StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

‘Marija Kalmeta Quintet‘ nastupa u atriju palače Cedulin

Piše Zadarski.hr
22. kolovoza 2023. - 12:51

U četvrtak, 24. kolovoza, s početkom u 21 sat, uživat ćemo u izvedbi talentiranog sastava "Marija Kalmeta Quintet" u atriju palače Cedulin. „Marija Kalmeta Quintet“ čine obrazovani, višestruko nagrađivani domaći mladi jazzisti. Uz vokalisticu Mariju Kalmetu, kvintet čine gitarist Filip Pavić, bubnjar Jerko Jurin, kontrabasist Ivan Džajić i saksofonist Oliver Potočnik.  

„Marija Kalmeta Quintet“ izvodi odabrane jazz standarde iz američke pjesmarice, ali u suvremenim aranžmanima, primjerenim senzibilitetu današnjih mladih glazbenika i današnje jazz publike. Spoj je to već odavno definiranih skladbi iz 1930-ih i 1940-ih godina odsviranih u inovativnim i svježim aranžmanima prepunim iznenađenja koje donose improvizacije nadahnute i u interpretacijama maštovite vokalistice i solista.

Izvedbe te slavne baštine kreću se u širokom i šarolikom rasponu od nježnih i profinjenih balada, pa do standarada koji su platforme i polazišta članovima kvinteta za žestoki groove. Glavna ambicija članova sastava je ponajprije biti u službi sugestivne i dinamične pjevačice jedinstvenog glasa i vokalne interpretacije, podržavati i motivirati ju, ali svaki član pritom vješto pronalazi prostor da izrazi svoju solističku spremnost i inventivnost. Uigrana ekipa u solima međusobno odlično surađuje, pri čemu sola jednog člana otvaraju mogućnosti i prostore ostalima i pomažu im da se kreativno što bolje izraze.

Aktivnosti "Marija Kalmeta Quinteta" su u punom zamahu, a očekivanja su visoka. Njihov put obećava daljnji glazbeni rast i iznenađujuće izvedbe koje nas očekuju.

Marija Kalmeta rođena je 1988. godine u Zadru gdje završava glazbenu školu, instrument violinu. Godine 2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo. Diplomirala je 2013. godine.

Godine 2018. pohađala je Berklee at Umbria Jazz Clinics ljetnu školu u Perugi (Italija), Marion Cowings Jazz vocal Workshop u Smalls Jazz Clubu u New Yorku (USA), a 2019. godine JM Summer School u Grožnjanu (Hrvatska), gdje uči jazz pjevanje i surađuje sa svjetskim imenima jazza i suvremene glazbe. Neki od njih su Patrice Williamson, Jeffrey Ramsey, Dennis Montgomery III., Louis Bonilla, John Rilley, Thana Alexa.

U proljeće 2019. izabrana je kao finalistica na natječaju Nove nade jazza “Marijan Marijanović” u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja  i jazzHR-a te privlači pozornost svojim nastupom u Jazz & Cabaret clubu Kontesa gdje se predstavlja kao perspektivna jazz pjevačica.

Godine 2023. okuplja “Marija Kalmeta Quintet” u sastavu: Filip Pavić (gitara), Jerko Juron (bubnjevi), Ivan Džajić (kontrabas) i Oliver Potočnik (saksofon).

28. travanj 2024 19:28