StoryEditorOCM
4 kantunaOPSTRUKCIJA NA OTOKU

"Vir bez podjela" ima većinu, ali nema predsjednika Vijeća – hoće li svečana sjednica za Dan Općine poslužiti za nastavak proceduralnog mrcvarenja?

Piše P.O.
29. kolovoza 2022. - 20:45

Što se na Viru dogodilo otkako je 21. lipnja Udruga „Vir bez podjela” obznanila da ima većinu u Općinskom vijeću jer je dotadašnjoj opoziciji, sastavljenoj od vijećnika Mosta i HSP-a, te HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta, pristupio Veseljko Orlić, dotadašnji vijećnik vladajuće nezavisne liste iza koje je stajao dugogodišnji načelnik Kristijan Kapović? Mada su „kapovićevci”, načelnik Marino Radović i predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić, izgubili većinsku podršku među vijećnicima, na Viru se nije dogodilo ništa iako je „Vir bez podjela” već imao spremna nova kadrovska rješenja za mjesta predsjednika i podpredsjednika Općinskog vijeća.

Činilo se da općinski načelnik Marino Radović može „mirno spavati”, jer je čelnik „Vira bez podjela” Frane Vučetić u startu najavio da ne žele njegovu smjenu niti nove izbore, je su „žitelji Vira u proteklim godinama neodgovornog vladanja već izgubili previše dragocjenog vremena, novaca i energije”, pa će nova većina „pokrenuti val promjena s ciljem poboljšanja kvalitete života na Viru” i „realizirati određene projekte koji su godinama bili na čekanju zbog političkih smicalica struktura koje i dan danas predvodi „posebni savjetnik“ Kristijan Kapović”.

-Marino Radović je načelnik Općine Vir koji je dobio najveći broj glasova na lokalnim izborima prošle godine i tu činjenicu uvažavamo. Ne zazivamo njegovu smjenu već očekujemo da se, lišen balasta dosadašnjih nalogodavaca, okrene radu i žiteljima Vira. Ukoliko i dalje bude više davao na važnosti Kristijanu Kapoviću i još nekim „povlaštenicima“, a interese Vira nastavi stavljati u drugi plan, zahtijevat ćemo od njega da podnese ostavku, najavljivao je Frane Vučetić.

Nema dileme da je na njegov stav o „zadržavanju” Radovića itekakvog utjecaja imala činjenica da je Radović na ozborima uzeo skoro 70 posto glasova. Ali, dva mjeseca od tada, predsjednik Općinskog vijeća je i dalje Antonio Vučetić. Zašto?

Zato što Vučetić, tvrde iz „Vira bez podjela”, u proteklih dva mjeseca „nije u zakonskom roku sazvao sjednicu OV-a, a to je propustio učiniti i načelnik Marino Radović svjesno ignorirajući zakonske odredbe” o čemu je nova većina informirala i Ministarstvo uprave videći u svemu političku krizu i bezvlašće što ih je uzrokovalo nedemokratsko i nelegalno ponašanje bivše većine u Općinskom vijeću. Zato se predstavnici nove većine nisu pojavili ni na sinoćnjoj svečanoj sjednici Vijeća povodom Dana Općine Vir, a predsjedniku Antoniju Vučetiću su poručili da mu je to prilika da se „dostojno oprosti od svoje dosadašnje funkcije”.

Evo što kaže Antonio Vučetić:

-Nova je većina podnijela zahtjev za održavanje hitne sjednice, a mene su nazvali despotom i autokratom! I što bih trebao, sazvati hitnu sjednicu za koju nema niti jednog opravdanog razloga i time priznati da sam „autokrat”?! Uostalom, mi smo obavijestili Ministarstvo da ne postoje ni zakonski ni statutarni razlozi za sazivanje hitne sjednice Vijeća. Redovnu sjednicu ćemo održati prije 15. rujna, što nam je zakonski rok, a na njoj nova većina može sve što želi, u skladu sa zakonom, Poslovnikom i Statutom, uvrstiti u dnevni red i donositi odluke. Ministarstvo je potvrdilo da su sve sjednice koje sam dosada sazvao bile sazvane legalno i zakonito, pa će tako biti i ovog puta. Ponavljam: nije bilo zakonskih razloga za hitnu sjednicu, a u sljedećih 15-ak dana se ionako neće dogoditi ništa senzacionalno, izjavio nam je predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić.

Međutim, „proceduralno mrcvarenje” na Viru moglo bi biti nastavljeno i nakon 15. rujna kada istječe zakonski rok od maksimalnih tri mjeseca između dviju sjednica. Predsjednik ŽO SDP-a Jure Zubčić kaže da mu je u konzultacijama s Ministarstvom uprave rečeno da se i večerašnja svečana sjednica Općinskog vijeća „računa”, a to bi onda moglo značiti da teče novi tromjesečni rok za sazivanje sljedeće radne sjednice. Bude li tako, „proceduralno mrcvarenje” bi zagazilo u vremensku zonu donošenja proračuna za sljedeću godinu...

Jure Zubčić (SDP): „Žele maknuti Kapovićeve ljude, a zadržali bi njegov model vladanja – na to nećemo pristati!”

-SDP u Općinskom vijeću Vira ima jednog vijećnika i on će podržati smjenu predsjednika Antonija Vučetića. Ali, već sada je očigledno da niti možemo niti hoćemo podržati sve što nova većina želi, jer su već predlagali točke dnevnog reda koje ni po čemu nisu u nadležnosti Općinskog vijeća. Žele maknuti Kapovićeve ljude, ali bi zadržali njegov model upravljanja, a to neće ići, mi na to nećemo pristati. SDP će na Viru biti korektiv i odlučivati o svakoj točki dnevnog reda i svakom prijedlogu pojedinačno, najavljuje predsjednik Županijskog odbora SDP-a Jure Zubčić.

29. svibanj 2024 00:04