StoryEditorOCM
ForumTKO SU ONI?

Čini se da će HDZ teško do većine od 76 ruku, a Rijeke pravde još teže, no pogledajte koji anonimusi zapravo odlučuju

Piše Vijesti Sd
15. travnja 2024. - 08:33
Sandra Benčić; Peđa Grbin; Zoran Milanović; Nikola Grmoja; Andrej PlenkovićDamjan Tadic, Vanesa Pandzic/CROPIX

U analizi objavljenoj na stranici kandidat.hr analitičar Ivica Relković navodi kako će o tome kojim putem će Hrvatska nakon 17. travnja odlučivati anonimusi kao što su Tomislav Josić, Damir Biloglav, Dubravka Lipovac Pehar, a vrlo vjerojatno i Ivica Šipić, Ivica Mesić, Ivica Kukavica, Damir Markuš i Jesenka Ricl. A možda i Krešimir Čabaj.

„Tko su ti ljudi? Jeste li za njih ikad čuli. Znate li u kojim izbornim jedinicama izlaze na izbore i jesu li članovi ili samo simpatizeri neke političke opcije?, pita se kandidat.hr i napominje kako sve recentne ankete i gotovo svi politički analitičari i komentatori Domovinskom pokretu predviđaju minimalno deset mandata, a možda i 15. Za razliku od Možemo! i Mosta, kojima se predviđa do 10 mandata i za koje se prilično jasno očekuje koga da (ne)podrže, nitko nije potpuno siguran koga će na kraju podržat i sami Ivan Penava i Mario Radić, a kamoli koga će podržati Tomislav Josić i Damir Biloglav. Zašto Tomislav Josić i Damir Biloglav? Zato što su oni prvi na listi Domovinskog pokreta u II. I IX. izbornoj jedinici za koje im sve recentne ankete daju prolaz.

Mobiteli već rade...

„Naravno, nisu to sva prolazna ili rubna mjesta Domovinskog pokreta, jer smo poznatija imena namjerno preskočili, ali to su definitivno (neka) imena čiji će se mobiteli tražiti više negoli litij u izbornoj noći. A za one koji svojoj opciji iza kulisa osiguravaju o Predizborne rasprave mogle bi u noći 17. na 18. travnja biti prizemljene na razinu paničnih poziva većini gore navedenih (danas) politički anonimnih osoba. A ne bismo se kladili da se neki pokušaji već nisu dogodili…

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Završne političke poruke u kampanji koja je na izmaku uglavnom su namijenjene neodlučnima ili biračima koji nisu čvrsto sigurni u svoj odabir. Takvih je podosta i u okviru desnog ideološkog spektra. Upravo njima su se ovaj vikend obraćali premijer Andrej Plenković i Domovinski pokret. Na prošlim parlamentarnim izborima, DP i Most su osvojili zajedno 24 mandata, koje su im svojim glasovima dobrim dijelom osigurali i razočarani birači HDZ-a podsjeća Novi list. To tada nije koštalo HDZ, Plenković je, uz pomoć Radimira Čačića i zastupnika nacionalnih manjina, uspio okupiti minimalnu većinu u Saboru od 76 zastupnika. Bilo je, dakle, i prije četiri godine tijesno, a tako bi moglo biti i 17. travnja.

Oprobana taktika

Plenković u tom kontekstu računa da je svaki glas za druge desne opcije istovremeno glas manje za HDZ, pa apelira na birače u tom političkom bazenu da budu vrlo obazrivi u realizaciji svog biračkog prava. »Predlažem našim prijateljima da ne dopuste da ih prevare drugi put, već da ovaj put glasaju pametno, mudro i odgovorno, da ne rasipaju glasove i ne disperziraju političku snagu ključne, stožerne, domoljubne i državotvorne stranke, a to je HDZ. Važno je da ti birači ne dopuste da ih se drugi put zavede, jer će ih ljevica, kao što to obično čini, iskoristiti i odbaciti. Mi birače tih stranaka poštujemo i pozivamo ih da se vrate matici i političkoj majci, a to je HDZ«, rekao je Plenković na predizbornom skupu u Osijeku.

Prvi put je, smatra on, ljevica iskoristila naivne glasače Domovinskog pokreta i Mosta kada je Zoran Milanović izabran za predsjednika Republike.

image
Damir Krajac/Cropix

U pitanju je oprobana taktika lidera HDZ-a, koji uvjeravaju birače da svi koji su za Hrvatsku, a protiv Jugoslavije i komunizma, moraju podržati stranku Franje Tuđmana. Tako je Ivo Sanader 2007. tvrdio da je glas za HSP jednak glasu za SDP, jer »ako se glasovi rasprše na više stranaka, to su bodovi za političke protivnike«. Nekad je ova taktika efikasna, kao na tim izborima prije 17 godina, a ponekad i ne, pa je Milanović pobijedio Kolindu Grabar-Kitarović, navodi Novi list. Ali, stranke desnije od HDZ-a ona uvijek tjera na oprez. Zato je Domovinski pokret odmah reagirao na Plenkovićev istup, a usput se obračunao i s Mostom, kojeg je Ivan Penava dugo pozivao u predizbornu koaliciju.

image
Damjan Tadic/Cropix
28. travanj 2024 21:10