StoryEditorOCM
ĐiradaOD 20. DO 23. LIPNJA

Međunarodni festival čipke na Pagu: upoznajte ljepotu čipke iz Španjolske, Mađarske, Slovenije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske

Piše Zadarski.hr
15. lipnja 2024. - 21:40

Grad Pag ponovno će postati središte kulturnih zbivanja početkom 13. Međunarodnog festivala čipke, koji će se u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak održati od 20. do 23. lipnja.

Ovaj prestižni ovogodišnji događaj koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, okupit će ljubitelje umjetnosti i tradicije, pružajući im jedinstvenu priliku da se upoznaju s bogatom poviješću i jedinstvenom ljepotom čipke iz Španjolske, Mađarske, Slovenije, Poljske, Crne Gore i Hrvatske.

Službeno otvorenje festivala započet će u četvrtak, 20. lipnja u 19 sati promenadnim koncertom na glavnom gradskom trgu nakon koje će se u 19.30 sati održati ceremonija otvorenja Festivala. Uz bogat kulturni, edukativni i zabavni program koji su pripremili organizatori, posjetitelji će u večernjim satima prvog dana moći uživati u festivalskim izložbama zemalja sudionica u prostoru Kneževog dvora i koncertu klape Munita. Koncert počinje u 21 sat.

Za sve one koji žele naučiti tajne izrade ažura, cijanotipije i filcanja vune, u petak, 21. lipnja, organizirane su radionice pod vodstvom iskusnih majstorica. Početni tečaj za ažure održat će se u Atriju Kneževog dvora s početkom u 10 sati dok će se radionica cijanotipije za djecu održati na trgu ispred Gradske knjižnice u 10.30 sati. U popodnevnim satima na istom mjestu, ispred Gradske knjižnice, izrađivat će se stilizirana čipka od filcane vune s početkom u 17 sati.

S ponosom najavljujemo modnu reviju pod nazivom "Tradicija protkana ljubavlju", koja će se na trgu Petra Krešimira IV održati s početkom u 20 sati. Ova posebna modna revija spaja suvremeni dizajn s bogatom tradicijom paške čipke, a posjetitelji će imati priliku uživati u jedinstvenim modnim komadima koji na inovativan način reinterpretiraju tradicionalnu pašku čipku. Također, na modnoj reviji prikazat će se nekoliko ekskluzivnih modela inspiriranih paškom čipkom koje su izradile učenice Škola za trgovinu i modni dizajn iz Rijeke te nakit od paške čipke kojeg su izradile učenice SŠ Bartola Kašića.

Nakon modne revije, na glavnom gradskom trgu, nastupit će klapa HRM Sv. Juraj koji će svojim izvedbama obogatiti festivalsku atmosferu. Ovo prekrasno glazbeno događanje koje ne smijete propustiti počinje u 21 sat.

U subotu, 22. lipnja u 10 sati održat će se radionica izrade paške čipke koja će biti posebno atraktivna za sve one koji žele naučiti vještinu ovog drevnog zanata. Sudionici će u Atriju Kneževog dvora imati priliku iz prve ruke isprobati izradu čipke i naučiti više o njenoj povijesti i tehnikama. U 11 sati, na trgu ispred Gradske knjižnice održat će se radionica izrade unikatnih torbi transfer tehnikom, a promocija slikovnice „Legenda o Paškoj čipki” na rasporedu je u 18 sati.

Sajam „Najboje od Paga” održat će se u subotu od 19 do 22 sata ispred I Magazina soli. Ova promocija posvećena je predstavljanju autentičnih, domaćih proizvoda koji odražavaju tradiciju, kvalitetu i jedinstveni okus otoka Paga. Posjetitelji će moći kupiti svoje omiljene proizvode na prodajnim štandovima te tako podržati lokalne proizvođače, a osim u vrhunskim otočnim proizvodima poput paškog sira, baškotina, pandešpanja moći će kupiti unikatne suvenire i prirodnu kozmetiku.

Dio festivala bit će i nastupi folklornih društava, koji će u večernjim satima dočarati autentičan duh i bogatstvo kulturne baštine kroz pjesme, plesove i nošnje. Posjetitelji će u 19 sati na Trgu Petra Krešimira moći uživati u nastupu i plesovima KUD-a Lovro Ježak iz Marije Bistrice i KUD-a sv. Andrija iz Svete Nedjelje u 21 sat.

