StoryEditorOCM
Forum(NE)STABILNA VEĆINA

HDZ doživio prvi poraz otkad je konstituiran ovaj saziv Sabora i nije to dobro primio. Premijer opleo po oporbi i medijima, Grbin poručio: Nema srama

Piše Anita Belak Krile
29. siječnja 2021. - 19:55

Početkom godine HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman zbog komplikacija nakon zaraze koronavirusom hospitaliziran je i priključen na respirator u zagrebačkoj Klinici za „Infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Dr. Tuđman trenutno je u teškoj zdravstvenoj situaciji, njegovo stanje dodatno se pogoršalo te je sa respiratora prebačen na ECMO uređaj. Riječ je aparatu koji izvantjelesnom membranskom oksigenacijom osigurava rad pluća i srca odnosno omogućuje izmjena plinova i održavanje krvotoka.

U trenutku kad je Miroslav Tuđman završio na respiratoru HDZ je praktički izgubio većinu od 76 ruku u parlamentu. No, s razjedinjenom oporbom i poznatim metodama prema kojima vladajuća većina, kad zagusti, uvijek uspije dobiti glas sa strane, nije se očekivalo da će tako brzo doći do blokade rada parlamenta. A danas se to dogodilo. HDZ je doživio svoj prvi poraz otkad je konstituiran ovaj saziv Sabora.

Oko MOST-ovog zakonskog prijedloga o ukidanju obavezne članarine u HGK stali su svi oporbeni klubovi zastupnika, kao i HSLS koji je dio vladajuće većine. Svjestan da bi prijedlog mogao proći, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je glasanje o ovom vrućem krumpiru odgodio, nakon čega je opozicija srušila kvorum, pa je ostao neizglasan i cijeli paket Vladinih zakonskih prijedloga, a među njima i Zakon o obnovi, životno važan za stanovnike potresom postradalih područja.

HDZ je mogao izabrati i taktiku da pusti opoziciji da izglasa zakon o HGK-u, jer je ionako riječ o prvom čitanju, a do drugog bi mogli zbiti redove, no odbacili su tu mogućnost smatrajući da bi time pokazali kako su ranjivi. Odlučili su nasrnuti na opoziciju, prozivajući ih da su napravili neviđeni presedan, ujedinivši se od krajnje desnice do krajnje ljevice, dok se jedan zastupnik vladajuće većine u bolnici bori za život.  

"Ovo je potez bez moralnih skrupula, a cilj je destabilizacija i kreiranje kvazi-kriza oporbe udružene od ljevice, krajnje ljevice i krajnje desnice koji su pokazali jednu neviđenu sinergiju kao i u drugom krugu predsjedničkih izbora" ljutito je poručio Plenković.

To što je oporba srušila kvorum dok je njihov zastupnik u bolnici nazvao je "dnom dna".

image
Damjan Tadić/Cropix

"To je prljavo, nemoralno, to se ne radi i to se ne zaboravlja, ja to ne bih nikad napravio. Oni su to ovdje od srca napravili i još se vesele i lažu da nema većine. To su nemoralni ljudi", naljutio se Plenković.

 Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić je pak rekao kako oporba nije srušila kvorum uoči glasovanja, "nego je zlorabila činjenicu" da je Miroslav Tuđman, teško bolestan i ne može pristupiti glasovanju.

Šef SDP-a Peđe Grbina večeras im je odgovorio da je HDZ  zbog obrane svoje vlasti, ali još više od toga, obrane monopolističkog položaja Hrvatske gospodarske komore na uštrb poduzetnika, opstruirao glasanje u Hrvatskom saboru i spriječio donošenje važnih odluka.

"To je sukus današnjeg dana. Da im je doista stalo do građana, stavili bi prijedlog Zakona o obveznoj članarini u HGK na glasanje i omogućili nama, saborskim zastupnicima, da radimo posao koji su nam građani povjerili i da odlučimo jesmo li za to ili ne. Ali, to nisu učinili jer su znali da će ukidanje obvezne članarine u HGK proći u Saboru – poručio je Grbin.

image
Damjan Tadić/Cropix

Kaže kako su zbog toga sabotirali sve ostalo: demokratsku proceduru, glasanje o Zakonu o obnovi, Isključivom gospodarskom pojasu...„Naravno, Plenković je za sve iznapadao i oporbu i medije, kao i svaki put do sada. Međutim, otišli su i korak dalje - kao alibi su odlučili iskoristiti jednog bolesnog kolegu. Rekao bih da ih može biti sram, ali to su HDZ i Andrej Plenković. Oni srama nemaju. Zato poruka: stavite sve zakone na glasanje u Sabor SADA. Odmah sada, doći ćemo i glasati. Većinu podržati. Ali, ako imate imalo hrabrosti, stavite ih na glasanje SVE – odgovorio je Grbin.

Do idućeg tjedna kad je novi krug glasanja, vladajuća većina može prisiliti HSLS da reterira te da kao Reformisti i HNS budu suzdržani. Ako im to ne pođe za rukom po receptu iz prethodnog saziva morat će u pomoć pozvati 'žetončiće'  iz drugih klubova. 

24. travanj 2024 20:54