StoryEditorOCM
4 kantunaNAČELNIK STOŽERA

Vicković: ‘Naručili smo još respiratora! Čuo sam da je području Biograda nedavno došla jedna talijanska obitelj, ali ne znam jesu li u samoizolaciji!‘

Piše Ivica Nevešćanin
16. ožujka 2020. - 20:40

- Stanje u Zadarskoj županiji je jako dobro. U ovom trenutku nemamo zaraženih osoba korona virusom, a zadarska bolnica, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu su u punoj pripravnosti i spremni su reagirati na prvi znak pojave zaraženih osoba ili virusa – kaže Šime Vicković, zadarski dožupan i načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, s kojim smo razgovarali u ponedjeljak poslijepodne, nekoliko sati nakon što je javnost doznala da su tri osobe sa zadarskog područja prijavljene policiji zbog kršenja samoizolacije.

- Sve osobe koje su dobile rješenje sanitarnog inspektora moraju se pridržavati mjera samoizolacije. Kršenje tih mjera je neodgovorno ponašanje i ja apeliram na sve građane, pogotovo na tih 200-tinjak osoba koje su u samoizolaciji, da najozbiljnije shvate situaciju i da se najstrože pridržavaju izdanih mjera. Oni su dužni dvaput dnevno javljati dežurnom epidemiologu svoje zdravstveno stanje i tko od njih to ne napravi, epidemiolog ih prijavljuje policiji. Također smo mi u stožeru danas zatražili liste osoba u samoizolaciji, njihovi podaci nisu javni, ali mi moramo pratiti stanje na terenu.

Znate li iz kojih su mjesta prekršitelji samoizolacije?
- Prema mojim informacijama dvoje ih je s područja Zadra, a jedna s područja Vira. Više informacija bi mogli dobiti od policije.

Građani s biogradskog područja su nam javili da se tamo već danima nalazi jedna talijanska obitelj (podaci poznati redakciji, op.a.) za koju nitko ne zna kada su i pod kojim okolnostima ušli u Hrvatsku i došli u Biograd. Znate li vi možda jesu li oni tamo u samoizolaciji?
- To sam danas pitanje dobio na sastanku stožeru baš od ljudi s biogradskog područja. Spominju isto ime koje ste mi i vi rekli. Više informacija o tome bi mogli dobiti iz policije, ja ne mogu svakoga nadzirati.

Policiju smo obavijestili još prošlog tjedna, a nas zanima jesu li ti talijanski državljani u samoizolaciji, jer iz Biograda tvrde da ih viđaju po gradu, odnosno da se ne pridržavaju sanitarnih mjera?
- Morat ću te stvari provjeriti, sada nemam odgovor na to pitanje.

Zašto je postavljen šator na ulazu u zadarsku bolnicu?
- Šator Crvenog križa je postavljen kako bi svi oni koji dolaze u bolnicu sa simptomima tu bili prihvaćeni, da ne ulaze u prostor bolnice, kako bi se spriječila moguća zaraza među medicinskim osobljem, odnosno unutar same bolnice. Ako je netko sumnjiv ili moguće zaražen upućuje se u karantenu u bivšoj zgradi plućnog odjela, nasuprot bolnice, gdje je organiziran prihvat takvih bolesnika. Do sada takvih slučajeva nismo imali.

Koliko zadarska bolnica ima respiratora? Koliko može primiti najtežih pacijenata?
- U ovom trenutku zadarska bolnica raspolaže s 14 respiratora, uređaja koji su potrebni najtežim bolesnicima u najtežoj fazi bolesti, kad više ne mogu samostalno disati. Mi smo u međuvremenu raspisali javnu nabavu za još četiri respiratora, a javile su nam se i neke privatne tvrtke koje su najavile da će one donirati još nekoliko respiratora.

Ministar Vili Beroš najavio je da će Hrvatska preko EU-a nabaviti još respiratora. Jeste li vi, odnosno zadarska bolnica, uputili Ministarstvu zdravstva svoje potrebe? Koliko vam treba još respiratora?
- Mi smo Stožeru civilne zaštite uputili zahtjev za nabavkom još respiratora. Naše su potrebe negdje između 25-30 respiratora. Mislim da bi taj broj bio zadovoljavajući za potrebe naše bolnice i u skladu s prostornim uvjetima koje smo osigurali. Mi ćemo ih nabaviti kako bi sustav bio u potpunosti spreman za najteže scenarije, ali se nadam da ih nećemo morati upotrijebiti. 

16. lipanj 2024 21:33