StoryEditorOCM
ForumPOKRENUT POSTUPAK

Ekocid u Slavoniji: poznata tvrtka je najprije opasan otpad odložila na polju, a onda su, sumnja se, sve raspršili po oranicama

Piše N. Patković/JL
23. veljače 2021. - 12:04

Državni inspektorat pokrenuo je postupak protiv poljoprivrede tvrtke Osatina iz Viškovaca zbog potencijalno počinjenog ekocida na oranici uz autocestu Slavonika, na području općine Satnica Đakovačka, piše jutarnji.hr.

Naime, prema pisanju portala Telegram, ova poljoprivredna tvrtka, jedna od najvećih u Hrvatskoj u svom sektoru, još je sredinom siječnja na poljskom putu pokraj autoceste odložila veću količinu otpada iz svojih staklenika. Radilo se o kamenoj vuni i plastici koji služe kao podloga za uzgoj povrća i vezanje stabljiki, a koje nisu uklonili čak ni nakon što su ih iz Hrvatskih autocesta, čiji su ophodari još 15. siječnja 2021. vidjeli hrpu, upozorili da su otpad protuzakonito odložili uz zaštitni pojas autoceste.

Vodozaštitno područje

Prema fotografijama koje je objavio Telegram, vidljivo je da je riječ o prilično velikoj hrpi otpada koja je bila raspoređena uz poljski put, odmah ispod autoceste, u duljini od oko 200 metara, širine oko dva metra i visina oko metar i pol. Ono što je, pak, dodatno zabrinjavajuće jest to da se ta lokacija nalazi u zoni vodozaštitnog područja, što se jasno vidi prema velikoj oznaci na autocesti postavljenoj oko tri kilometra prije lokacije na koju je odložen otpad kada se ide iz smjera Osijeka.

image
Vlado Kos/Cropix

Na ploči jasno piše da vodozaštitno područje pokriva sljedećih 8 km u smjeru Đakova. No, niti to nije spriječilo odgovorne osobe iz Osatine da odlože otpad, koji se tamo nalazio i miješao s tlom gotovo mjesec dana.

Naime, tek nakon što je Telegram poslao upite na relevantne adrese, među kojima i na onu Državnog inspektorata, reagirali su iz Osatine, i to dan nakon što su poslani upiti na nekoliko adresa. U ponedjeljak 15. veljače 2021. na teren su izašli bageri, buldožeri i traktori Osatine te su počeli skupljati otpad koji su potom, kako piše Telegram, raspršivali i razbacivali po susjednoj oranici.

image
Vlado Kos/Cropix

Inače, uvidom u zemljišne knjige spoznali smo da je vlasnik te oranice, površine 21 hektar, Đakovačko-osječka nadbiskupija, koja je Osatini navedenu česticu dala u zakup, kao što su im dali i brojne druge oranice koje Crkva ima u vlasništvu.

Iz gruntovnog izvatka za navedenu oranicu vidljivo je da je ona i prapovijesni arheološki lokalitet koji kao Arheološko nalazište Topolina ima svojstvo kulturnog dobra, što ipak nije zapreka za obavljanje poljoprivredne djelatnosti. No, u ovom slučaju problem je potencijalna ekološka bomba, odnosno nezakonito i neadekvatno odlaganje otpada, zbog čega je Državni inspektorat otvorio postupak.

Postupak u tijeku

"Inspekcijski postupak koji se odnosi na navode iz Vašega upita je u tijeku. Po okončanju istoga ćemo Vas izvijestiti o utvrđenom", odgovorili su nam iz inspektorata, dodavši i da na naše pitanje je li protiv tvrtke Osatina podnesena neka prijava te ako jest, o kakvoj je prijavi riječ i koje su moguće kazne ne mogu odgovoriti ''sukladno članku 57. st. 2 Zakona o državnom inspektoratu.''

Inspekcija je, naime, na teren izašla 16. veljače 2021. u pratnji policije i Željka Šimića, načelnika općine Satnica Đakovačka.

- Pokazao sam teren inspektorici koja je sve pregledala i zapisala, ali nisam još dobio njihovo izvješće. Vidjelo se da zatrpavaju otpad - kazao nam je Šimić.

Na oranici su, naime, ipak bili vidljivi tragovi kamene vune i plastike, a na jednoj lokaciji na susjednoj oranici, gdje se do tada nalazio tek pokošeni šumarak, vidjela se jama puna otpada, za koji se činilo da je ondje odložen ranijih godina. Kako piše Telegram, inspektorica je zaustavila radnike u zatrpavanju jame zemljom s oranice.

I jučer, kada je ekipa Jutarnjeg lista posjetila navedenu lokaciju, na oranici su viđeni buldožer i bager, koji su uređivali zemljište, na kojem je bilo vidljivo da je svježe obrađivano, odnosno da se na njemu unazad 7-8 dana nešto radilo. Poljski put, pak, pokraj oranice vidljivo je svježe utaban, što također ukazuje na aktivnosti teških radnih strojeva i traktora.

Izvorište vode

S obzirom na to da je riječ o vodozaštitnom području, upit smo poslali i Hrvatskim vodama iz kojih su nam odgovorili kako je put na kojem je mjesec dana bio odložen otpad sastavni dio III. zone sanitarne zaštite izvorišta vode ''Ivanovci-Kuševac'' koje se koristi za javnu vodoopskrbu.

''Izvorište vode 'Ivanovci-Kuševac' koristi se veći dio godine u vrijeme pojačane potrošnje, ali se obično ne koristi zimi. Detaljno očitovanje o korištenju može dati Đakovački vodovod d.o.o.

Također, prema članku 8. Odluke o zaštiti izvorišta koju je 1998. godine donijela Skupština Osječko-baranjske županije na području III. zone sanitarne zaštite između ostalog zabranjuje se 'formiranje deponija otpada i izgradnja uređaja za spaljivanje smeća i pročišćavanje otpadnih voda'.

Kako je navedenom Odlukom posebno zabranjeno formiranje deponija otpada (potencijalnog legalnih odlagališta otpada), razmotrene su posebne zakonske nadležnosti i pravila u odnosu na nelegalno odlaganje otpada, o čemu bi u predmetnom događaju moglo biti riječi te su Hrvatske vode o uočenome obavijestile teritorijalno nadležnu službu vodopravne inspekcije'', odgovorili su iz Hrvatskih voda.

Očitovanje o svemu tražili smo i od Osatine, poslali smo upit na njihov službeni mail, ali do zaključenja ovog teksta nikakav odgovor nismo dobili od tvrtke koja je i inače potpuno zatvorena za medije.

17. travanj 2024 03:10