Izložbe su također poseban dio festivala gdje se mogu razgledati najljepši primjerci paške čipke, od povijesnih radova do suvremenih interpretacija. Kroz izložbu „Paška čipka” Društva paških čipkarica Frane Budak u sklopu u Galerije paške čipke svi ljubitelji čipke moći će uživati u ljepoti te se diviti eleganciji paške čipke na izložbi „Neodoljiva tajna nit” u Samostanu sv. Margarite. U glavnoj zbornoj crkvi Marijinog uznesenja bit će predstavljena izložba „Crkveno ruho”, a u crkvi sv. Jurja izložba „Vridne ruke moje nane” Foto kluba Pag. Bit će otvorena i Etno kuća i stalni postav KUD-a Družina, a u Gradskoj čitaonici održat će se izložba dječjih radova iz dječjeg vrtića „Paški mališani pod nazivom „Moj grad čipke i kamena”. Izložbe će biti otvorene sva tri dana festivala od 9.30 do 12 i 18 do 22 sata.

Festival završava, u subotu u 20 sati podjelom zahvalnica svim sudionicima.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag i Društvo paških čipkarica Frane Budak.

Pokrovitelji 13. Međunarodnog festivala čipke: Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova RH, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.

PROGRAM

ČETVRTAK/20. lipnja 2024.

SLUŽBENI DIO OTVARANJA FESTIVALA

19.00 Promenadni koncert - Trg Petra Krešimira IV

19.30 Ceremonija otvaranja - Trg Petra Krešimira IV

Razgledavanje festivalskih izložbi

Domjenak za uzvanike - Atrij Kneževog dvora

21.00 Koncert klape „Munita“ - Trg Petra Krešimira IV

PETAK/21. lipnja 2024.

10.00 Radionica – Početni tečaj za ažure - Atrij Kneževog dvora

10.30 Radionica – Cijanotipija za djecu - Trg ispred Gradske knjižnice

17.00 Radionica – Stilizacija paške čipke filcanom vunom - Trg ispred Gradske knjižnice

20.00 Modna revija – Tradicija protkana ljubavlju - Trg Petra Krešimira IV

21.00 Koncert klape HRM „Sv. Juraj“ - Trg Petra Krešimira IV

SUBOTA/22. lipnja 2024.

10.00 Radionica paške čipke - Atrij Kneževog dvora

11.00 Radionica – Izrada unikatnih torbi transfer tehnikom - Trg ispred Gradske knjižnice

18.00 Promocija slikovnice „Legenda o paškoj čipki“ - Trg ispred Gradske knjižnice

19.00 Sajam „Najboje od Paga“ - kod spomenika Solaru

19.00 Nastup KUD-a „Lovro Jažek“, Marija Bistrica - Trg Petra Krešimira IV

20.00 Podjela zahvalnica i zatvaranje festivala - Trg Petra Krešimira IV

21.00 Nastup KUD-a Sv. Andrija, Sveta Nedjelja - Trg Petra Krešimira IV

NEDJELJA/23. lipnja 2024.

10.30 Sv. misa, Crkva Marijinog Uznesenja - Trg Petra Krešimira IV

 

IZLOŽBE

IZLOŽBE ZEMALJA SUDIONICA - Prizemlje Kneževog dvora, Trg Petra Krešimira IV - Španjolska, Mađarska, Slovenija, Poljska, Crna Gora i Hrvatska

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE DRUŠTVA PAŠKIH ČIPKARICA „FRANE BUDAK“

Galerija paške čipke - Trg Petra Krešimira IV

IZLOŽBA PAŠKE ČIPKE „NEODOLJIVA TAJNA NITI“

Benediktinski samostan sv. Margarite

IZLOŽBA CRKVENOG RUHA

Crkva Marijinog Uznesenja

IZLOŽBA FOTO KLUBA PAG „VRIDNE RUKE MOJE NANE“

Crkva Sv. Jurja

IZLOŽBA „MOJ GRAD ČIPKE I KAMENA“ - Radovi Dječjeg vrtića „Paški mališani“

Gradska čitaonica

STALNI POSTAV ETNO KUĆE KUD-a DRUŽINA

Ulica Sv. Marije

Izložbe su otvorene od 9.30 do 12 i 18 do 22 sata

15. lipanj 2024 21:42