StoryEditorOCM
ForumTROSTRUKO UBOJSTVO

Filip Zavadlav iznio obranu: ‘Ja ne vidim sebe na mjestu događaja. Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir...‘

Piše REDAKCIJSKI IZVJEŠTAJ
19. veljače 2021. - 10:02

Nastavlja se najpoznatije suđenje u Splitu, ali i šire. Od Filipa Zavadlava danas se očekuje iznošenje obrane.

Optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovim te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima ikvidirao je Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

- Razumio sam što me upozoravate, ali ja ne bih danas iznosio obranu, ne bih sad ništa govorio. A možda niti idući put neću izniti obranu. Ne tribate odgađati, nemam se ja šta pripremati - kazao je Filip Zavadlav prošloga puta pa tako javnost s nestrpljenjem iščekuje hoće li danas iznijeti svoju obranu.

-----

Suđenje Zavadlavu je započelo u 9 sati kako je i planirano. Uvela su ga trojica pravosudnih policajaca iz zatvora u Gospiću, a ponovno na suđenju nosi pancirku. 

Predsjednica vijeća ga je upitala iznosi li obranu koju je on potvrdio kako želi iznijeti, a nakon kraćeg dogovora s braniteljem odlučio je ne odgovarati na njihova pitanja. 

"Mislim da će moja obrana odgovoriti na sva pitanja", rekao je Zavadlav prije iznošenja obrane te zamolio da skine masku prilikom govora. 

"Ja ne vidim sebe na mjestu događaja. Ja to nisam napravio, u vrijeme događaja sam bio na moru. Uhićen sam na temelju nečije insinuacije. U postupku nije dokazalo da bih ja baš bio osoba koja je pucala. "

"S prijateljima i poznanicima sam prepričavao i komentirao njihovom agresivno ponašanje. Meni je žao što živimo u društvu gdje se događaju ovakve stvari. Želim da se iz ovog slučaja izvuče poruka kako se ovakve stvari više ne bi događale. Želio bih da institucije rade svoje posao.  Dosta puta sam čuo da su bile fizički napadane od strane onih trojice stradali jer su bili na glasu kao neprilagođene osobe i nasilnici. Nisam kriv, tražim da me se oslobodi od optužbe i nominira za Nobelovu nagradu za mir."

"Dok su psihijatri još bili ovde, rekao sam da se ne slažem s njima i procjenom. Što se tiče nezakonitog posjedovanja oružja, tu je dosta stvari ostalo neutvrđeno."

"Kad dođem doma, vjerojatno ću se sjetiti još nečega", odgovorio je Zavadlav na pitanje treba li još nešto dodati. Nakon čitanja njegovog iskaza odlučio je još jednom iznijeti obranu. 

"Dodao bih da se ne slažem sa vještačenjem jer ja tvrdim da sam ja bio i ostao potpuno zdrava osoba. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam danas živ, odmah sam kriv. Dajte mi 50 godina pržuna" dodao je. 

"Budimo što kraći, što prije da bude presuda, ako može već danas", zamolio je sud na što je dobio odgovor kako je sud taj koji postupak vodi. 

Otac jedne od žrtava pokušao je nešto dodati na što mu je sa suda poručeno kako nema opunomoćenika u obliku odvjetnika te da javnost nema pravo komentara. U tijeku su završne riječi obrane i optužbe. 

ŽDO je objasnio okolnosti ovog krvničkog pohoda počevši sa teškim djetinjstvom kojeg je Filip imao u stanu sa svojom obitelji gdje se osim dvoje mlađe braće, drogirala i njihova majka.  Filip je uspješno završio srednju pomorsku školu i ukrcao se prvo na kratku, a potom i na dugu plovidbu. Na brodu je bez problema izdržao dugih 15 mjeseci nakon kojih se u Splitu odlučio vratiti i otići u podstanarski stan.

"Filipov mlađi brat Stanislav je kazao dilerima da mu se brat vratio s broda i da može riješiti njegove dugove, tad je za Filipa došao pakao. Maltretirali su ga, sve je to kod njega stvorilo psihičku zbrku. Nakon iskrcaja s broda u ljeto 2019. godine otišao je na Hvar, upoznao stjuardesu iz Beograda. Sugerirala mu je da bude čvršći i to je bio jedan od okidača koji su utjecali na to da kupi oružje na protupravno i nezakonit način. Nabavio je kalašnjikov i veliku municiju. Najprije se u 5 navrata slikao s oružjem i slike slao djevojci i prijateljima, a krenuo je u realizaciju ovoga što je planirao. Odlazio je na usamljena mjesta, vježbao je. Iz snimke vidimo da on vježba s gađanjem i želi utvrditi preciznost na improcizirauomoj meti. Upravo ovo postupanje okrivljenika i kasnije osvetnički napad ukazuju na motiv. Počinio je teška ubojstva, želiš je likvidirati ljude iz narkomanskog miljea koji su ga maltretirali i tako je našao jedini način. Nije želio prihvatiti pomoć koja mu je pružana, čuli smo to od svjedoka. Zakon i pravdu želio je uzeti u svoje ruke i to je i učinio", kazali su iz ŽDOa i detaljno opisali Zavadlavov krvavi pohod. 

"Čudno je i neprihvatljivo da ne izražava kajanje. Međutim, iz psihijatrijskog vještačenja utvrđeno je da je narcisoidna. On odlučuje lako će i što napraviti i likvidira ljude. Nije važno što ti mladi ljudi neće više živjeti, njemu je važno da će on mirno nastaviti svoj život. U jednom društvu koje je normalno i stabilno, ovakva postupanja se ne smije dozvoliti. Nitko pravdu ne smije uzimati u svoje ruke, onda bi ovo bio divlji zapad. Tražimo maksimalnu kaznu u trajanju od 50 godina. u ovom konkretnom slučaju može se ostvariti svrha specijalne prevencije da se ukaže da se ovakva ponašanja trebaju sasjeći. Način na koji je ovo učinjeno je poseban teroristički čin, nema okolnosti koje mogu utjecati da kazna bude manja", dovršili su.

Iskazivanje presude održat će se 23. veljače.

19. travanj 2024 11:37