StoryEditorOCM
ForumSUŽIVOT S KORONOM

Capak gostovao na HRT-u: Dobivam mailove ljutitih mladenki. Neki su pristojni, neki bezobrazni, neki čak i prijete...

Piše PSD
8. srpnja 2020. - 08:43

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' i govorio o suživotu s koronavirusom. Još je jednom ponovio da je karantena, iako dobro rješenje, neodrživa.

Radi se o tzv. strategiji 'hammer and dance' - najprije karantena, a zatim život s virusom, kaže Capak. 

- Jer karantena je dobra, ali je neodrživa. Sa psihološkog, gospodarskog, svakog stajališta ne može karantena dugo trajati, i zbog toga se moramo naviknuti na suživot, držati se mjera i, kao što kaže ovaj drugi naziv te strategije, plesati s virusom koliko je to moguće, rekao je Capak.

Kada je riječ o problemu s kojim se susreću mnogi roditelji kojima je sada dozvoljeno da sa svojom djecom u bolnici provedu samo 15 minuta, Capak kaže da se razgovara o popuštanju te mjere.

- Neka roditelji razmišljaju u tom smjeru da mi već razgovaramo o tome da tu situaciju promijenimo, da bolnice stvore uvjete da je to moguće napraviti bez nekog velikog rizika ulaza virusa u zdravstvenu ustanovu, rekao je Capak.

Broj novooboljelih raste nakon popuštanja mjera u cijeloj Europi, a Capak ističe da je najbitnije što ranije otkriti izvor zaraze i kontakte te osobe staviti u samoizolaciju kako se zaraza ne bi širila dalje. 

- Ako u tome budemo uspješni, držat ćemo stvar pod kontrolom. A nadamo se da ćemo biti uspješni, rekao je Capak u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Kada je riječ o novim restrikcijama, i o tome se razgovara i sve je na stolu, kaže Capak, no dodaje da je bolje rješenje ipak edukacija. 

Iako se jučer pisalo o zabranama vjenčanja, Capak kaže da o tome nije bilo riječi.

- Čim smo rekli da ćemo smanjiti broj... Nismo nikad rekli da ćemo zabraniti vjenčanja, ja nikad nisam govorio o zabrani, nego sam govorio o strožim mjerama. Neki su pristojni pa apeliraju, a neki su bezobrazni, prijeteći i tako dalje, rekao je Capak, dodajući da je već dobio stotinjak mailova od ljutitih mladenki i organizatora takvih evenata. 

Ističe i da Slovenija neće Hrvatsku staviti na crvenu listu nesigurnih zemalja, a trenutno smo po njihovim kriterijima na sredini žute liste. Kada je riječ o dolasku turista u Hrvatsku, Capak ističe da je turizam važna gospodarska grana, no ipak se razmišlja o nekim ograničenjima. Ističe da je s turistima situacija zasad dobra i nije ih puno zaraženih došlo u Hrvatsku.

Razgovara se i o mogućnosti obveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru.

- Apeliram na građane da slušaju što epidemiolozi govore jer to je naš posao, poručio je Capak na HRT-u.

19. travanj 2024 22:18