StoryEditorOCM
4 kantunaPOVIJESNI SASTANAK

Zadar i Šibenik prvi put udruženi u turističkoj promidžbi dviju županija: Zajedno smo jači!

Piše Mišel Kalajžić
20. rujna 2020. - 21:00

Turistička zajednica grada Zadra inicirala je sastanak s predstavnicima TZ-a grada Šibenika, TZ-a Šibensko-kninske županije i TZ-a Zadarske županije, kako bi se u budućnosti uspostavila suradnja oko zajedničkih ciljeva i nastupa u turizmu.

Sastanak, može ga se nazvati i povijesnim, zbio se u Zadru, u prostorima TZ-a grada Zadra, a domaćin je bio Mario Paleka, direktor TZ-a grada Zadra.

- Nas četiri dionika smo vrlo suglasni oko ove inicijative, koja se dogodila možda i prvi put u Hrvatskoj na takav način. Mi to svi skupa vidimo kao veliku mogućnost za promociju destinacije centralni Jadran, koju čine Zadar i Šibenik, s mogućnošću da se kampanja proširi na četiri nacionalna parka, pet parkova prirode, dva UNESCO-ova grada, četiri kraljevska hrvatska grada, dva najveća arhipelaga u nautičkom turizmu, s gastronomskom ponudom Zadra i Zadarske županije, odnosno Šibenika i Šibensko-kninske županije - veli Paleka.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Malo čudo

- Možemo zbilja napraviti jedno malo čudo, platformu da se u budućnosti pretvorimo u boutique destinaciju, za što su opet potrebni i hoteli koji bi pratili takav oblik promišljanja, kao i ugostiteljski objekti i sve ostalo. Ovo je jedinstven trenutak i ova nas je situacija prisilila na takvo promišljanje, s tim da je takva potreba bila logična i bez ove situacije budući da smo mala država i dva mala grada, vrlo slična i blizu na svega sat pa i manje vremena vožnje, što je u današnjem turističkom trendu zapravo zanemariva udaljenost. Veseli me taj oblik suradnje sa TZ-om Zadarske županije, TZ-om Šibensko-kninske županije i TZ-om grada Šibenika. Moram pohvaliti ažurnost i promišljanje svih kolega u tom pravcu, a treba naravno čuti i kakav će biti stav HTZ-a o takvim kampanjama u siječnju i veljači za iduću sezonu. Možemo puno toga pokazati i stvoriti čvrste temelje za buduću suradnju – kazao je Paleka, dodajući da je u Zadru bila direktorica TZ-a Šibensko-kninske županije Željana Šikić i direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole sa šibenske strane, dok su Zadar zastupali on kao direktor TZ-a grada Zadra i Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije.

Dobar model

- Dino Karađole je na prvi spomen takve inicijative odmah pristao na to, a i ostali su sudionici na sličan način reagirali. To je prvi takav oblik suradnje na razini dvije županije i dva grada, koje puno više stvari povezuje nego razdvaja. Čekamo da se o inicijativi očituje HTZ jer trenutno je ovo samo inicijativa za suradnju do koje bi trebalo doći u konkretnim projektima i modelima. Mi smo stvorili preduvjete i došli do konsenzusa da bi bilo dobro zajednički ići u tom pravcu. Mi u budućnosti vidimo i Split u toj priči ako kolege iz Splita za to budu zainteresirani. Uostalom, primjer Istre pokazuje koliko zajednički nastupi i inicijative mogu stvoriti korist za sve. Nadam se da će to podržati i HTZ, jer ne možemo govoriti u njihovo ime. Vjerujemo da je to model koji će se u budućnosti pokazati kao potreban, a za sada su inicijativu već pozdravili hotelijeri – zaključio je Paleka.

Istra primjer

U budućnosti vidimo i Split u toj priči ako kolege iz Splita za to budu zainteresirani. Uostalom, primjer Istre pokazuje koliko zajednički nastupi i inicijative mogu stvoriti korist za sve - poručuje Mario Paleka, direktor TZ-a grada Zadra

25. travanj 2024 01:19