StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR IZ KALI

Vidov: ‘Gospodine Laštro, sidrišta za kaveze na moru i kopnu izlaze iz koncesijskog područja. Ako sam to mogao ja ustanoviti, mogli ste i Vi!‘

Piše Zadarski.hr
15. travnja 2023. - 11:20

Predsjednik Matice umirovljenika Općine Kali Zdenko Vidov reagirao je na izjave Krešimira Laštre, županijskog pročelnika za pomorstvo i promet, u vezi koncesija za ribogojilišta na području te otočne općine. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani gospodine Laštro,

Izuzetno cijenim što suosjećate s mještanima Kali i u potpunosti se slažem s Vama da Vi i Zadarska županija po pitanju Zakona o morskom ribarstvu ne može napraviti ništa. Stoga se i mi Kaljani nismo obratili Vama i Zadarskoj županiji već onome tko može promijeniti Zakon ili donijeti pravilnik koji bi pravednije regulirao naša prava na moru, a to je Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, odnosno Vlada RH.

Ono s čime se nikako ne možemo složiti je Vaša konstatacija, citat: “Taj prostor koji zauzimaju sidrišta na moru i kopnu, kao i svjetlosne plutače za signalizaciju pomorske površine, nalaze se unutar koncesioniranog područja, dakle područja za koje koncesionar plaća godišnju naknadu“.  

image

Zdenko Vidov, predsjednik Matice umirovljenika Općine Kali

/Slobodna Dalmacija

Poštovani, ne treba biti previše učen kako bi se na internetskoj platformi Microsoft Zoom Earth pregledale površine koncesijskih područja. Na tim satelitskim snimcima detaljno se vide svi kavezi i sve svjetlosne i ine plutače koje definiraju koncesijsko područje. To je posao koji zahtjeva najviše sat vremena za pregled svih koncesijskih područja unutar Zadarske županije. Da ste za to izdvojili tih sat vremena siguran sam da ne bi dali citiranu izjavu.

Također sam siguran da ste informatički daleko pismeniji od mene (ipak imam gotovo 70 godina), pa ako sam ja mogao ustanoviti kako su koncesijska područja omeđena svjetlosnim plutačama korektna ali da sidrišta na moru i kopnu izlaze iz koncesijskog područja, mogli ste i Vi.

Činjenica je da su sidrišta na kopnu u slučaju Kali tune udaljena od koncesije 300 m. Koliko su sidrišta u moru udaljena od kaveza, na slikama se ne vidi, ali prema kazivanju ljudi koji su ih polagali udaljena su od 200 do 300 metara.

U konačnici, koncesijskim ugovorom, definirano je koncesijsko polje od 250.000 metara kvadratnih. Koncesionar, sa svojim sidrištima, koristi više od milijun metara kvadratnih i to ne plaća. Dobitak RH, Zadarske županije i lokalne samouprave su za cca 4 puta smanjeni i umjesto da svak godišnje dobije 600.000 kuna, dobiva se tek 150.000 kuna (prema podacima referentice za financije u Općini Kali). Ono što je apsurdno, državni represivni aparat ovim nakaradnim Zakonom štiti područje koje je uzurpirao koncesionar.

image

Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i turizam Zadarske zupanije

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Također ne mogu se složiti s konstatacijom, da kako rekoste, ribogojilišta moraju biti osigurana od drugih plovnih puteva i prilaska raznoraznih plovila. Pa ploviti se i sada može uz samo koncesijsko područje. To nijedan zakon nije regulirao ono što se ne može je ribolov.

A da dođete na teren i vidite gdje ribiči sidre svoja plovila i vrše lov, vidjeli bi da na tim dijelovima mora, koncesionar ne provodi operativne aktivnosti. Naime zbog kurenta, brodice se sidre u pravcu jug – zapad. Na tim „čeonim“ stranama koncesijskog polja, zbog zaštite od juga ili tramontane, postavljeni su po dva prazna kaveza bez ribe – tune. Oni služe kao zaštita ostalim kavezima s ribom. Brodovi koncesionara koji služe za opskrbu ribe, bočno ulaze u koncesijsko polje ka kavezima s ribom tako da tamo gdje sidre udičari ne odvija se nikakva aktivnost. Kao potvrda te teze je činjenica da nikad u dvadesetak godina nije bilo nikakvih incidentnih situacija.

Poštovani gospodine Krešimire Laštro molio bih Vas, kad već komuniciramo preko tiska, da mi odgovorite na par pitanja koja se zasigurno tiču institucije u kojoj radite a na koji niste dali svoj osvrt.

image

Uzgajališta / ilustracija

Zvonko Pavic/Cropix

Prvo, govorite kako Vi u Županiji puno radite kako bi osigurali optimalne uvjete za lokalno stanovništvo, pa Vas pitam: Što ste konkretno Vi u Županiji napravili kako bi osigurali optimalne uvjete o kojima govorite?

Drugo, da li je za izgradnju desetak betonskih blokova, dimenzija cca 2 m x 1,5 m, na pomorskom dobru, potrebno imati bilo kakvu dozvolu?

Treće, da li spomenuta tvrtka posjeduje dozvolu da može raditi blokove na pomorskom dobru?

Četvrto, koliko bi se godišnje na taj način moglo uprihoditi novčanih sredstava? 

S poštovanjem Zdenko Vidov

29. lipanj 2024 23:58