StoryEditorOCM
ForumNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bili su pijani i posvađali se oko financija, a onda mu je nožem probila pluća: ‘Prepala sam se da će baciti bebu‘. Na sudu se nije sjećala ubadanja...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
13. prosinca 2021. - 16:01

Zbog pokušaja ubojstva nevjenčanog partnera sredinom srpnja ove godine kojem je zarila kuhinjski nož u leđa, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno je na pet godina zatvora osuđena Ivana K. (38). Sudsko vijeće ujedno joj je izreklo i trogodišnju sigurnosnu mjeru liječenja od ovisnosti o alkoholu, piše Jutarnji.hr.

U kaznu će joj biti uračunato vrijeme koje je do sada provela u pritvoru, oslobođena je plaćanja sudskih troškova, istražni zatvor joj je produljen, a po pravomoćnosti presude nož od 32 cm sa oštricom od 19,5 cm bit će uništen.

Njezin krimen, prema optužnici, datira od 21. srpnja ove godine kada je oko 20.15 sati u stanu u Miramarskoj u Zagrebu u kojem je tada stanovala sa partnerom i malom bebom, tijekom svađe oko financija partneru nanijela ubodnu ranu nožem. Probila mu je pluća te je zahvaljujući brzoj reakciji liječnika u KB Sveti Duh gdje je podvrgnut operativnog zahvatu, njegov život spašen. Oboje su u kobno vrijeme bili pod utjecajem alkohola, a ona je, kako je kasnije pokazalo vještačenje, bila smanjeno ubrojiva, ali ne značajno.

- Iznijeli ste obranu, ispitan je oštećeni Dario M., pročitani su svi materijalni dokazi i vještački nalaz sudsko-medicinske struke te ste i psihijatrijski vještačeni. Iz svega proizlazi da ste upravo vi počinili navedeno kazneno djelo. Vašu obranu sud nije prihvatio u onom dijelu gdje navodite da se samog ubadanja ne sjećate jer je to isključeno u nalazu i mišljenju vještaka psihijatra. Rekli ste da je oštećeni prijetio da će ubiti dijete koje je uzeo i krenuo prema vratima pa da ste se vi prepali za život djeteta da ga ne baci niz stepenice. Prethodno ste kuhali večeru i rezali povrće nožem te da vam se tu gubi sjećanje. Znate da ste uzeli mu dijete iz ruku i vratili ga u krevetić, ali niste objasnili sudu što činite s nožem dok je oštećeni okrenut leđima niti kako mu uzimate dijete bez da se on krenuo prema vama – rekla je obrazlažući presudu sutkinja.

Također je dodala i da prepad za život djeteta ne može reducirati kognitivne funkcije te je i sam vještak isključio selektivno sjećanje.

- Oštećeni nije upisan kao otac djeteta već vaš bivši muž i znate da on, ni uz najbolju volju, ne može otići u dom ili brinuti o djetetu. Govorite da je htio ubiti dijete i bojali ste se da ga ne baci niz stepenice, a s druge strane ste rekli da želite da se on o djetetu brine. Vještačenje je otklonilo da ste postupali u nužnoj obrani. Vijeće nije pronašlo okolnosti da vas blaže kazni manjom kaznom od zakonskog minimuma. Iz kaznene evidencije od 2005. godine do danas ste 14 puta pravomoćno osuđivani zbog niza kaznenih djela poput zloporabe droga, imovinskih delikata, povrede djetetovih prava, nanošenja teških ozljeda, protupravne naplate i nasilničkog ponašanja. Kod vas postoji progresija što se tiče kaznenih djela koja ste činili. Osuđivani ste na novčane kazne, uvjetne osude i rad za opće dobro, a određivane su vam bile i mjere liječenja od ovisnosti. I ništa od toga nije utjecalo na vas pa sad činite dosad najteže kazneno djelo pokušaja ubojstva u vašoj dugogodišnjoj karijeri – zaključila je sutkinja dodavši da olakotna okolnost što je pozvala 112 nakon što je pokušala ubiti partnera nije bila dostatna da dobije manju kaznu.

19. travanj 2024 18:46