StoryEditorOCM
ForumBORBA PROTIV VIRUSA

Hrvatska već treći dan broji preko tisuću novozaraženih dnevno: Đikić prognozira novi lockdown, Polašek ga u ‘Slobodnoj‘ predvidio još prošli tjedan

Piše PSD
21. listopada 2020. - 19:00

Prof. dr. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu je u intervjuu u zadnjem broju Globusa još jednom upozorio na veliku opasnost od kolektivnog opuštanja i podcjenjivanja realne opasnosti od koronavirusa, prognozirajući u tom slučaju i za Hrvatsku novi i još pogubniji lockdown.

Podsjećajući na primjer Češke, koja je u lipnju bila među najboljim državama u Europi u nošenju s pandemijom da bi sad brojila preko 10 tisuća zaraženih dnevno, ugledni znanstvenik je zaključio da se opasni virus nije nimalo promijenio tijekom ljeta. Promijenilo se samo ljudsko ponašanje, okolnosti života, boravak u zatvorenim prostorima i koncentracija virusa u našem okruženju. Neprimjetno širenje virusa u takvim okolnostima, upozorio je, veoma lako može dovesti do ponovne blokade normalnog života, pretrpavanja zdravstvenog sustava, gubitka gospodarskih aktivnosti i globalnih posljedica po ljude.    

- Upravo zbog toga je neophodno da oni koji donose odluke nikad ne umanjuju, ali i ne uvećavaju rizike od Covida-19. Izrazito je važno pravilno komunicirati u javnosti te uvijek govoriti točne i konkretne podatke za budućnost. Bojim se da Hrvatska srlja u neuređeni lockdown koji može imati dugoročne posljedice na društvo, zdravlje i gospodarstvo. Potrebna je koordinirana priprema Vlade i prezentacija ozbiljnih planova kako želimo osigurati život, gospodarstvo, uz kontrolu širenja virusa prema rizičnim populacijama – naglasio je prof. Ivan Đikić.

Đikić je ovime samo potvrdio ono što je prije pet dana u Slobodnoj Dalmaciji rekao i dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Savjeta premijera Plenkovića za borbu protiv Covida-19.

image
Ozren Polašek
Paun Paunović/Cropix

- Lockdown nitko ne želi, ali ako brojke nastave rasti ovim tempom u iduća dva tjedna, onda ćemo imati još samo to na raspolaganju. To je sve, osim pridržavanja mjera, što nam je preostalo u borbi protiv epidemije u ovom trenutku – vizionarski je opominjao još prošloga tjedna dr. Polašek.

Hrvatska već treći dan broji preko tisuću novozaraženih dnevno. U protekla 24 sata zabilježena su 1424 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6459. Među njima su 622 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 38 pacijenata.

Od 25. veljače, kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno 28.287 hrvatskih građana zaraženo koronavirusom. Njih 393 je preminulo, a ukupno se oporavilo 21.435 osoba. U samoizolaciji su trenutno 24.242 osobe.

19. travanj 2024 08:59