StoryEditorOCM
ForumVELIKI POŽAR

I dalje gori plastika u Osijeku, vjetar je dim okrenuo prema samom gradu, stigli rezultati mjerenja kvalitete zraka

Piše PSD
5. listopada 2023. - 08:45

Vatrogasci se i dalje bore s velikim požarom balirane plastike u tvrtci Drava International u Brijestu kod Osijeka, a vjetar je u četvrtak ujutro dim okrenuo prema Osijeku, javlja Glas Slavonije.

Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo u srijedu više od 20 sati, pa tako i Goran Ivković, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek koji je u četvrtak u 6 sati stigao na lice mjesta kako bi utvrdio stanje stvari.

- Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S obzirom da imamo građevinskih strojeva danas ćemo pokušati zatrpati požarište zemljom, ako nam to temperatura ovdje dopusti. Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja - rekao je Ivković.

- Natapali smo sada s vodom i smanjili intenzitet gorenja, ali to su velike naslage i naravno da mi ne možemo sredstvom za gašenje prodrijeti u dubinu požara tako da će to izdimljavanje trajati danima - dodao je Ivković za HRT.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Tri vatrogasca ozlijeđena su na intervenciji tijekom srijede, a našički vatrogasac koji je upao u šaht prepun tekuće plastile i dalje se bori se za život. Nakon što je prevezen u KBC Osijek zaprimljen je na Jedinicu intenzivnog liječenja gdje je stavljen na respirator. Tekuća plastika opekla mu je više od 50 posto površine tijela, a riječ je o opeklinama visokog stupnja. U četvrtak bi trebao biti prebačen na liječenje u Zagreb.

Danas ne rade osnovne škole u Antunovcu, Ernestinovu i Laslovu i područne škole u Ivanovcu, Šodolovcima te srednja Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku, napisao je Glas Slavonije.

Dobra je vijest da su mjerenja kakvoće zraka, koja je tijekom noći provela pokretna ekipa zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", pokazala da zrak u Osijeku i na Brijestu - nije onečišćen, javlja HRT.

- Opasnost neće proći danas, sutra ili prekosutra. Ostaju lebdeće čestice koje će s vremenom pasti u daljini od požarišta ovisno o snazi vjetra, one će kontaminirati vrtove, okućnice. Preporučam da ono što je ostalo na stablima i vrtovima da ne konzumiraju, ako moraju - onda da dobro operu. Najveće količine čestica su otišle u atmosferu, ali treba biti discipliniran - upozorio je dr. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju OBŽ-a.

Općine Antunovac, koja je od Brijesta udaljena oko 4,5 kilomatera južno, objavila je u srijedu u večernjim satima da je zrak u njoj onečišćen.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

- Prvi rezultati pokazuju onečišćenje što je vidljivo i bez uređaja, s obzirom na to da je došlo i do nepovoljnog vremena, smog i maglica su se trenutno spustili na područje općine Antunovac te očekujemo od Stožera civilne zaštite OBŽ preporuku koja će biti objavljena - objavljeno je na Facebook stranici Općine.

Općina je najavila da će u Antunovac u četvrtak ujutro doći tim iz Rijeke koji će objavljivati stanje kvalitete zraka.

Općina je sve svoje građane zamolila da se pridržavaju izdanih uputa te da se nepotrebno ne izlažu na otvorenom prostoru - prenosi Jutarnji list.

image
Vlado Kos/Cropix
27. travanj 2024 20:51