StoryEditorOCM
4 kantunaZDRAVSTVO U KOLAPSU

Žuvela pročitao popis liječnika koji su otišli iz Zadra i javnog zdravstva. Zubčić: Renata Bek u 20 godina nije nabavila UZV za bebe! Longin odgovara

Piše Iva Ivanac
21. rujna 2023. - 14:14

Nezavisni vijećnik Ivica Žuvela svoje je pitanje na Skupštini Županije započeo čitajući imena zadarskih liječnika koji su otišli iz Zadra te liječnika koji su iz javnog zdrastva otišli u privatnike. 

- Ante Anić, Ivan Škifić, Marina Škifić, Ana Bašić, Silvio Bašić, Sandra Bašić Kinda, Emil Kinda, Krešo Ivanac, Monika Ačimović, Marija Krpina, Dora Perinčić... To su sve zadarska dica i mahom zadarski liječnici, gdje su oni danas? Ima i nastavak, liječnici koji su glavom bez obzira pobjegli iz županijskih ustanova u privatnike: Vanja Troskot - Biloglav, Zoran Kranjčec, Vedran Basioli, Maja Grgec, Darko Kasap, Željka Juko Kasap, Ivana Patrk, Ivica Glavan, Robert Perinčić, Ilva Marić, Edita Tadić, Danijela Mitrović, Suzana Perinčić, Ivica Vlatković, Antun Zoran Savić... Župane, možete mi reć da je njihov odlazak normalan, da je prirodno da idu u veće liječničke centre, i ja bi se dijelom složio s tim. Ali gospodo, vi ste nedavno imali prosvjed u gradu. Nisam primijetio da i drugi gradovi prosvjeduju zbog nedostatka liječnika. I što vi napravite, vi date primjedbe organizatorima prosvjeda i kažete jednoj od organizatorica da je psihički labilna. Ravnateljica Doma zdravlja, Renata Bek, kaže da joj se nitko od liječnika nije obratio s problemima, kazao je Žuvela čitajući brojne primjedbe koje su liječnici uputili ravnateljici Renati Bek

- "Barem deset puta sam joj govorila o prekomjernom broju pacijenata, radu bez medicinske sestre, adekvatnoj zamjeni pri korištenju godišnjih odmora", "Nekoliko puta sam pokušala dobiti koncesiju, od ravnateljice sam tražila kakav-takav bonus za prekomjerni rad i broj upisane djece. Ništa.", "Pred 15 ljudi sam joj rekla da godinama ne rade ništa i da sad mi moramo prekomjernim radom nadoknađivari njezin nerad". Nije istina da ravnateljica nije bila upoznata s problemima! Šta ste napravili po tom pitanju? Opet - ništa!, dodao je Žuvela. 

- Evo jedna angdota o kolegi koji je htio iz Zagreba doći raditi u Zadar, vrhunski je ginekološki kirurg, docent nauka. U početku je bilo indicija da bi mogao početi raditi, ali od Narodnog trga do Župnije je "može", prešlo u "ne može". Ne znam zašto, možda je nekome konkurencija jer ima sve predispozicije za šefa odjela, ali njega to ne zanima. Očito to dakle nije razlog. Mi smo tako izgubili dvoje ginekologa: vrhunskog operatera iz Zagreba i njegovu kolegicu iz klinike - kazao je Žuvela aludirajući da politika ima svoje favorite među liječnicima, bez obzira na stvarne potrebe javnog zdravstva. 

- Ne možete se tako odnositi prema liječnicima, na kraju krajeva ti liječnici imaju više škole od vas župane, ne možete se tako odnositi prema ljudima. I onda se čudite što vam liječnici odlaze i kažete mi ćemo tužit Dom zdravlja. Moja sugestija je da tužite sebe!, poručio je Žuvela. 

Listi liječnika koji su otišli Marko Pupić Bakrač pridodao je sina i nevjestu, Anu Pupić Bakrač i Juru Pupića Bakrača.

Županijski vijećnik Jure Zubčić (SDP) istaknuo je kako je problem nedostatka liječnika primarne zdravstvene zaštite, a poglavito pedijatara već dobro poznati problem.

- Nas u SDP-u najviše žulja što je kompletna županijska administracija nesposobna riješiti problem. Jedino rješenje do kojeg ste vi došli je da tužite specijalizante. Kao da gledamo lošu komediju. Niti u jednom trenutku niste našli za shodno naći odgovornost u ravnateljici Renati Bek koja u pet mandata (20 godina) nije našla za shodno da nabavi ultrazvuk za pregled kukova jednomjesečnih beba već su roditelji prisiljeni ići kod privatnika na pregled. U skladu s HDZ-ovom tihom privatizacijom zdravstva. Ne vidite krivnju u Renati Bek kad je 43 liječnika obiteljske medicine starije od 60 godina, a svega ih je 11 na specijalizaciji, kazao je Zubčić dodajući kako pravi slom zdravstvenog sustava tek slijedi.

- Niste našli ni odgovornost u pročelniku Kolegi koji tjera pedijatre iz primarne zdravstvene zaštite u dežurstvo u bolnicu, a da pritom ne uzima u obzir što bi se dogodilo da ti pedijatri rade i po 15 dana bez odmora, a već ne mogu naći zamjene za godišnji odmor. Dakle, umjesto da problem vidite u ravnateljici i pročelniku, vi problem prebacujete na specijalizante koji bježe iz sustava u kojem vladaju toksični međuljudski odnosi i sustava u kojem je svaka greška oprostiva osim nelojalnosti vladajućima. Ta greška se liječnicima u našoj županiji ne oprašta. Župane, potpuno pogrešno rješavate problem i izgleda da ste toga svjesni, ali vas nije previše briga, poručio je Zubčić. 

Zadarski župan Božidar Longin rekao je kako ne zna tko je kome rekao da je netko labilna osoba i kako tome tu nije mjesto.

- Takve se stvari ne bi trebale govoriti. Nedostatak liječnika nije samo u Zadarskoj županiji već i šire. Činimo sve u našoj moći da pružimo što kavlitetniju skrb. Upravo smo donijeli i donosimo niz mjera kako liječnike privući i zadržati. Svjesni smo niza problema koji su dio primarne zaštite posebice kada su u pitanju pedijatri. Mislim da ćemo naći rješenje, ono što je sigurno je da će sva predškolska djeca imati pedijatra. Nema nikakvog kolapsa u sustavu. Znam da ima problema, rješavamo ih svaki dan, ne bježim od problema. Još jednom ću vam reći, liječnici su preopterećni i to je činjenica, ljeti ne možemo servisirati sve ljude, da imamo ne znam koliko liječnika - ne možemo. Na svakom sastanku s Vladom i ministarstvom ističem kako je to prvi problem na obali. Ne možemo sami servisirati toliki broj ljudi, moramo dobiti pomoć u zdravstvu s kontinetna u ljetnim mjesecima. Mislim da je tu rješenje. Znate koliko pedijatar pregleda djece dnevno na hitnom prijemu? Zbog toga smo pokušali s dežurstvima. Razumijem te ljude i oni traže odmor, kazao je župan dodajući kako prihvaća svaku sugestiju.

26. travanj 2024 23:42