StoryEditorOCM
4 kantunaPING-PONG

Za najam dvorane i svlačionica na "Bagatu" Grad Zadar Ivanu Jurjeviću platio preko 3 milijuna, a nova dvorana košta oko 750.000 kuna!

Piše Predrag Opačić
17. studenog 2020. - 22:50

Grad Zadar već godinama privatnoj tvrtki „Lignum” i njenom vlasniku građevinskom poduzetniku Ivanu Jurjeviću plaća najam stolnoteniske dvorane i svlačionica uz igralište nekadašnjeg „Bagata”. Posljedica je to davnašnje odluke zadarskih gradonačelnika Božidara Kalmete i Ane Lovrin koji u gradskom proračunu nisu našli sredstva za kupnju tih objekata u stečajnom postupku nad „Bagatom”.

Mada je odmah na početku bilo čudno zbog čega privatno poduzeće otkupljuje ne samo građevinsko zemljište u vlasništvu „Bagata” nego i sportska borilišta, tek kasnije se ušlo u pregovore oko „zamjene terena”, pa je bivši gradonačelnik Zvonimir Vrančić 2011. najavljivao kako Grad kao zamjenu „Lignumu” nudi 6.000 kvadrata građevinskog terena na Belafuži za 15.000 kvadrata na „Bagatu”. Na koncu, Grad je ipak morao otkupiti nogometni teren, a dvorana i svlačionice su ostale u vlasništvu „Lignuma”, pa je plaćanje najma bilo jedino rješenje za korištenje stolnoteniske dvorane i nogometnog travnjaka.

- Što se sportskih objekata tiče, to je jedini za kojeg Grad plaća najam nekom privatnom vlasniku - izjavila nam je Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i sport, i dodaje kako su prošle godine vođeni uspješni pregovori oko smanjivanja cijene najma.

- U navedenom objektu smještena su četiri stolnoteniska kluba (STK Donat, STK Jadera, STK Zadar i STKOI Krševan) koji koriste kat objekta za treniranje i natjecanje te dio prizemlja za svlačionice i klupske urede. Drugi dio prizemlja zgrade koristi HNK Zadar kao svlačionicu i oružarnicu za školu nogometa uzrasta kadeta i juniora, Jednako tako, unatrag 3 godine i dio pionira i mlađih pionira tog kluba koristi taj objekt za svlačionicu zbog preuređenja svlačionica pri ŠC „Višnjik“, stoji u pisanom odgovoru kojega smo dobili od pročelnice Bušić.

Iz gradske uprave ističu da „da objekt koristi između 150 i 300 korisnika dnevno za trening i natjecanje”, te smatraju kako je „tvrtka Lignum Gradu Zadru izašla u susret najmom zgrade, kako uvjetima tako i cijenom, te smo trenutno ugovorno vezani do 1. svibnja 2022. godine.”

-U slučaju da se u međuvremenu krene u projekt izgradnje školske športske dvorane Tehničke škole, predviđene u prostoru između škole i nogometnog terena, što će imati utjecaja na dimenzije i orijentaciju nogometnog terena te pristup spomenutoj zgradi, Grad Zadar će znati reagirati na potrebe stolnoteniskih klubova za prostorom za trening i natjecanje te za potrebe infrastrukture za optimalno funkcioniranje škole nogometa, stoji dalje u dopisu iz Upravnog odjela za kulturu i sport.

Na koncu, navodi se i način na koji pročelnica Bušić i gradonačelnik Branko Dukić namjeravaju dugoročno riješiti problem:

-U razgovorima sa ŠC Višnjik, već imamo u najavi, a sve prema novom urbanističkom planu, projekt gradnje manje montažne zgrade za stolni tenis te će Grad, u skladu sa svojim mogućnostima reagirati prema istom projektu u sljedećoj godini, zaključuju iz gradske uprave.

Ova godina je očigledno izgubljena.

Primjetno je da u odgovorima iz gradske uprave nije navedena visina najma kojega Grad plaća „Lignumu”. Po neslužbenim informacijama, radi se o iznosu od 21.000 kuna mjesečno, plus PDV, plus režije. Ako je to iznos koji je postignut lanjskim pregovorima, te ako je najamnina smanjena, to znači da je Grad Zadar godinama za najam stolnoteniske dvorane i svlačionica godišnje plaćao oko 350.000 kuna.

A iz toga je jasno kako je kroz 10 godina privatnom poduzeću isplaćeno preko 3 milijuna kuna, a za izgradnju montažne stolnoteniske dvorane na Višnjiku čija je procijenjena vrijednost oko 750.000 kuna, bilo je potrebno svega dva-tri godišnja najma.

„Dvoranu ćemo graditi između bazena i Androvićeve ulice”

Direktor Višnjika Denis Karlović kaže da postoji „idejni projekt stolnoteniske dvorane koja bi po novom urbanističkom planu trebala biti izgrađena na zemljištu između bazena i Androvićeve ulice”.

Karlović očekuje da bi nakon raspisivanja javnog natječaja vrijednost radova mogla biti i manja od procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

22. travanj 2024 10:35