StoryEditorOCM
4 kantunaVELIKI PROJEKT

Uskoro počinje rekonstrukcija prvog dijela Tuđmanove, posao je dobio zadarski Lavčević! Evo kako će izgledati nova, moderna prometnica sa četiri trake

Piše Ana Vučetić Škrbić
24. veljače 2021. - 14:27

Zadarski Lavčević dobio je veliki posao na rekonstrukciji Ulice dr. Franje Tuđmana u dužini od 890 metara, od crkve sv. Ivana Krstitelja do Ulice bana Josipa Jelačića. Dva mjeseca od raspisivanja natječaja, njihova ponuda u iznosu od 18.070.294 kuna bez PDV-a odabrana je kao najpovoljnija između ukupno pet ponuditelja: Ceste Zadarske županije, Colas Hrvatska, Sarađen i Strabag.

Financije za ovaj veliki projekt već su osigurane, 16 milijuna bit će povučeno je iz europskih fondova s tim što će se Grad Zadar uključiti i sa svojim dijelom sufinanciranja dijela projekta implementacije Inteligentnog transportnog sustava (ITS) Zadra, što je jedan od najvećih prometnih zahvata u gradovima na području čitave Hrvatske. Upravo projekt rekonstrukcije Tuđmanove predstavio je u srijedu zadarski gradonačelnik Branko Dukić s najbližim suradnicima.

- Ovo će biti jedna lijepa četverotračna prometnica na potezu do Voštarnice koja nam dolazi iz zelenog europskog programa. Znam da će biti prigovora da će se ovdje nešto rušiti, ali činjenica je da će se ovdje izgraditi puno toga novoga prema svim modernim cestovnim zahtjevima koji nas čekaju u budućnosti. Ovaj grad već godinama sustavno ulaže u cestovnu infrastrukturu, imamo i odličnu suradnju s Hrvatskim cestama s kojima uskoro krećemo u projekt zaobilaznice Hrvatskog Sabora te spoja s Putem Biliga koji je do sada bio crna prometna točka- kazao je gradonačelnik Dukić dodajući kako ovaj projekt znači “unaprjeđenje cestovnog prometa, koji ide u sljedećim godinama zajedno s onim što građani traže, a to su biciklističke staze i stabla”.

image
Branko Dukic, gradonačelnik
 
Jure Miskovic/Cropix

Ukoliko ne bude žalbi na odabir izvođača, a potom i nadzora, izvođač će u posao biti uveden vrlo brzo.

- Mi ovime postavljamo bazu koju ćemo u kasnijim fazama moći nadograđivati, a to je ključno u aspektu nove financijske perspektive koja će se moći osigurati kad dođu nova bespovratna sredstva. Ovo su projekti koji Zadar definitivno svrstavaju uz bok među gradovima u Europi koji na pametan način planiraju upravljanje gradom i prometnim sustavom- kazao je pročelnik odjela za EU fondove, Ante Ćurković.

Osim rekonstrukcije Tuđmanove ulice od križanja s Murvičkom do raskrižja s Ulicom bana Josipa Jelačića, Grad će projektirati i dionicu od Trgovačkog suda prema parku Vruljica, te obodom parka do Ulice Ivana Mažuranića i dalje prema Putu Dikla, što je prostorno-planski gradska transverzala koja bi trebala preuzeti veliki dio prometa. Veliki dio posla već je obavljen, projekti gotovi ili na čekanju lokacijskih dozvola kada bi se moglo ići prema izvorima financiranja. Projektira se i nastavak bivše Bihaćke ulice, odnosno Ulice Jakova Šubića od Cezana do Ulice Nikole Tesle, kao i tamošnje raskrižje, a gotov je i idejni projekt obilaznice.

- Cijeli ovaj set ulica i transverzala već je u obradi ili u pripremi, i mi ćemo iz jednog centra s novim inteligentnim transportnim sustavom moći upravljati cijelom prometnom mrežom u gradu. Izrazito smo sezonalni, ljeti imamo puno problema u prometu i za tu špicu se treba pripremiti- kazao je Darko Kasap, pročelnik za graditeljstvo dok je prvi čovjek grada za komunalna pitanja Robertino Dujela kazao kako stručne komunalne službe pozorno prate sve investicije i izgradnje infrastrukture kako bi po finalizaciji cijelog projekta regulirali i unaprijedili promet u ostalim ulicama.

image
Jure Miskovic/Cropix
24. travanj 2024 16:17