StoryEditorOCM
4 kantunaKOŠARKAŠKA LEGENDA

Ukinuta presuda protiv Pina Giergie za utaju poreza tešku 6 milijuna kuna. Neće u zatvor, ali će u 86. godini morati na novo suđenje...

Piše Ivica Nevešćanin
3. travnja 2023. - 16:14

Giuseppe Pino Giergia, hrvatska i svjetska košarkaška legenda, u svojoj 86. godini života, ponovno će se naći na optuženičkoj klupi za utaju 6 milijuna kuna poreza! 

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru od 11. veljače 2021. kojom je Giergia kao direktor KK Zadar od 2005. do 2009. osuđen na dvije godina zatvora, te naložio ponovno suđenje.

Zagrebački sud je 11. listopada 2022. prihvatio žalbu Gierginog odvjetnika Milan Petričića uz zaključak da je Općinski sud u Zadru, odnosno sutkinja Maja Ivković, počinila bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer u presudi nije naveo razloge o odlučnim činjenicama. Drugim riječima, za svoju presudu nije iznio dokaze koji bi nedvojbeno upućivali na zaključak da je Pino Giergia kao direktor košarkaškog kluba namjerno utajio porez na štetu državnog proračuna.  

„Prvostupanjski sud u obrazloženju pobijane presude osim detaljne reprodukcije iskaza ispitanih svjedoka, nalaza i mišljenja vještaka, materijalne dokumentacije i obrane okrivljenika, nije naveo koje su činjenice sporne, niti je izložio zbog kojih je razloga sporne činjenice našao dokazanim. Drugim riječima nedostaje činjenična raščlamba spornih odlučnih činjenica, što je nužni dio svake prvostupanjske presude, a pogotovo nije obrazložio iz kojih razloga prihvaća iskaze pojedinih svjedoka, a navodi samo u kojem dijelu nije prihvatio iskaze pojedinih svjedoka” naveo je u obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Siniša Pleše te naložio Općinskom sud u Zadru da u ponovljenom postupku nužno obrati pozornost na sastavljanje prvostupanjske presude koja mora sadržavati nesporne činjenice i ocjenu vjerodostojnosti dokaza, uz obrazloženja za sva činjenična utvrđenja koja je u prvoj presudi izostavio.

image

Giuseppe Pino Giergia hrvatski je kosarkas i trener, bivsi jugoslavenski reprezentativac i izbornik hrvatske reprezentacije.

Jure Miskovic/

Sutkinja Majak Ivković je Giergiu osudila da je kao direktor tadašnje sportske udruge KK Zadar od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. godine trenere i igrače isplaćivao preko off-shore tvrtki u inozemstvu ne prikazujući im plaću kao dohodak na koji se plaća porez, već kao honorar za razne "sportske usluge" poput usluga konzaltinga i skautinga, troškova organizacije za dolazak igrača, pregovaranja, te provizije pri realizaciji transfera igrača, za što nije imao odgovarajuću dokumentaciju.

Nakon uplaćivanja na inozemne račune novac se fizički donosio u klub kako bi se sakrile financijske transakcije. Giergia je na taj način, prema optužnici, plaćao dva trenera i 21 igrača među kojima su bili Aleksandar Petrović, Zmago Sagadin, Julius Jamesa Johnson, Todor Gečevski, Carl English, Andrea Malone Patterson i ostali.

Istraga je pokrenuta nakon što je Ured za sprečavanje pranja novca uočio velik broj inozemnih doznaka po nalogu KK Zadar u korist off-shore tvrtke Wallman Group LC, prateći aktivnosti Ratka Kneževića, vlasnika računa u austrijskoj banci. On je podizao gotovi novac koji je na njegov račun uplaćivao KK Zadar. Giergia je kao tadašnji sportski i poslovni direktor kluba, nepripadno za sportsku udrugu KK Zadar, a koja je kasnije postala dioničko društvo, zadržao i dalje raspolagao sredstvima neistinito prikazujući njihovo stanje i kretanje.

Postupak protiv Giergie iniciran je po kaznenoj prijavi Poreznog USKOK-a 2011. godine kojom su još bili obuhvaćeni bivši predsjednici kluba Zvonimir Vrančić, Kristijan Magaš i Dino Perović te sam klub. Vrančić i Magaš su se teretili kao osobe koje su u ime Grada Zadra, kako je u istaknuo branitelj Petričić, brinule o potrebama kluba kao financijeri kontrolori i naredbodavci svega bitnog i svega relevantnog da bi klub funkcionirao. Štoviše, obojica su imala nesporna znanja iz domena financija - Vrančić kao dugogodišnji menadžer zadarske bolnice i gradonačelnik Zadra, a Magaš kao dugogodišnji menadžer u gradskoj upravi i drugim institucijama. „Kako se dogodilo da od kaznene prijave protiv Vrančića i Magaša danas na ovoj klupi sjedi moj branjenik, bit ću drzak pa reći svi znamo, ali to ne znači da je to pravno korektno i da je to u redu”, zaključio je tada Petričić.

Financijski vještak Srđan Kovačić ustanovio je da nastala šteta za državni proračun iznosi skoro 6 milijuna kuna, no taj dug je 2012. otpisan te pretvoren u ulaganje Grada Zadra u KK Zadar. Otpis duga koincidira s odustajanjem ODO-a od kaznenog progona Zvonimira Vrančića i Kristijana Magaša.

Odvjetnik je u svojoj obrani abolirao Pina od kaznene odgovornosti za zlouporabu u gospodarskom poslovanju jer, kako je rekao, nije iznesen niti jedan dokaz koji bi ukazivao da je Giergia svjesno i namjerno počinio kriminalno djelo. Dapače, ukazuje na nelogičnost optužbe koja ističe propuste njegovog branjenika da je, iako laik u financijskoj struci, kao direktor kluba trebao dodatno paziti, „što nisu elementi kaznenog djela zlouporabe u poslovanju, nego tzv. nesavjesnog poslovanja u svojstvu odgovorne osobe, a takvo ponašanje nije kazneno djelo” jer je u međuvremenu dekriminalizirano.

No na koncu je za navodni kriminal u klubu odgovarao samo Pino Giergia, iako se u Zadru jako dobro zna da je KK Zadar svih ovih trideset i nešto godina čvrsto u šakama lokalne politike, odnosno vladajućeg HDZ-a i njegovih čelnih ljudi, koja vedri i oblači zadarskim klubom, postavlja i smjenjuje predsjednike i direktore, te ulijeva beskonačnu količinu javnog novca koji se troši šakom i kapom.

Proslavljeni košarkaš, koji je čak dva puta bio kandidat za Kuću slavnih u Springfieldu, tijekom suđenja 2017. godine uzdignute je glave izjavio kako se "apsolutno ne osjeća krivim" za svih 60 točaka optužnice kojima se tereti da je u korist KK Zadar oštetio državni proračun za 5.945.249,68 kuna.

Giergia je tijekom igračke karijere sa Zadrom bio pet puta prvak Jugoslavije, a s reprezentacijom Jugoslavije je osvojio dvije srebrne medalje na svjetskim prvenstvima (1963. i 1967). Kao izbornik vodio je reprezentaciju Hrvatske do bronce na SP u Kanadi 1994. godine. Uz Krešimira Ćosića, smatra se najvećim zadarskim košarkašem svih vremena.

Datum početka novog suđenja još nije poznat.

image
Jure Miskovic/Cropix
28. travanj 2024 22:21