StoryEditorOCM
ForumOŠTRO

Dr. Trobonjača: ‘Glupost je kad naše institucije kažu da je osoba umrla s COVIDOM. Evo zašto je to ‘s‘ nonsens...‘

Piše Ivica Marković
25. siječnja 2024. - 15:22

Evo još jednog dokaza da je hrvatski zdravstveni sustav jedan od najboljih u svijetu.

Kako drukčije protumačiti činjenicu da je u samo tjedan dana broj umrlih od ili s COVIDOM u RH smanjen za 46, odnosno da je s 50 umrlih, koliko ih je zabilježeno od 2. do 8. siječnja ove godine, u sljedećem tjednu, dakle onom od 9. do 15. siječnja broj umrlih "samo" četiri.

I ne prestaju tu hrvatska "zdravstvena čuda".

U tjednu iza toga, dakle od 16. do 22. siječnja broj umrlih u RH je devet. To su nam dojavili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i napomenuli su nam kako su to preliminarne brojke, jer prelaze na novi sustav. Na taj novi sustav računanja umrlih od ili s COVIDOM prelaze već tjednima i još nisu prešli.

Dakle, za ovih 13 umrlih u protekla dva tjedna ne znamo jesu li umrli od ili s COVIDOM.

A, da bi vidjeli da s posljednjim brojkama umrlih od ili sa COVIDOM nešto nije u redu, valja se vratiti malo u prošlost. Tako je u šest tjedana, počevši od 28. studenog prošle godine, zaključno sa 8. siječnja ove godine u RH od ili s COVIDOM umrla 281 osoba, što je u prosjeku gotovo 49 osoba tjedno. I sada, početkom ove godine ta brojka misteriozno pada na četiri, odnosno devet umrlih.

- Moje mišljenje je da je to glupost, jer nitko na svijetu ne može znati je li neka osoba umrla od ili s COVIDOM. Nitko na svijetu ne može reći kada će neki pacijent umrijeti i nitko ne može reći "on bi tog trenutka umro da nije imao COVID". Jedino što se može reći i što se može znanstveno utvrditi je, izračunati izgubljene godine života na temelju COVIDA. Odnosno, koliko ljudi koji imaju COVID kraće žive od onih koji nemaju COVID. Kada kažete da je netko umro s COVIDOM, tada tvrdite da bi on umro u tom trenutku da i nije imao COVID. To je nonsens, jer na taj način uvijek možete reći da je COVID neka tamo usputna dijagnoza, odnosno kazujete da COVID i nije tako smrtonosna bolest, kao što je ili ste strahovito vidoviti, jer možete predvidjeti nečiju smrt - kaže prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Izgubljene godine života, po riječima našeg sugovornika najbolje pokazuju kolika je smrtnost od COVIDA.

- Ako netko ima tumor dojke, zatajenje pluća, jetre, srca... i ako uz to ima i COVID, tada najbolje možete vidjeti koliko taj COVID skraćuje život. U početku pandemije COVIDA, kada još uvijek nismo imali "alate" za njegovo suzbijanje, muškarci su u prosjeku manje živjeli 13 godina, a žene 11 godina. To je znanstveno dokazano i nije nešto "rekla- kazala". Poslije su se te brojke smanjivale jer smo dobili "alate" protiv COVIDA, između ostalog i cjepivo. Dakle, ovo je li netko umro od ili s COVIDOM je čista glupost i ništa drugo - zaključuje prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

27. travanj 2024 10:31