StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ ŠRETER

Zadarski sud odbacio tužbu Milorada Pupovca protiv ‘Hrvatskog tjednika‘ gdje na naslovnici drži odsječenu ljudsku glavu! Evo što se dogodilo...

Piše Božana Sviličić
30. kolovoza 2023. - 20:47

Četiri godine od kada je pokrenuo kazneni postupak zbog fotomontaže na naslovnici ‘Hrvatskog tjednika‘ gdje je prikazan kako u lijevoj ruci drži odsječenu ljudsku glavu muškarca sa naočalama, a u desnoj ruci nož sa kojega kaplje krv, Općinski sud u Zadru odbacio je tužbu Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća i Samostalne demokratske srpske stranke.

Sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto odbacila je njegovu tužbu za klevetu, jer je Pupovac 16. travnja 2019. i putem odvjetnice Vesne Vučetić, tužio nakladnika lista tvrtku ‘Tempus‘ d.o.o. zastupanu po direktoru Ivici Marijačiću, koja prema obrazloženju sutkinje ne može počiniti kazneno djelo.

- Ne radi se o kaznenom djelu koje može počiniti pravna osoba, pa je predmetna privatna tužba odbačena. U konkretnom slučaju time da bi Ivica Marijačić kao odgovorna osoba u pravnoj osobi i kao autor spornog članka iznosio za privatnog tužitelja nešto neistinito što bi moglo škoditi njegovoj časti i ugledu nije povrijeđena dužnost pravne osobe Tempus d.o.o., niti je time pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist, pa se stoga ne radi o kaznenom djelu za koje se sukladno odredbi čl. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela pravna osoba može kazniti – navela je sutkinja u obrazloženju presude.

Pojasnila je kako je odredbom članka 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela propisan temelj odgovornosti pravnih osoba, pa je tako navedeno da će se pravnu osobu kazniti za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili je trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga.

Dodala je kako u konkretnom slučaju nije bilo uvjeta da se Pupovac pozove da ispravi, odnosno dopuni privatnu tužbu, jer je bila razumljiva i sadržala sve što je potrebno da bi se po njoj moglo postupati. Kako je pojasnila u njoj su navedeni podaci o okrivljeniku koji ne ostavljaju dvojbu da je okrivljena isključivo pravna osoba Tempus d.o.o., te je jasno opisano kazneno djelo za koje se tu pravnu osobu tereti.

image

Ivica Marijačić

Damjan Tadić/Cropix

Pupovac je podnio privatnu tužbu protiv okrivljene pravne osobe Tempus d.o.o., zastupane po direktoru Ivici Marijačiću, zbog kaznenog djela klevete.

Tužbom je okrivljenoj pravnoj osobi stavio na teret da je na cijeloj naslovnoj stranici ‘Hrvatskog tjednika‘ čiji je izdavač – nakladnik, 17. siječnja 2019. godine prikazana fotomontaža na kojoj je prikazan kako u lijevoj ruci drži odsječenu ljudsku glavu muškarca sa naočalama, a u desnoj ruci nož sa kojega kaplje krv.

Naslovnica je objavljena uz popratni naslov napisan velikim slovima "Jeziva istina", te tekstom: "Hoće li glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić nakon 30 godina pozvati Pupovca da objasni svoju ulogu u ubojstvu dr. Ivana Šretera?", te da bi na četvrtoj stranici istog lista uz naslov "Porijeklo fotografije", te njegove nove fotografije - fotomontaže napisano:

"Skoro 30 godina Pupovac optužuje Hrvatsku kako bi potisnuo činjenicu da je dio njegovih sunarodnjaka počinio genocid nad Hrvatima i kako je i on sam odgovoran u slučaju dr. Ivana Šretera", a što upućuje da je on osobno prije 30 godina izvršio teško kazneno djelo, dakle da je za drugoga putem tiska iznio i prenio neistinitu činjeničnu tvrdnju, koja može škoditi njegovoj časti i ugledu, znajući da je neistinita, te je način na koji je prezentirano postalo pristupačno većem broju osoba, a čime da je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda – klevete.

- Upravo utvrđivanje činjenica da bi kaznenim djelom odgovorne osobe bila povrijeđena neka dužnost odgovorne osobe ili da je tim kaznenim djelom pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinskopravnu korist predstavlja vezu između kaznenog djela odgovorne osobe i pravne osobe. Samo ako postoji jedna od ovih činjenica kazneno djelo odgovorne osobe može se uračunati pravnoj osobi, slijedom čega ove dvije pretpostavke predstavljaju posebne kriterije jer se na temelju njih određuje koja se točno kaznena djela odgovornih osoba mogu pripisati pravnim osobama – navela je sutkinja Općinskog suda u Zadru Ivana Parać Krišto u obrazloženju presude na koju Pupovac ima pravo žalbe.

27. travanj 2024 21:03