StoryEditorOCM
ĐiradaBESPLATNO ZA SVE

Uskoro dvije ekstra manifestacije; u Pagu degustacije i predavanja o sirevima, u Kraljevskim vinogradima panel rasprava, a stižu vina iz Provanse...

Piše Zadarski.hr
28. rujna 2022. - 13:49

Čak dvije eno-gastro manifestacije održati će se narednih dana na prostoru Zadarske županije.

U četvrtak, 6. listopada u 17 sati započet će eno-gastro manifestacija u gradu Pagu, u prostorijama Kneževog dvora, tijekom koje je predvođeno kušanje paških sireva, perjanica otoka Paga: Paške sirane, Miha i Gligore. Uz vrhunsku deliciju kao što je Paški sir, valja potražiti i savršen vinski par, a za tekući dio programa pobrinule su se vinarije Boškinac, Vina otoka Paga, Ker-Vin, Figurica, Vina Bora, Vina Poljak i OPG Stjepan Vučemilović.

Bit će održana i praktična radionica gdje će se kušati spomenuti sirevi i vina, a predviđena su i dva kratka predavanja. Jedno predavanje o paškom siru održat će Martina Pernar Škunca MBA, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira. Drugo predavanje u sklopu ove paške manifestacije bit će o vinima sjeverne Dalmacije, njihovom potencijalu i mogućnostima njihova sljubljivanja uz paške sireve, a voditi će ga Manuela Plohl prof., MA, WSET predavač pri Wine Academy Croatia.

Tijekom vođenih degustacija predviđeno je i obraćanje gostujućih stručnih govornika, a u ovom slučaju to će biti: Boris Šuljić, vlasnik poznate vinarije Boškinac, Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinara zadarske županije i Stjepan Vučemilović, arh., vinar i aktivni djelatnik na promociji hrvatskih vina.

Sljedeći dan, u petak, 7. listopada, također u  17 sati započet će druga manifestacija koja se održava u Petrčanima, u prostoru Kraljevskih vinograda.

Ovoj manifestaciji cilj je prezentirati potencijal proizvodnje ružičastih vina na zadarskom području, a kako sve ne bi ostalo u sferi priča, u praktičnom dijelu manifestacije kušati će se vina zadarskih vinarija: Kraljevskih vinograda, Degarre, MasVin i vinarije Fiolić, ali ih isto tako usporediti sa vinom slavne provansalske vinarije Château d‘Esclans, za koju se pobrinuo sponzor MIVA, Galerija vina, koja je preuzela distribuciju ovog provansalskog imena u Hrvatskoj.

Predviđeno je i predavanje o provansalskim vinima te usporedba uzgojnih uvjeta Provanse i Sjeverne Dalmacije, a predavanje će održati također Manuela Plohl, prof., MA.

Nakon predavanja skupu će se obratiti gostujući govornici: Dragana Šulentić, dipl. ing. tehnologije i enolog vinarije Degarra, Ivan Stiblik, sommelier i organizator Zadar Wine Festivala te Ana Fiolić, vlasnica vinarije Fiolić. Predviđena je panel rasprava u kojoj posjetitelji mogu postavljati pitanja gostujućim predavačima i govornicima.

Obje manifestacije, paška i petrčanska, otvorene su za javnost. Ulaz je besplatan, a zbog ograničenog broja mjesta mole se posjetitelji da rezervaciju mjesta izvrše na email adresu: info@vinum.hr ili telefonski na broj telefona: 098 636 646.

Manifestacije se održavaju pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam te Turističke Zajednice Grada Paga.

03. svibanj 2024 01:09