StoryEditorOCM
ForumŽIVOTNA TRAUMA

Ispovijest žrtve silovanja: ‘U Vatikanu ne prestaju lagati, sve su znali i Ratzinger i Wojtyła!‘

Piše JL
22. siječnja 2022. - 19:50

"U Vatikanu ne prestaju lagati", piše José Barba Martin iz Ciudad Méxica, a objavljuje danas rimski Il Messaggero. Kaže: "Žao mi je ponavljati, ali sam svjedok činjenice da je tadašnji kardinal Ratzinger još devedesetih vrlo dobro znao što se događalo s nama žrtvama oca Maciela Marciala Degollada. Baš kao i Ivan Pavao II i njegovi suradnici, počevši od tadašnjega državnog tajnika kardinala Sodana.

Pravila koja je Crkva tada primjenjivala bila su: seliti, zataškati, prikrivati ​​pedofile. Do žrtava im je bilo malo stalo. Još 1998 poslao sam Kongregaciji [za nauk] vjere, koju je tada vodio baš Ratzinger, paket dokumenata, uključujući dokaze koje je ovjerio bilježnik. Ukratko, certifikate. Papira je bilo kilogram i pol, još se toga sjećam, jer sam ih morao izvagati da bih ih poslao iz Meksika. Mogu dokazati ono što govorim. A također smo 1998. razgovarali s tadašnjim trećim čovjekom u Kongregacije moleći da se pokrene kanonski proces, koji nikada nije otvoren."

José Barba Martin danas ima 82 godine, bivši je profesor koji je predavao na Harvardu. Bio je to bivši sjemeništarac kojeg je godinama silovao otac Maciel, moćan utemeljitelj Kristovih legionara. "Taj je čovjek bio apsolutno Zlo", kaže za njega.

Barba Martin objašnjava Messaggerovoj novinarki Franci Giansoldati kako im nije bilo lako dokumentirati desetljeća seksualnog i psihičkog zlostavljanja, ni njemu ni ostalim bivšim legionarima koji su razotkrili zločinački život poglavara jednog od najmoćnijih vjerskih redova, osobnog prijatelja Karola Wojtyłe, kojemu je Maciel slao rijeke novca za Poljsku. Bio je serijski silovatelj koji od svoje pohote nijenije poštedio ni djecu što mu ih je rodila Meksikanka, koju je obmanuo da je on tajni agent CIA-e s lažnim identitetom. I u Vatikanu je bio izvrsno zaštićen plaćajući dolare, piše Il Messaggero.

Barba Martin ponavlja da je tek 2005 godine kardinal Ratzinger proveo istragu. "zapreka je bila iznad njega. Ivan Pavao II nije htio ništa učiniti. Još imam poštansku potvrdu iz 2002 da sam paket dokumenata dostavio [sadašnjem] kardinalu Stanisławu Dziwiszu u Apostolsku palaču. Ostale dokumente proslijedila je naša odvjetnica. Meni je veoma bolna uvreda kad čujem tvrdnje tadašnji papa Ivan Pavao II nikada ništa nije znao, kao da ni Ratzinger nije znao ništa o tome što se događa okolo", kaže Barba Marin. I zaista, l Messaggero je objavio faksimil poštanske potvrde da je preporučena pošiljka tada upućena monsignoru Dziwiszu.

Kad bi se spomenula pedofilija, katolička crkva je radije gledala na drugu stranu, gazeći žrtve – ocjenjuje Il Messaggero. Spominje pismo koje je američki biskup John Cummins poslao 1982 Kongregaciji za nauk vjere, prijavljujući svećenika u svojoj biskupiji koji je spolno zlostavljao dječake i koji je, shodno tadašnjim pravilima, morao biti smijenjen. Cummins je, podsjeća rimski dnevnik, dobio odgovor tek tri godine kasnije, 6. studenog 1985. Nosio je potpis tadašnjeg prefekta Ratzingera koji ga je obavijestio da je sudište odlučilo ne smijeniti svećenika unatoč iznesenim argumentima, jer je smatralo potrebnim uzeti u obzir dobro Univerzalne Crkve, te da treba još vremena za vrednovanje. Pismo je završavalo ovom rečenicom: "U međuvremenu, Vaša ekscelencija ne smije propustiti pružiti pritužitelju maksimalnu očinsku skrb brige i objasniti mu logiku ovog sudišta, navikloga postupati vodeći računa o općem dobru". Logika je bila jasna: prvo je trebalo zaštititi instituciju. "Žrtve poput mene bile su sablasti", ogorčen je Barba Martin.

Maciela je kaznio, ali veoma blago, ocjenjuje l Messaggero, tek papa Benedikt XVI 2006. Budući da je bio osamdesetogodišnjak i bolestan, nikada nije bio otpušten iz klerikalnog statusa. Pozvan je samo da se povuče u privatni život i da ne slavi misu javno. Umro je 2008 u klinici na Floridi okružen nekim svećenicima, drugom suprugom Normom i kćeri Normitom. Njegov životopis ostaje zastrašujuće crn, teška ljaga na pontifikatu sv. Ivana Pavla II, teška trauma njegovih žrtava.

19. travanj 2024 07:36