StoryEditorOCM
ForumMINUS 103 KUNE!

Kad sunce grije i takujin: obitelji koja je prešla na solarnu energiju stigao HEP-ov račun za travanj. Ovakvu uplatnicu još niste vidjeli!

Piše PSD
14. svibnja 2020. - 16:35

Mjesečni račun za električnu energiju od samo sto kuna za cijelu kuću s dva stana i dva poslovna prostora? Nedavno u Slobodnoj Dalmaciji objavljeni članak o tom računu koji je, za mjesec ožujak, obitelji Piršić iz Njivica na otoku Krku upućen iz Hrvatske elektroprivrede, izazvao je prilično zanimanje javnosti. No račun za travanj još je zanimljiviji – iznosi točno MINUS 103 kune i 22 lipe!

Od prvog ožujka, naime, obitelj Piršić “prebacila se” na solarnu energiju. Do tada, račun za električnu energiju, za potrošnju od 8000 kilovatsati, iznosio je godišnje oko 10.000 kuna, ili prosječno oko 800 kuna mjesečno. Iznos je, dakle, već u ožujku drastično pao, dok je potrošnja ostala otprilike ista ili tek neznatno niža. Takva je ostala i u travnju, no kad su Piršići “pohvatali konce” i uspostavili – ravnajući se prema meteorološkim prilikama, odnosno količini sunca koju uhvati njihovih 36 četvornih metara panela – novi ritam korištenja kućnih trošila, prvenstveno perilica i pećnica, račun je dodatno pao.

Što, zapravo, znači “negativni račun”?

Više su struje proizveli nego što su je potrošili, te višak pustili u sustav HEP-a. No neće HEP-u to naplatiti, nego, kako kaže Vjeran Piršić, jedan od članova obitelji, “izravnati” račun s HEP-om u jesenskim i zimskim mjesecima, ove i sljedeće godine.

Piršić – inače poznati ekološki aktivist, utemeljitelj i voditelj energetske zadruge na Krku te vijećnik u Općinskom vijeću Omišlja – iznosi i zanimljiv detalj: na računu je vidljivo da je jedan kWh proizveden po nižoj tarifi, odnosno u razdoblju od 22 sata navečer do šest sati ujutro.

– To me navelo na pomisao da se električna energija možda proizvodi i po mjesečini, a bio je vrlo velik pun mjesec u travnju, na nebu bez oblaka – kaže Piršić šaleći se i uz osmijeh iznoseći zanimljivu, čak i romantičnu pretpostavku. Ipak je u pitanju bila zora – sunce je u travnju izlazilo i prije šest sati, pa je i u tih deset-petnaest jutarnjih minuta sustav uspio uhvatiti i proizvesti onaj jedan formalno noćni kilovatsat.

Piršić na računu očekuje još veći pad u “minus”.

– U idućim mjesecima bit će više sunca i manje turista, što znači i manje potrošnje. Uz to, bit ćemo još vještiji u korištenju energije – kad je prodati u mrežu, kad je spremiti u bateriju našim softverom. Znali smo energetske, a sad i male financijske trikove – kada prodati u mrežu, kad spremiti u bateriju, kakva nam potrošnja donosi ne samo energetsku, nego i ekonomsku dobit.

Ipak, taj pad računa ne smije biti prevelik, objašnjava Piršić.

– U tarifi koju imamo očekuje se da ćemo struje proizvesti koliko je i potrošimo. Ako proizvedemo znatno više nego što potrošimo, HEP će nas prebaciti u nepovoljniju tarifu. •

Uloženo se isplati već za 3,5 godine

Instaliranje sustava za korištenje solarne energije Piršiće je, uz poticaje i popuste, koštalo oko 30.000 kuna, a isplatiti bi se trebao za 3,5 godine (bez poticaja za šest do devet godina). Na parkirališnu nadstrešnicu postavili su fotonaponske panele snage 6,8 kilovata, a u poslovni prostor (turističku agenciju) baterijski sustav snage 7,5 kilovatsati.
– Po sunčanom danu proizvodimo do 30 kilovatsati, a trošimo do 20. Kako više energije proizvodimo nego što je potrošimo, višak ćemo davati u mrežu ili pohranjivati u bateriju, a zimi, kad je manje sunca, uzimati iz mreže, i tako s HEP-om “prebijati račune” – rekao je Piršić za Slobodnu Dalmaciju nakon što mu je u ožujku stigao prvi račun.

19. travanj 2024 06:00