StoryEditorOCM
ĐiradaNASTUPA I M.O.R.T.

FJAKA film festival 3. i 4. svibnja u Sv. Filip i Jakovu: ne propustite novo izdanje još uvijek jedinog horor film festivala u Hrvatskoj!

Piše Zadarski.hr
10. travnja 2024. - 16:57

FJAKA film festival vas poziva da prvi vikend u svibnju odvojite za novo izdanje još uvijek jedinog horor film festivala u Hrvatskoj. Ove godine, FJAKA horor film festival, posvećen je odnosu horora prema ženi, i obratno. Presjek filmova sa kompleksnim ženskim glavnim ulogama (Carrie, The Descent, Ready or Not), izabran je da potakne raspravu o razvoja tog odnosa, promjenama u žanru, koje aktivno prate promjene u društvu, te načinu na koji žanr može napredovati u smjeru ravnopravnije reprezentacije žene na ekranu.

Kroz povijest horora, žanr je imao turbulentni odnos prema ženama. Od seksizma klasičnog Hollywooda do neuništivih heroina 80-ih, žene u horor filmu bile su žrtve, objekti, junakinje, subjekti, površno i duboko kreirani likovi, seksi magneti za mušku publiku, groteskne i monstruozne zločinke, ali su uvijek bile prisutne. I kao najsubverzivniji žanr od svih, horor je kroz svoj razvoj u dobroj mjeri odbacio mizogini pristup ženi, i postao saveznik u borbi za ravnopravnost.

Uz projekcije filmova predstavlja se i izložba plakata horor filmova koje su režirale žene, organizira se tombola s bogatim nagradama te prikupljanje sredstava za udrugu Domine iz Splita, koja promovira prava žena i razvitak civilnog društva. Održati će se i razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, na temu Tjelesna autonomija i horor.

Šlag na kraju svake večeri je glazbeni program. U petak (3. svibnja) nakon projekcija filmova zabavljaju nas čak dva benda, Kriptidi (ZD) i Rich Man (ZD), a u subotu legende glazbene scene, sinjski M.O.R.T., koji će svojim žestokim nastupom idealno zaokružiti ovogodišnji program.

Kao i uvijek na FJAKA horor film festivalu, ulaz na sve sadržaje je besplatan, a pokrovitelji manifestacije su Općina i TZ Sv. Filip i Jakov, udruga Napredak te ostali sponzori.

PROGRAM

Petak, 3. svibnja

18:30 Otvorenje: izložba filmskih plakata

19:00 Ready or Not (2019), 95 min

21:00 Descent (2005), 99 min

22:30 Svirka: “KRIPTIDI” & “RICH MAN” (ZD)

Subota, 4. svibnja

19:00 Otvorenje: izložba filmskih plakata

20:00 Carrie (1976), 98 min 21:30 Razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak

Tema: Tjelesna autonomija i horor

22:00 Svirka: M.O.R.T.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Festival se održava po pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov te udruge "Napredak".

01. svibanj 2024 01:28