StoryEditorOCM
ĐiradaDOKUMENTARNE SLIKE

Razni majstori fotografije predstavit će svoje radove na novoj izložbi na Muraju: otvorenje u četvrtak u 18 sati

Piše Zadarski.hr
20. listopada 2021. - 14:54

Fotografska izložba “Dokumentarna fotografija” otvara se u četvrtak 21. listopada u 18:00 sati, na lokaciji šetnice na Bedemima zadarskih pobuna gdje je bio izložen Ante Brkan i njegove fotografije “Intra muros”.

Iako je fotografska izložba u prvom planu radi se o multimedijalnom sadržaju koji se sastoji od glazbeno-scenskog nastupa te prikazivanja dokumentarnog filma.

Dokumentarno putopisni filma "Ben Nevis" s ekspedicije iz Škotske bit će prikazan u utorak 26. listopada u 18:00 sati u prostoru multimedijalne dvorane na Sveučilištu, Odjel za geografiju.

Na izložbi sudjeluje šest fotoautra, zaljubljenika u dokumentarno-reportažnu fotografiju. Svi redom tijekom vlastitog fotografskog odrastanje bili su pod velikim utjecajem fotografa poznate Magnum fotoagencije. Čiji su fotografi, surađivali s Life magazinom koji je svojim fotografskim pričama imao transformativni utjecaj na razvoj moderne fotografije.

Dokumentarno-reportažna fotografija u izložbeno-galerijskom prostoru gubi svoje prvobitni smisao prikazivanje aktualnih događaja. Međutim, u takvom novonastalom konteksu otvara promatraču prostor za novu interpretaciju i promišljanje.

Premda su svi autori koji izlažu zaljubljenici u dokumentarno-reportažnu fotografiju njihovi radovi nastali su pod različitim životnim i profesionalnim utjecajima.

image
nove fotografije krasit će šetnicu
B.z.

Bernard Čović svoje prve fotografske korake naravio je u Splitu, a usavršio se u Danskoj. Rodom iz Ploča ali sa dugogodišnjim stažem u velikim Zagrebačkim redakcijama poput Vjesnika, Jutarnjeg lista i Glasa Koncila donosi nam insajdersku fotografiju sa zagrebačkog kaptola te raznih crkvenih događaja.

Tomislav Kaksa zagrebački fotogrtaf, porijeklom iz Nove Gradiške izlaže seriju fotografija snimljenih kamerom opskurom koje prikazuju mjesta prometnih nesreća.

Marin Maras zadarski je autor, ljubitelj klasične "street" fotografije, u maniri Garry Winogranda donosi nam ulične scene ponajprije Zadra ali i drugih gradova koji su mu se našli na putu.

Goran Matošević zadarsko-zagrebački fotograf sa talijanskim iskustvom izlaže seriju fotografija snimljenih u Buzz baru u Zagrebu. Serija prikazuje neopterećen nočni život u godinama prije pandemije.

Andrej Perović zadarski fotoreporter, koji je bio u jednoj od zadnjih postava foto redakcije kultnog zagrebačkog Vjesnika izlaže seriju fotografija uličnih prizora.

Boris Zubčić majstor fotograf i video snimatelj predstavlja se sa serijom putopisnih fotografija iz Sibira, te filmom “Ben Nevis” nastalim u Škotskoj sa osvajanje istoimenog vrha.

image
nove fotografije krasit će šetnicu
B.z.

Na otvorenju će nastupiti eksperimentalni glazbeni kolektiv, okupljen posebno za ovu prigodu, koji će svirati set improviziranih kompozicija, inspiriranih samom lokacijom, prigodom i ambijentom. Kolektiv će nastupiti u sastavu -  bubnjevi/perkusije (Goran Šućurović), bas gitara (Matej Mitrović), električna gitara (Jere Šešelja), električna gitara i synth (Nikola Lakić), truba (Luka Mrša) i trombon (Bruno Dugopoljac). Cilj i želja ovog kolektiva muzičara je predstaviti okupljenim ljudima potpuno spontanu glazbu, nastalu u trenutku, čiji svaki sljedeći takt i nota, određuje onaj nakon njega i postavlja nove izazove muziciranja, ali i otkriva ljepotu stvaranja nečega iz ničega. Glazba kao kulisa svakodnevnog života, jednako nepredvidiva i savršena u svojoj nesavršenosti.

20. travanj 2024 13:39