StoryEditorOCM
ĐiradaJAVNO JE BITNO

Nagrađivani novinar Andrej Dimitrijević gostuje na tribini u Benkovcu. Govorit će kako je "smijenio" dva ministra...

Piše Zadarski.hr
16. travnja 2024. - 18:17

U subotu 20. travnja u Benkovcu će se održati tribina “Javno je bitno” na kojoj će gostovati nagrađivani istraživački novinar Andrej Dimitrijević. Tribinu organizira udruga Kamene babe kao dio suradničkog projekta “AVLIJE U OFSAJDU”, a početak je u 10 sati na Trgu domovinske zahvalnosti

U razgovoru koji će moderirati novinarka Melita Vrsaljko Dimitrijević će pričati o važnosti medija, transparentnosti vlasti i informiranosti građana kao preduvjetima za izgradnju demokratskog društva.

Dimitrijević je kao novinar Telegrama dobio četiri nagrade Hrvatskog novinarskog društva za svoje istraživačke tekstove o imovini bivših ministara Lovre Kuščevića i Milana Kujundžića, otkrićima u aferi “Softver” te nepropisnom gomilanju otpada pored Samobora. Osim što razotkriva afere i ukazuje na nepravilnosti u trošenju javnog novca, Dimitrijević ujedno svoje znanje prenosi i na mlađe generacije novinara kao vanjski suradnik zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Danas radi kao novinar na portalu Faktograf.

Pitanja kojima ćemo se tribina baviti su: što je javni interes i koje stvari su bitne za zajednicu? Kako političari djeluju protiv javnog interesa? Zašto je važno da građani budu informirani i koja je uloga lokalnih medija? Kako je raditi na novinarskim pričama koje smjenjuju ministre?

Projekt “AVLIJE U OFSAJDU” najbolje opisuje subjekt u njegovu nazivu – avlija, odnosno dvorište seoske kuće koje karakterizira prostore zaleđa i njihove zajednice te radnja – ofsajd, odnosno zajednice koje teže prelaženju granica i micanju predrasuda da su isključivo ruralne, sajmene, poljoprivredne i stočarske.

Osim tribine, u ovoj će se godini unutar projekta održati kino projekcija filma "Snajka - dnevnik očekivanja" (Restart) koja se bavi pitanjem interkulturalnosti i tzv. "miješanih brakova" i dramska predstava "Kronika nestajanja" (Teatro VeRRdi) koja otvara pitanja starenja i feminizma.

Događaj se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

30. travanj 2024 04:20