StoryEditorOCM
Forum14 MILIJUNA LISTIĆA

Ana Lovrin objasnila kako ćemo glasati na lokalnim izborima: nema preferencije i ne može se glasati van mjesta prebivališta. Sve uz poštivanje mjera

Piše PSD
29. travnja 2021. - 19:59

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva, Ana Lovrin, u Dnevniku N1 je govorila o lokalnim izborima. 

Večeras u ponoć posljednji je rok za predavanje potpisa za kandidaturu na lokalnim izborima. Lovrin je rekla kako je uloga DIP-a na ovim izborima ta da osiguravaju da se oni provode zakonito.

“DIP je osigurao informatičku podršku koja olakšava i ubrzava prebrojavanje potpisa. Kakao će to ići ovisi o broju potpisa i ovisno o organizaciji svakog izbornog povjerenstva. Mi u velikoj većini očekujemo da će to biti možda će sutra. Dva dana je rok za provjeru valjanosti kandidature. Do 1. svibnja u ponoć izborna povjerenstva moraju objaviti sve izborne liste”, objasnila je.

“Kampanja će u svakoj pojedinoj jedinici početi onda kada izborno povjerenstvo te jedinice objavi izborne liste”, dodaje.

Rekla je i kako je HZJZ objavio preporuke za održavanje izbornih skupova. Naglašava da se radi o općim epidemiološkim mjerama poput distance, nošenja maski i dezinfekcije, koje se ionako primjenjuju. One su dostupne na stranicama DIP-a i HZJZ-a, a o njima se moraju informirati organizatori skupova.

Epidemiološke mjere otežale su prikupljanje potpisa samo u jednoj županiji.

“Bilo je sporno u jednoj županiji koja je pojačala mjere, ali i tu je županijski zavod dao rješenje da to nije okupljanje ako se tu prikupljaju potpisi i poštuju mjere”, rekla je.

Što se samih izbora tiče, kaže:

“Neće biti listići toliko veliki koliko će ih puno biti. Bit će preko 1200 različitih vrsta izbora, tiskat će se otprilike 14 milijuna listića za ove izbore. Zaokružujemo listu, nema preferencije. Zaokružuje se kandidacijska lista na jednom listiću, a na drugom kandidata za gradonačelnika odnosno župana i ne može se glasati van mjesta prebivališta”, objasnila je.

Naposljetku je istaknula kako će HZJZ izdati preporuke da održavanje izbora.

19. travanj 2024 18:24