StoryEditorOCM
ForumLIČINA I PRESTER

Hit na Facebooku: ‘Ovo su Hrvati na dočeku u Dublinu, Irci se žale da će taj primitivni narod za 50 godina zavladati‘

Piše Mozaik sd
3. siječnja 2024. - 19:22

Nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije stranaca koji na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu slave Novu godinu, hrvatski redatelj Predrag Ličina ("Posljednji Srbin u Hrvatskoj") objavio je u utorak društvenoj mreži Facebook svoj osvrt na situaciju.

- DUBLIN, NEW YEAR‘S EVE, 2024. Zaokružio sam dvije oveće skupine dobro raspoloženih rasplesanih Hrvata na dočeku Nove godine u mom rodnom Dublinu. Prepoznao sam ih po njihovom jeziku, a prije svega po tome što imaju tamniju boju kože od nas (kod njih ima više sunčanih dana nego kod nas pa je logično da im je koža tamnija) - rekao je Ličina te priložio fotografiju s navodnog slavlja u Dublinu.

- I tako, dok naši ljudi odlaze trbuhom za kruhom u Boston, Pittsburgh, Sydney i Toronto, mi zapošljavamo po Woltovima, Glovoima, supermarketima, restoranima i pubovima imigrante iz neke primitivne balkanske zemlje koja s našom tradicijom i običajima nema nikakve veze.

- Sve manje na ulici čujem – "Hej, Patrick!" ili "Hey Conor!", a sve više čujem "Alo Josipe!", "Alo Hrvoje!", "Alo, Miloše!" (to je vjerojatno Srbin iz Hrvatske – ti su još gori od Hrvata) - dodao je redatelj, prenosi Jutarnji list.

- Ako se ovako nastavi za 50 godina nas Iraca ovdje više neće biti – zemljom će nam hodati Hrvati, Srbi, Rumunji, Bugari, Albanci i slični primitivni narodi. Pa nisam za ovakvu Irsku ratovao i bio streljan od Engleza cijeli svoj život! Patrick O‘Ličina - zaključio je Ličina.

Podsjećamo, nakon što su na društvenim mrežama objavljene fotografije stranaca u Zagrebu, brojni su pojedinci pohrlili na iste te mreže kako bi se na to požalili. Hrvatska pjevačica i TV voditeljica Ida Prester osvrnula se na, kako je rekla, Nepalce i Indijce koji u Zagrebu slave Novu godinu.

- Usijale su se mreže od zgražanja nad ‘Nepalskom novom godinom‘ u centru Zagreba. Woltovska/Boltovska proslava, pišu. Smiju im se, rugaju, ponižavaju. Po čemu smo mi to vrjedniji i bolji ljudi? - rekla je Prester, koja je vodila doček Nove godine na Jelačićevu trgu.

- Istina, sinoć su centrom prošle desetine tisuća Nepalaca, Indijaca, Bangladešana, Filipinaca. A opet - ni jednog najmanjeg incidenta! Nitko se nije potukao, nitko nije ništa ukrao, pa ni uhvatio nekog za stražnjicu. Vidjeli smo tisuće radosnih, nasmijanih lica. Dečke koji ne razumiju možda puno hrvatskog, a opet skaču na hrvatske bendove, skandiraju, podržavaju. Dečke i djevojke koji slave Novu godinu daleko od svojih najmilijih, od svoje obitelji, svojih prijatelja. Na trgu su, jer ih u malim unajmljenim sobama ne čeka odojak, francuska salata i topli zagrljaji. Na trgu su jer si to jedino mogu priuštiti. Svi ti Fariqi i Raghavi nas ne smetaju kad nam donesu večeru ili grade krov, ali nam smetaju kad ih vidimo u gradu da se zabavljaju, vesele, da imaju život - ustvrdila je pjevačica.

- Imigranti su tu jer IH TREBAMO. Jer naše radne snage nema dovoljno, jer naši mladi rade te iste poslove u bogatijim zemljama. Za Nepalce i Indijce smo mi ta bogatija zemlja. I u tome nema ništa loše, svak nek‘ traži svoju sreću gdje mu paše. Došlo nam je naglo, razumijem da se nismo navikli. Ali moramo osvijestiti da će to tako ostati, a na nama je da smislimo kako te ljude najbolje integrirati, da učimo jedni od drugih i uvažavamo se. Najgore sto možemo napraviti je izolirati ih, ponižavati, tjerati od sebe. Možemo i moramo bolje, empatičnije i zrelije - dodala je Prester, prenosi Jutarnji list.

27. travanj 2024 19:32