StoryEditorOCM
4 kantunaKOMENTAR

Zoki izvan kontrole: kako će prgavi Glavičanin razmontirati Tuđmanovu ceremonijalnu državu

Piše Saša Ljubičić/SD
30. srpnja 2020. - 15:29

Ispred Predsjedničkih dvora više nema "crvenih mundira", a Josipa Lisac s  klobukom na glavi pjeva Lijepu Našu domoooouuuuuviiinu. Zoran Milanović se nije ukazao u Saboru jer smatra da je to predstavničko tijelo važno samo po sebi, a ne zato što bi na njegovoj konstituirajućoj sjednici prisustvovao gospodin predsjednik, glavom i bradom.

A, predsjednik kaže i da je "ovo s maskama farsa", i naravno da jest, i da je budalaština prvo govoriti ljudima da ih maske ne štite od koronavirusa, pa onda da ih mogu nositi ako se tako osjećaju sigurnije, da bi na koncu propisali obvezno "maskiranje" u zatvorenim prostorima, a da propis, zakon ili bilo kakav akt i sankcija koja je za to zapriječena - ne postoje?!  

Prgavi Glavičanin odavno je shvatio koliko ova malecka država na jugoistoku Europe "siluje" protokol, i koliko još od vremena u povijesti zapletenog Tuđmana, bolesno patimo od ceremonija da bi sami sebi dali na značaju, poslali poruku da smo tu. Riječju; koliko smo prekombinirani i prekomplicirani, i da to već jednom netko mora totalno razbucati, jer prošlo je gotovo trideset godina od našeg priznanja, i ne treba iskakati iz svake paštete i vikati: "Ovo je Hrvatska, ovo je Hrvatska, i mi imamo državu"; nego na toj državi treba raditi da ona bude pravna i pravedna i prema najslabijem od nas.  

image
Tomislav Krišto/ARHIV/HANZA MEDIA

Za sada Milanović ceremonijalne kerefeke prilično dobro demontira. Spustio se s Olimpa, ako ne među ljude, a onda u šminkerski "Tač", a nakon toga, kad potpuno demistificira ulogu šefa države koja je ionako lišena važnih ovlasti, valjda će i među raju. Zgodno bi ga bilo vidjeti na Jelačića placu ili Rivi gdje žestoko brani svoje stavove, pliva protiv struje, svađa se i žesti. 

Može mu se, kao nekome tko je obnašao i obnaša visoke dužnosti prigovoriti štošta, ali ne i da se libi reći ono što misli, i da ne važe apotekarskom vagom svaku izgovorenu riječ, čak ni kada ona nije do kraja promišljena i kad je jezik brži od pameti. A baš to Milanovića čini drugačijim.

I baš bi taj stil, koliko god neobičan u politici bio, trebao njegovati, jer i netko s vrha treba reći - car je gol. Jedno je, naime, kad se na Facebooku "upire" po tome da je Stožer paratijelo kroz koje se, ne uvijek, ali s vremena na vrijeme zrcali i dnevna politika, i da kao takav, kad zastrani, nije ništa drugo do produžena ruka ne Vlade, jer to i nije problem - nego HDZ-a, a drugo kad Beroš, Capak i Markotić zastupaju struku.

Milanović će zbog svojih izjava o "jazavcima, Buharinu" i dosjetki poput one "klekni, lezi, tuku mitraljezi", i čemu li sve još, naći na udaru kritičara zdesna i lijeva, ali teško će mu tko začepiti usta. Nagon da progovori o svemu što žulja ove ljude, pa makar mu to i ne išlo u prilog, jače je od njega samog. I to je za naše dobro. Velim vam, netko mora provaliti da je "car gol", pa makar to bio i on sam.     

26. travanj 2024 02:27