StoryEditorOCM
ForumDOK JEDNOM NE SMRKNE

Kome ide naruku odlazak Vanje Marušić? Smjenom u USKOK-u nedvojbeno će najviše profitirati dvije osobe

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. travnja 2023. - 19:21

Bila je to ostavka koja je iznenadila sve.

Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a koja je u Remetinec strpala Plenkovićeva ministra Darka Horvata i podignula optužnice protiv još nekoliko njih, uputila je zahtjev za prestankom rada u USKOK-u iz – "osobnih razloga".

Prema neslužbenim informacijama, ostavka je posljedica anonimne prijave koja je stigla u USKOK, a u kojoj su izneseni detalji o vozaču Vanje Marušić koji je sudjelovao u prometnoj nesreći vozeći službeni automobil u privatne svrhe. Materijalna šteta na službenoj USKOK-ovoj Škodi Superb iznosila je 100 tisuća kuna, a kako automobil nije imao kasko-osiguranje, USKOK je podmirio cijeli iznos. Pritom ne zatraživši odštetu od vozača Vanje Marušić.

Zamijenit će je zamjenica

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek koncem prošlog tjedna pozvala je ravnateljicu USKOK-a na razgovor, nakon čega je DORH javnost obavijestio da se Vanja Marušić iz osobnih razloga želi povući s čela Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Odmah je u optjecaj puštena informacija da bi Vanju Marušić trebala zamijeniti aktualna zamjenica glavne državne odvjetnice Željka Mostečak.

Kome ovakav rasplet ide naruku? Nedvojbeno će odlaskom dosadašnje ravnateljice USKOK-a najviše profitirati dvije osobe: Zlata Hrvoj-Šipek, koja se još davno razišla s Vanjom Marušić, i koja ju je samo zbog pritiska javnosti prije godinu dana ponovno imenovala na tu dužnost, te premijer Andrej Plenković, koji bar neko vrijeme više neće morati strepjeti od novih uhićenja HDZ-ovih dužnosnika.

Nitko u pravosudnim krugovima ne dvoji u poštene namjere Željke Mostečak, koja je tužiteljstvo zastupala u slučajevima "Fimi-Media" protiv Ive Sanadera i HDZ-a. Ipak, trebat će neko vrijeme da se obavi primopredaja i da se nova vršiteljica dužnosti ravnatelja USKOK-a uhoda u posao. Što može dovesti do usporavanja pojedinih istraga u godini uoči idućih parlamentarnih zbora.

Poznati splitski odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić smatra da takav scenarij uopće nije isključen.

image
Tom Dubravec/Cropix

– Personalna promjena na čelu USKOK-a svakako može usporiti rad na uskočkim predmetima. Državno odvjetništvo i USKOK funkcioniraju na temelju subordinacije kao specijalna grana DORH-a.

Kad obezglaviš takvo državno tijelo, bez obzira na imenovanje nove čelne osobe, to ipak usporava rad ravnateljstva USKOK-a – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Šerić. Dok se, napominje on, uhoda vršitelj dužnosti ili novi ravnatelj, jednostavno treba neko vrijeme.

Razdoblje prilagodbe

– Nakon imenovanja njemu ili njoj se prilagođavaju i zamjenici i sve prolazi jedan novi kontekst. Novi način rada, novi način izvještavanja, jer bez subordinacije i odluka kolegija DORH-a i ravnateljstva USKOK-a teško je nastaviti rad onako kako se on do trenutka odlaska čelne osobe odvijao – ocjenjuje Šerić.

Prvi ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer smatra, pak, da primopredaja dužnosti neće dovesti do problema u radu na predmetima.

– Vjerujem da u USKOK-u normalno rade svoj posao i da znaju što im je zadatak, koji su im prioriteti danas, a koji sutra. Ništa se tu neće bitno dogoditi. Gospođa Vanja Marušić je u ostavci, ali još je uvijek ravnateljica USKOK-a.

Ona nije suspendirana i dalje ima sve ovlasti voditi kolegije ravnateljstva USKOK-a i s ljudima iz USKOK-a dogovoriti postupanja. Vidjet ćemo što će nam vrijeme donijeti i hoće li ravnateljica ostati na dužnosti ili će je netko na tom mjestu zamijeniti – naglašava u izjavi za Slobodnu Žganjer.

Na pitanje je li pogreška u postupanju nakon prometne nesreće dovoljno velik krimen da ravnateljica zbog njega podnese ostavku, Žganjer diplomatski odgovara da treba pričekati još neko vrijeme da se slučaj u potpunosti rasplete.

– Pustimo neka prođe još nekoliko dana da vidimo hoće li biti nekih novih informacija koje bi mogle dodatno onda razjasniti sve pojedinosti toga događaja – zaključuje Žganjer.

02. svibanj 2024 12:50