StoryEditorOCM
ForumJEZIVA SMRT

Kupio baki solnu kiselinu, ona je popila i umrla u najtežim mukama: ‘Molila me da to učinim...‘

Piše JL
14. rujna 2023. - 19:59

Rođeni Slovenac sa zagrebačkom adresom D. Š. (48) pravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje jer je pomogao baki da se ubije.

Uvjetnu osudu koju je zbog kršenja članka 114., točnije sudjelovanja u samoubojstvu, predložilo tužiteljstvo, nakon optuženikova priznanja donio je Općinski kazneni sud u Zagrebu. Usput mu je naloženo i da, unatoč molbi da ga se oslobodi plaćanja sudskih troškova jer mu novčano pomaže rodbina, plati oko 260 eura troškova suda.

- Kriv sam. Priznajem da sam počinio to što piše u optužnici.

Ali ja sam to učinio na molbu moje bake koja me više puta molila da to napravim. Željela si je oduzeti život zbog jednog događaja koji je ona smatrala obiteljskom sramotom. Na njezine višekratne molbe u konačnici sam pristao kupiti solnu kiselinu. Baka je znala da sam je kupio i gdje sam je ostavio, piše Jutarnji.

No nisam vidio kad je ona to popila jer nisam bio u kući. Za tu je namjeru znala i bakina kći, moja majka - priznao je skrušeno u sudnici D. Š.

Život u depresiji

A on je, zapravo, u obližnjoj kvartovskoj trgovini u Zagrebu kupio solnu kiselinu marke Meteor koju je potom ulio u bočicu s natpisom Aethanolum dilutum te je stavio u dnu ormara. Pritom si je pošpricao hlače koje su odmah izblijedile.

Znao je, kako se potom uskoro otkrilo, da je njegovoj baki dosta života u depresiji u koju je pala nakon obiteljske tragedije.

A baka je 27. studenoga 2017. popila unukov koktel te ubrzo završila u teškom stanju u KBC-u Rebro gdje je u najtežim mukama sutradan i preminula.

Zadobila je jezive korozivne ozljede jednjaka, želuca, crijeva i jetre, a sumnja je ubrzo bačena na njezina unuka koji nije skrivao da ga je "baka molila da joj kupi varikinu da se ubije".

Tužiteljstvo je nakon trogodišnje istrage podignulo optužnicu protiv pokojničina unuka te su za njega odmah predložili uvjetnu osudu iako zakon za to djelo predviđa do tri godine bezuvjetnog zatvora.

U tužiteljstvu je D. Š. tad na ispitivanju odbacio krivnju. Naglašavao je kako joj je odbijao kupiti varikinu, ali da je jedan dan, nakon silnih njezinih molbi, otišao do trgovine.

‘Nisam vjerovao da će popiti‘

- Kad sam je donio u kuću, baka je išla za mnom i tražila da joj dam da popije. Stavio sam je u ormarić. Ona me prisilila da je kupim i, iskreno, nisam vjerovao da će je popiti. I ne smatram se krivim - branio se na početku D. Š., također ponavljajući da su u kući o toj bakinoj želji svi znali.

Optuženikova teta se prisjetila tragedije rekavši da se depresija njezine majke pogoršala 2016. nakon smrti sina, njezina brata.

- Sestrin sin me tog 27. studenog pitao gdje je baka. Bilo mi je čudno što je nema, pa sam otišla na balkon i vidjela baku u sjedalici. Tada se ustala i otišla u fotelju u dnevni boravak.

Sestrin sin je nakon toga rekao da je baka popila neki alkohol pa sam otišla na balkon i našla bocu s etiketom alkohol. Zvali smo Hitnu da bi nešto kasnije toga dana D. došao kući rekavši mi da je baki u bočicu nalio solnu kiselinu jer da ga je zamolila. Bila sam u šoku i odjurila na Rebro te rekla što je popila. Majka je morala na operaciju, brzo je umrla, a D. sam prijavila policiji jer on to nije smio učiniti - zaključila je V. H.

Zet pokojne ispričao je pak kako mu je punica znala govoriti da će brzo otići. Često je plakala i pila lijekove za smirenje. Nakon što je pronađena bočica alkohola na balkonu kad je započeo policijski očevid, svi su prvotno mislili da je popila medicinski alkohol, no vještačenjem je utvrđeno da je u njoj bila mješavina klorovodične kiseline i neutvrđenog sredstva.

Gdje u Hrvatskoj potražiti hitnu pomoć u kriznim situacijama?

- Centar za krizna stanja i prevenciju suicida; telefon 01 2376 335 otvoren non-stop.

- U Centar za krizna stanja pri KBC Zagreb ljudi mogu doći bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

- Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

- Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr).

29. travanj 2024 09:14