StoryEditorOCM
4 kantunaZLOČIN U RAŠTEVIĆU

Zadao sinu dva uboda nožem u leđa, pa si zabio nož u srce: "Kriv sam. Žao mi je. Iskreno se kajem zbog toga što sam učinio!"

Piše Božana Sviličić
25. svibnja 2020. - 22:31

- Kriv sam. Žao mi je. Iskreno se kajem zbog toga što sam učinio – priznao je 49-godišnji otac V.B. na Županijskom sudu u Zadru gdje mu je u ponedjeljak počelo suđenje zbog pokušaja ubojstva 26-godišnjeg sina. U dvorištu susjedne kuće u Rašteviću, 21. svibnja 2019., zadao mu je dva uboda nožem u leđa nakon čega se i sam pokušao ubiti nožem u srce.

Obojica su preživjeli, a otac je optužen za pokušaj ubojstva jer je utvrđeno da je sinu, dok je u krvi imao 1.06 promila alkohola, nožem probio prsište te da je smrtna posljedica izostala samo zbog pravovremeno ukazane medicinske pomoći. Sin se u međuvremenu pomirio s ocem, odselio u Nizozemsku, te ga ne želi teretiti.

Navodno mu je otac, prema pričama mještana, zamjerao način vođenja života, a posebno sklonost opijatima.

- Ćaća ga je valjda vidio u nekom neprirodnom stanju i nije mogao to prihvatiti. Poludio je, izgubio živce, pa ga ranio i pobigao u polje, a onda napao i sebe. Pronašli su ga s nožem u prsima. Srećom, sve nije završilo i gore – ispričali su nakon obračuna mještani Rašetevića. Njegov odvjetnik Ivica Letinić istaknuo je kako je otac sina napao u afektivnom stanju kojem su prethodile specifične obiteljske okolnosti.

- Bio je izvrgnut verbalnom, a ponekad i fizičkom šikaniranju od sina. Očito se radilo o jednoj nezrelosti i nepoštovanju roditelja, što je dovelo do pokušaja ubojstva, ali i samoubojstva netom nakon događaja koje srećom nije imalo teže posljedice. To je bila kulminacija poremećenih obiteljskih odnosa u kojemu je okrivljenik kao dugogodišnji sudionik Domovinskog rata s dijagnosticiranim PTSP-om, te stalnom brigom oko financijske situacije u obitelji počinio kazneno djelo u afektu – rekao je njegov odvjetnik tražeći da se u ovom slučaju primjeni institut ublažavanja kazne jer bi se njime postigla svrha kažnjavanja.

- Okrivljenik uzdržava dva maloljetna sina. Važno je i njegovo bezuvjetno priznanje djela, normaliziranje odnosa sa sinom, te dosadašnja nekažnjavanost - rekao je odvjetnik u završnom govoru. Optužba koju zastupa zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Goran Troskot traži strožu kaznu jer smatra da je okrivljenik ozbiljno ugrozio život sina.

- Riječ je o dvije ubodne rane na leđima, te posjekotini nadlaktice nožem čija je dužina do 10 centimetara i širina do dva centimetra. Iz vještačkog nalaza dr. Roberta Karla se vidi da su to dvije probijajuće ubodne rane na leđima koje mogu ugroziti život - rekao je u dijelu završnog govora Troskot, a sutkinja Dijana Grancarić najavila je donošenje presude za srijedu 27. svibnja.

20. travanj 2024 04:42