StoryEditorOCM
4 kantunaHIT - SVRDLOVINA

Zahtjevna godina u kojoj su neki vinogradari ostali bez ijednog grozda, mogla bi kod ostalih iznjedriti odlična zadarska vina za dozrijevanje!

Piše Mišel Kalajžić
30. rujna 2021. - 22:02

Ova je godina bila vrlo zahtjevna za zadarske vinogradare. Veliko iznenađenje bile su niske temperature koje su trajale od 6. do 9. travnja kad je vinova loza bila u vrlo kritičnoj fazi bubrenja i otvaranja pupa, ovisno o sorti i položajima, te u fazi porasta mladica. U Nadinskom blatu, najvećoj i najznačajnijoj vinogradarskoj površini u Zadarskoj županiji većoj od 300 hektara, berba je bila puno manja zbog iznimno niskih temperatura u travnju, pa su štete vinogradarima značajne.

Na pojedinim mikrolokacijama temperatura se spustila čak do minus deset stupnjeva celzija, pa se viđao jako rijedak prizor da su i pupovi bili smrznuti, što je prouzročilo velike štete, istaknuo je među ostalim dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković iz Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije na konferenciji povodom najave 31. Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina 2021.

Ing. Vlatković naglasio je da je osim na nadinskom području šteta zabilježena i na ostalim nižim pozicijama kao što su Ceranje, dio Pristega, ali je ostali dio županije, pogotovo na višim pozicijama, ipak prošao bolje nego navedena područja.

- Nadinsko blato zbog toga je potpuno „stalo” krajem travnja zbog niskih temperatura, pa se nije mogla niti pokrenuti retrovegetacija. Štete se kreću, ovisno o sortama, od 60 do 95 posto, prema procjenama koje su obavljene na poziv Grada Benkovca. Najveće su štete zabilježene na ranijim sortama grenache, syrah, maraština, chardonnay. Kasnije sorte cabernet sauvignan, cabernet franc imale su manje štete. Jedan mladi poljoprivrednik posadio je 4.000 sadnica maraštine, a samo je trećina je uspjela opstati, sve je drugo pozeblo. Na širem području Grada Benkovca koji je proglasio elementarnu nepogodu, pokazalo se da je sorta svrdlovina vrlo otporna i trebalo bi je saditi puno više – naglasio je ing. Vlatković.

Vegetacija se na pogođenim područjima počela kasnije razvijati. Unatoč primjeni svih agrotehničkih mjera, kod mnogih je vinogradara izostao urod, čak i bez ijednog grozda, što su štete od 95 posto. Dugo i hladno proljeće zamijenile su vrućine i suša i razdoblje bez oborina. Gdje je bilo mogućnosti navodnjavanja, tamo su rezultati bili bolji. Bilo je doduše ponegdje sporadičnih oborina, ali ovisno o mikrolokacijama nedgje je bilo i kiše s tučom, što je opet stvorilo dodatne neprilike vinogradarima. Iako su dnevne temperature bile ekstremno vruće, kondenziranje vlage u svježijim noćima i rose spasile su i pomogle lozi.

- Već u kolovozu počele su berbe ranijih sorti s manjim urodima, dok se kasnije sorte još uvijek beru s boljom rodnosti. Zbog vremenskih nepogoda, ove će se godine ubrati do 6,5 tisuća tona grožđa u Zadarskoj županiji, za razliku od dobrih godina kad se bralo više od 10 tisuća tona, čime se dolazi do 60 posto uroda u odnosu na rekordne godine. Kakvoća mošta je odlična, zbog sušnog vremena grožđe je bilo zdravo i kvalitetno tamo gdje je bilo uroda. Prerada koja se obavljala prema stručnim preporukama ove će godine biti vrlo uspješna. Zahvaljujući dobrim šećerima i kiselinama, mogla bi se dobiti vina za dozrijevanje, s velikim potencijalom u idućim godinama za zapažen izlazak na tržišta – zaključio je ing. Vlatković.

09. svibanj 2024 17:51