StoryEditorOCM
ForumPOSLJEDNJE PUTOVANJE

Kraljičin lijes stigao u Edinburgh, na ulicama mnoštvo pratilo kolonu: tamo su i članovi kraljevske obitelji, pogledajte galeriju

Piše Marija Čović/SD
11. rujna 2022. - 18:58

Nakon šestosatne vožnje od Balmorala, u nedjelju poslijepodne je lijes s posmrtnim ostacima kraljice Elizabete II. stigao u škotsku prijestolnicu Edinburgh.

Na ulicama Edinburgha okupilo se mnoštvo koje je pratilo prolazak kolone vozila do palače Holyroodhouse, službene škotske rezidencije britanskih monarha.

Ispred palače su kraljičin lijes dočekali princ Andrew i princ Edward sa suprugom, groficom Sophie, a pridružila im se i princeza Anne sa suprugom, viceadmiralom sir Timothyjem Laurenceom, oni su u drugom vozilu pratila kraljičin lijes na putu do Edinburgha.

image

Lijes s posmrtnim ostacima kraljice Elizabete II. stigao je iz Balmorala u Edinburgh gdje je unesen u palaču Holyroodhouse, službenu kraljevsku rezidenciju u Škotskoj

Alkis Konstantinidis/AFP
image

Princeza Anne je pratila majčin lijes od Balmorala do Edinburgha

Alkis Konstantinidis/Afp
image

Ispred palače Holyroodhouse kraljičin lijes su dočekali princ Andrew, princ Edward i njegova supruga Sophie

Aaron Chown/Afp

Svoje posljednje putovanje najdugovječnija britanska vladarica započela je iz svog voljenog škotskog dvorca Balmoral, u kojemu je preminula o četvrtak poslijepodne.

Elizabetin lijes bio je prekriven kraljevskom škotskom zastavom i vijencem načinjenim od cvijeća s imanja Balmoral na kojemu je pokojna kraljica provodila ljetne odmore, uživala u šetnjama, jahanju i vožnji džipovima.

Uz ceste kojima je prolazila kolona vozila okupljali su se mještani odajući počast pokojnoj vladarici. Elizabeta II. je prvi monarh koji je preminuo u Škotskoj još od 1542. godine, a njezin lijes do ponedjeljka će biti u hrastovinom obloženoj prijestolnoj dvorani palače Holyroodhouse.

image

Vozilo s lijesom kraljice Elizabete na ulicama Edinburgha

Jane Barlow/Afp
image
Aaron Chown/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Alkis Konstantinidis/Afp
image
Jacob King/Afp

U ponedjeljak će Edinburgh biti središte nacionalne žalosti, kraljičin lijes će u 14.35 minuta po lokalnom vremenu krenuti na oko kilometar dug put od palače Holyroodhouse do katedrale St. Giles, a pješice će ga na tom kratkom putu pratiti kralj Charles III. i stariji članovi kraljevske obitelji.

Pet minuta prije 15 sati po lokalnom vremenu, lijes na kojemu će stajati škotska kruna, unijet će se u katedralu u kojoj će i članovi kraljevske obitelji sudjelovati u bdjenju.

Kraljičin lijes će u katedrali ostati do utorka u 17 sati, za to vrijeme će joj stanovnici Edinburgha i ostalih dijelova Škotske moći odati počast. Potom će posmrtni ostaci Elizabete II., u pratnji princeze Anne, biti prevezeni u zračnu luku i odatle prema Londonu, gdje će lijes unijeti u Buckinghamsku palaču, a u srijedu će biti prevezen u Westminster Hall gdje će biti izložen sve do sljedećeg ponedjeljka ujutro kad će biti održan pogreb u Westminsterskoj opatiji.

24. lipanj 2024 13:44