StoryEditorOCM
4 kantunaSVETI JERONIM

Zadarski fratri gube provinciju: radije će prići Zagrebu nego Splitu! Zadar je nadbiskupija direktno podređena Vatikanu jer ne može biti metropolija

Piše Ivan Ugrin/SD
27. travnja 2022. - 15:05
Nije prvi put u crkvenim kombinacijama, kad su Zadrani u pitanju, zaziranje prema Splitu. Prije franjevaca, najpoznatiji je slučaj Zadarske nadbiskupije koja je izravno podređena Svetoj Stolici premda je Split sjedište dalmatinske metropolijeDuje Klarić/Cropix

Ove godine i ovih dana, u mnogim našim franjevačkim provincijama održavaju se kapituli na kojima se biraju nova vodstva za iduće godine. Među prvima održali su ga franjevci konventualci, potom su na redu bila manja braća zadarske provincije svetog Jeronima, splitski fratri su birali nove definitore te manja braća hercegovačke Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije koji su birali cijelu upravu.

Od navedenih provincija najzanimljivije je stanje u zadarskoj, jer je pitanje hoće li nova uprava do kraja mandata izdržati kao uprava provincije, ili možda kustodije, kako se govori u posljednje vrijeme. Naime, u provinciji su sad tek 43 fratra, a 40 je donja granica za egzistiranje jedne provincije. Kako je među njima veći broj starijih franjevaca, a novih zvanja je sve manje, tako je očekivano da će broj redovnika uskoro spasti na manje od 40, a to onda otvara neka nova pitanja.

Samostani na upravljanju

O tome sam već nešto bio načuo proteklih godina, kako bi se zadarski fratri trebali prikloniti nekoj od postojećih hrvatskih provincija jer ovakvim trendom perspektiva im baš nije izvjesna. Kao partnerska provincija najčešće se spominjala splitska provincija Presvetog Otkupitelja, no, prema mojim saznanjima, prigodom glasovanja među članovima zadarske provincije kojoj se provinciji prikloniti, splitski fratri dobili su tek nekoliko glasova.

Najviše ih je bilo za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, potom za hercegovačku provinciju, a Splićani su bili tek treći izbor. Zanimljivo je pritom da iz Zagrebačke nadbiskupije nema nijedan član u zadarskoj provinciji, iz bosanskohercegovačkih biskupija ih je 13, iz Splitsko-makarske nadbiskupije sedam, a ostali fratri su uglavnom iz Zadra i s Krka.

Službeni naziv provincije je Franjevačka provincija svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri. U Zadru imaju samostan svetog Frane, u Dubrovniku je glasoviti samostan Male braće, u Splitu je na Poljudu samostan svetog Ante, u Puli je, pokraj Arene, samostan svetog Antuna, na Košljunu (otok Krk) imaju novicijat. Zadarski fratri su proteklih godina dali na upravljanje nekoliko samostana. Tako je franjevački samostan Uznesenja Marijina (Gospe od Anđela) predan na upravljanje Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, istoj provinciji predan je i samostan Badija na Korčuli. Samostan Gospe od Snijega u Cavtatu dan je na upravu Provinciji svetog Križa, Bosna Srebrena.

Zadarska provincija je kroz povijest imala mnogo zaslužnih fratara. Iz njihovih je redova blaženi Jakov Zadranin, koji je živio u 15. stoljeću. Iz našeg je doba sluga Božji fra Ivan Peran, rođen u Kaštel Starome 1920., a preminuo u Splitu 2003. Još jedan Kaštelanin, iz Sućurca, fra Bernardin Sokol, veliki hrvatski skladatelj, u posljednje se vrijeme dosta spominje. Rođen je 1888., a ubijen od partizana 1944. Razmišlja se da se i za njega pokrene postupak beatifikacije.

Ovih je dana IKA objavila vijest, i to je, koliko mi je poznato, prvi javni spomen o ovoj temi, kako je u samostanu Navještenja Marijina na Košljunu održana zajednička sjednica provincijskih uprava Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra i Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, pod predsjedanjem generalnog ministra franjevačkog reda fra Massima Fusarellija, na kojoj se raspravljalo o mogućnosti suradnje tih dviju provincija.

Na sjednici su, uz članove obiju uprava, sudjelovali i fra Konrad Cholewa, generalni definitor za slavenske zemlje, te fra Ivan Sesar, delegat generalnog ministra za proces prestrukturiranja Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra.

U radnom dijelu sastanka raspravljalo se o mogućnostima suradnje tih dviju provincijskih zajednica s namjerom da Provincija sv. Jeronima u okvirima procesa prestrukturiranja postane ovisna kustodija o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Ovisna kustodija

Generalni ministar istaknuo je određene kriterije kojima braća moraju biti vođena u pogledu reduciranja svojih prisutnosti, te je naglasio potrebu zbližavanja ovih dvaju bratstava kako bi dogledna suradnja bila što kvalitetnija. Članovi uprava obiju provincija u slobodnom su dijalogu izrazili vlastitu raspoloživost za spomenute procese, kao i određene zabrinutosti koje se mogu pojaviti na tom putu.

Generalni ministar fra Massimo Fusarelli braću je iznova ohrabrio i potaknuo ih na proročki pogled i djelovanje koje će od svih tražiti zatvaranje nekih prisutnosti, ali ih i otvarati kvalitetnijem bratskom životu koji će znati čuvati karizmu živom. Sva braća obiju provincija nazočna na sjednici izrazila su spremnost u prihvaćanju pokretanja ovoga procesa prestrukturiranja te su podržala ovaj hod spremnošću prihvaćanja odluka koje će uskladiti djelovanje ovih dviju jedinica reda.

U srdačnom bratskom druženju istaknuta je već započeta plodna suradnja ovih dviju zajednica u okvirima početne formacije, ali je naglašeno kako će se nastaviti i u okvirima trajne formacije te organizaciji zajedničkih susreta braće obiju zajednica.

Nije prvi put u crkvenim kombinacijama, kad su Zadrani u pitanju, zaziranje prema Splitu. Poznato je kako je 1969. papa Pavao VI. presudio u korist Splitsko-makarske biskupije vraćajući joj status nadbiskupije i sjedišta dalmatinske metropolije. Zadar je ostao nadbiskupija direktno podređena Svetoj Stolici i već godinama ne može naći neku sufragansku biskupiju kako bi opet bio metropolija, a ne želi se pridružiti Splitskoj metropoliji. U Splitu je nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša, a u Zadar za koadjutora dolazi Milan Zgrablić, svećenik Porečke i Pulske biskupije, u kojoj je zadnjih godina Kutleša bio biskup. Tko zna, možda njih dvojica nađu zajednički jezik oko ove intrigantne teme.

27. svibanj 2024 22:55