StoryEditorOCM
ForumGORI PLASTIKA

Golemi požar u Osijeku, građani dobili upozorenje zbog štetnih plinova: ‘Ne izlazite van, stanje je ozbiljno!‘

Piše Hina
4. listopada 2023. - 06:15

U pogonu osječke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji su u međuvremenu lokalizirale profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite.

Uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu, u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je Hini kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći, da su na teren izašle sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

Ovo je požar nezapamćenih razmjera na području Osijeka. Putem sustava za rano upozoravanje poslana je poruka da građani koji ne moraju na izlaze na otvoreno, osobito oni s respiratornim problemima, jer postoji mogućnost štetnog djelovanja plinova koji su ispušteni u zrak s obzirom na gorenje plastike.

– Gašenje je bilo iznimno zahtjevno, jer je u krugu tvornice i dosta zapaljivih tekućina i plinova, tako da se još jednom zahvaljujem vatrogascima na izvrsno odrađenom poslu. Požar je zahvatio samo jedan dio sjevernog objekta, ali još uvijek nije lokaliziran tako da se vatrogasci i komunalne službe sa strojevima još uvijek bore s požarom. Vjetar u ovom trenutku požar nosi prema jugu, pa samo područje grada Osijeka nije ugroženo, ali u naseljima južno od Osijeka treba biti posebno oprezan. Vjerujemo da će požar u narednim satima biti pod kontrolom – izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Stožera Civilne zaštite grada Osijeka, ponovivši i kako je "bolje je da se bude što manje na otvorenom i da se prostorije ne prozračuju."

- Ako se i izlazi van, preporuka je da se nosi maska. Za sada nema izmjerenih podataka o štetnosti čestica – izjavio je Vulin.

Zbog požara se otkazuju i javne manifestacije u Osijeku. Tako su iz Udruge obitelji djece s autizmom Dar obavijestili da se otkazuju za danas najavljeni javni nastupi osoba s autizmom na osječkom Trgu Ante Starčevića.

Odvijanje nastave u školama u Gradu Osijeku nije odgođeno, dok nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama. S druge strane, neki fakulteti u Osijeku poslali su obavijest studentima da danas neće biti nastave.

Nove fotografije i snimka koje se pojavljuju na internetu svjedoče o razmjerima požara: gusti crni sim širi se nad nebom iznad Osijeka, vidljiv je s velike udaljenosti.

image

požar osijek

28. travanj 2024 19:13