StoryEditorOCM
ForumVARIJANTA XBB.1.5

Kraken ne mari za imunitet i cjepivo, novi soj koronavirusa eksplozivno se proširo SAD-om, a sada se očekuje u Europi...

Piše psd
7. siječnja 2023. - 17:55

Agencija EU-a za kontrolu bolesti ima dobre i loše vijesti kada je riječ o XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa pod nadimkom Kraken koji hara Amerikom i drži epidemiologe budnima noću.

Loša vijest je da se XBB.1.5 brzo širi, najvjerojatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutno dominantne sojeve Omicron. Dobra je vijest da Europa ima vremena za pripremu ako i kada broj slučajeva eskalira, piše Politico.

"Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj slučajeva COVID-19 u EU, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta tamo trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama", piše Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj nedavnoj procjeni XBB.1.5.

U srijedu je tehnička voditeljica SZO-a za COVID-19 Maria Van Kerkhove rekla da je zdravstvena agencija zabrinuta koliko brzo pod-varijanta zamjenjuje druge varijante u optjecaju. U SAD-u je prešla s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto u nekoliko tjedana, prema koordinatoru za odgovor Bijele kuće na COVID-19.

image
Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja vjerojatno posljedica sposobnosti XBB.1.5 da izbjegne zaštitu imunološkog sustava koju su pružile prethodne infekcije ili cijepljenje. Također ima mutaciju na svom vršnom proteinu - dijelu virusa koji se veže na stanice domaćina - što bi moglo pružiti neku prednost.

Za sada je pod-varijanta samo bljesak na radaru u Europi u smislu broja slučajeva, rekli su iz ECDC-a, iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Islandu, Belgiji, Češkoj, Portugalu i Irskoj. Podaci koji dolaze iz SAD-a sugeriraju da se XBB.1.5 agresivno širi, a slučajevi udvostručuju svakih devet dana.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripe i respiratornog sincicijskog virusa, što opterećuje bolnice. U Belgiji su vlasti za javno zdravstvo proglasile epidemiju gripe zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri tjedna.

Ali samo zato što je pod-varijanta eksplodirala u SAD-u ne znači nužno da će Europa uskoro biti u središtu oluje. "Velike razlike u varijantama cirkulacije primijećene su između Sjeverne Amerike i Europe nekoliko puta tijekom pandemije", piše ECDC.

17. travanj 2024 01:17