StoryEditorOCM
4 kantuna119.644 DOZA

Višnjik od ponedjeljka ponovno postaje punkt za cijepljenje. Evo koliko je ljudi do sada cijepljeno u Zadarskoj županiji...

Piše Zadarski.hr
9. rujna 2021. - 20:33

Od ponedjeljka, 13. rujna, cijepni punkt se vraća na zadarski Višnjik, na adresu Splitska ulica 3, na mjesto gdje je bio press centar. Cijepljenje će se provoditi svakim radnim danom u vremenu od 8 do 12 sati, osim četvrtkom kada se cijepljenje provodi od 15 do 19 sati te iznimno subotom i nedjeljom.

Građani će se bez prethodne najave moći cijepiti s Cominarty cjepivom proizvođača Biontech Pfizer svakoga dana, ponedjeljkom i utorkom u vremenskom razdoblju od 10 do 11 sati cijepit će se osobe s cjepivom Moderna, a od 11 do 12 sati cjepivom Astra Zeneca. Petkom od 10 do 12 sati cijepit će se Janssen cjepivom proizvođača Johnson&Johnson.

- Zahvaljujemo direktoru Športskog centra Višnjik gospodinu Denisu Karloviću, gradonačelniku dr. Dukiću i načelniku stožera civilne zaštite Šimi Vickoviću što su omogućili povratak punkta za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u prostorije ŠRC Višnjik.

- Punkt za Cijepljenje će nastaviti raditi u terminima kao i do sada. Vjerujemo kako će uskoro za naše starije, nemoćne i imunokompromitirane započeti cijepljenje trećom dozom protiv bolesti COVID-19, a o tome ćete biti obaviješteni od strane našeg referentnog centra, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. I dalje pozivamo sve zainteresirane građane da dođu na cijepljenje jer nas očekuje jesen i boravak u zatvorenim prostorima gdje postoji veća mogućnost zaraze. Delta soj koji je dominantan u Europi pa tako i kod nas više je zarazan za građane koji do sada nisu cijepljeni ili preboljeli Covid-19. Važno je naglasiti i kako 98,3% hospitaliziranih nije cijepljeno, što nam govori o efikasnosti samog cjepiva I sprječavanju komplikacija bolesti te smrtnih ishoda. Uvjereni smo da ćemo do početka prave jeseni imati još bolju procijepljenost, najmanje 60-70% što je vrijednost koja će usporiti cirkulaciju virusa u populaciji - poručuju iz  Epidemiološke službe zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Ovu odluku donio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije i  to zbog nepovoljne ideološke situacije. Samo jučer na području županije zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Naime, u Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je muškarac u dobi od 82 godine, na COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je jedan na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je osam pacijenata oboljelih od koronavirusa. 

Što se cijepljenja tiče, brojke su bolje nego prije nekoliko tjedana kada su rađene analize. Kako doznajemo u epidemiološkoj služi zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, u Zadarskoj županiji do sada je utrošeno 119.644 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Prvom dozom je cijepljeno 44,3% odraslog stanovništva, dok je drugom dozom cijepljeno 41.8% odraslog stanovništva.

19. travanj 2024 01:30