StoryEditorOCM
Forum"OVO JE OZBILJNO"

HDZ-ovce snimilo u pokušaju namještanja poslova energetske obnove, spominjali su i Plenkovića. USKOK provodi istragu...

Piše JL
13. siječnja 2021. - 18:06

Gradonačelnik Požege i saborski zastupnik HDZ-a Darko Puljašić i njegov zamjenik, također HDZ-ovac, Mario Pilon nalaze se pod izvidima USKOK-a koji su počeli još u travnju prošle godine, a zbog sumnje u namještanje poslova energetske obnove višestambenih zgrada kojima upravlja požeška gradska tvrtka Komunalac.

No, ono što je u ovoj priči posebno zanimljivo jest činjenica da istražitelji, a o čemu je izvijestio portal Telegram, od travnja imaju snimku tajno snimljenih razgovora u kojima prvo Pilon 7. 1. 2020., a potom i Puljašić 14. 1. 2020. od tadašnjeg direktora Komunalca Josipa Viteza zahtijevaju da namjesti poslove na obnovi zgrada nekoliko lokalnih, požeških tvrtki.

Vitez je, pak, prethodno dobio informaciju što će se od njega tražiti, pa je na razgovore s čelnim ljudima Grada došao "naoružan" diktafonom te je tajno snimio sve o čemu su razgovarali.

Te snimke danas su glavni adut u USKOK-ovim rukama, od kojeg se čeka privođenje istrage kraju, a koja bi po svemu sudeći mogla rezultirati novom kaznenom prijavom protiv Puljašića, ali sada i protiv njegova zamjenika Pilona.

Telegram je objavio i dio tih snimki iz kojih se jasno čuje kako Pilon i Puljašić nagovaraju Viteza i govore mu kako da se ponaša vezano uz ove poslove, napominjući mu pritom da mora biti svjestan da je na funkciju direktora došao političkim putem te da se u skladu s time mora i ponašati.

Pilon mu je tako pobrojao imena tvrtki koje bi morale dobiti posao. Rekao je Vitezu da, s obzirom na to da je riječ o bagatelnoj nabavi do 200.000 kuna, pozove te tvrtke javnim pozivom, dakle bez javne nabave, te da s njima dogovori da one nađu još dvije tvrtke koje bi poslale nepotpune prijave tako da se poslovi na kraju pravilno rasporede na podobne. Sedam dana poslije isto će mu ponoviti i gradonačelnik Puljašić, koji će dodati još jednu tvrtku uz one koje je već spomenuo Pilon. No, naišli su na zid. Vitez se tome usprotivio.

Doduše, pokušao im je prvo objasniti da je to kršenje zakona, namještanje poslova, da bi mogli pasti na kontroli Olafa, a tada bi kompletna investicija energetske obnove zgrada, koja je bila procijenjena na 2,8 milijuna kuna, pala na teret Komunalca... No, ovi se nisu dali. Pilon ga je čak i prozvao zbog toga što se nije učlanio u HDZ, iako se to od njega tražilo i očekivalo s obzirom na to da ga je HDZ instalirao na direktorsku funkciju, kako to i inače jest u hrvatskim javnim tvrtkama...

Inače, Puljašić već ima jedan kazneni predmet zbog kojeg mu je ukinut i saborski imunitet. Optužen je s još tri fizičke i dvije pravne osobe za prijevaru tešku oko milijun kuna, a vezano uz projekt dogradnje OŠ Dobriše Cesarića u Požegi. Optužnica je, inače, podignuta prije parlamentarnih izbora, ali to nije smetalo HDZ-u i njihovu predsjedniku Andreju Plenkoviću da Puljašića stave na listu za Sabor.

Inače, u snimci koju je snimio Vitez, Puljašić u jednom trenutku govori kako je i "Plenkoviću u njegovom uredu četiri puta rekao - ne može".

Zanimljivo je također da je i predsjednik HDZ-a Požeško-slavonske županije dr. Željko Glavić, koji inače nije u dobrim odnosima s Puljašićem, Pilonom... još proljetos bio upoznat s dijelom sadržaja njihovih razgovora s Vitezom.

Danas kaže da je čuo sam djelić toga i da u tom djeliću nije bilo ni blizu suspektnoga, ali da je ovo što je sada objavljeno izuzetno ozbiljno te je najavio poduzimanje i određenih sankcija unutar stranke. O Pilonu smo, pak, pisali u travnju 2016., kada ga je PU požeško-slavonska prijavila za fizičko i verbalno nasilje nad suprugom, što je on negirao.

16. travanj 2024 19:21