StoryEditorOCM
ForumVESELO I PAMETNO

Kako izbjeći mamurluk nakon novogodišnjeg slavlja? Stručnjakinja ima pet konkretnih savjeta, jednu vrstu pića najbolje je potpuno izbjeći

Piše PSD
1. siječnja 2023. - 11:25

Dr. Megan Rossi, dijetetičarka i istraživačica King‘s Collegea na svom je Instagramu otkrila pet načina kako minimalizirati mamurluk nakon proslave Nove godine. Dotakla se i istraživanja prema kojem su alkoholna pića s mjehurićima ‘noćna mora‘ za ljudsku jetru i krvotok, prenosi Daily mail.

1. Pripremite svoja crijeva

Prva stvar koja će vam prema dr. Rossi olakšati mamurluk 1. siječnja jest pripremanje crijevnih mikroba ‘da vas zaštite‘: - Ako su vaše crijevne mikrobe u dobrom stanju, veća je vjerojatnost da će proizvoditi više butirata, što bi moglo pomoći tijelu da bolje podnese upalne učinke alkohola, objavila je dr. Rossi na Instagramu.

Dakle, kako biste pomogli svojim crijevima, prije i poslije svake zabave potrebno je jesti hranjiva jela bogata tvarima koje su dobre za vaš želudac. Ovo će također smanjiti želju za slanom hranom punom ugljikohidrata koja nastupa dan nakon. 

2. Izbjegavajte mjehuriće

Prema dr. Rossi, mamurluk se može smanjiti i ograničavanjem pijenja pića s mjehurićima:

- Istraživači iz Centra za medicinska istraživanja HPRU u Guildfordu dali su dobrovoljcima šampanjac s mjehurićima i onaj bez. Oni koji su dobivali gaziranu verziju brže su se napili. To je zato što mjehurići uzrokuju da se alkohol brže apsorbira u vaš krvotok, nadmašujući sposobnost vaše jetre da ga probavi takvom brzinom, tvrdi.

3. Držite se podalje od umjetnih sladila

Miješanje pića s umjetnim sladilima nikada nisu dobra ideja, tvrdi dr. Rossi: - Studija sa Sveučilišta Northern Kentucky otkrila je da ako pijete votku i dijetalne gazirane napitke ili votku i obične gazirane napitke, ‘dijetalna‘ verzija će dovesti do 25 posto veće koncentracije alkohola u krvi‘, tvrdi i predlaže da umjetne sokove zamijenite smrznutim bobicama i gaziranom vodom. 

4. Pojedite prije izlaska

Veliki broj ljudi nema naviku pojesti prije duge noći pijenja. 

- Dajte prioritet jedenju hrane prije pića i noćnog izlaska, uvijek prvo jedite hranu kako biste usporili apsorpciju alkohola i dali svojoj jetri priliku da održi korak, savjetuje dr. Rossi. Najbolji izbor hrane prije izlaska je jelo puno proteina.

5. Hidrirajte se religiozno

Još jedan savjet za otklanjanje mamurluka je fokus na hidrataciju. Naime, nastojite da je svaka druga čaša koju popijete umjesto alkoholom, napunjena vodom - ili nekim drugim bezalkoholnim pićem. 

04. svibanj 2024 12:47