StoryEditorOCM
4 kantuna"ILEGALNE TUNE"

U tvrtkama Gotovine traje šutnja, no što je prekršio Pupić Bakrač? Inspektor dolazi do podataka kao zaposlenik Ministarstva, a odaje ih kao vijećnik?

Piše L. Burčul
5. siječnja 2022. - 16:32

Godinu prije nego što je Ante Gotovina osnovao tvrtku „Pelagos net farma“, u partnerstvu s Milanom Mandićem iz „Jadran tune“, u akvatoriju Zadarske županije samo se još jedna tvrtka, „Kali tuna“, bavila uzgojem tune.

Iako se u marikulturi, koja je u Zadarskoj županiji značajno razvijena, tvrtke bave pretežno uzgojem bijele ribe ili školjkaša, Gotovina se, uz Mandića i već dobro uhodanu „Jadran tunu“, posvetio uzgoju tuna, te je postao tek treća pravna osoba koja je za to u Zadarskoj županiji dobila koncesiju.

Tvrtka Ante Gotovine i Milana Mandića, kojoj je predsjednik Uprave Nenad Horvat, posluje s dobiti svih godina, od osnivanja 2013. godine, a o optužbama ribarskog inspektora iz Zadra, Marka Pupića Bakrača, da tunu nabavljaju iz Libije bez dokumentacije, nismo uspjeli dobiti komentar. Tvrdnje Pupića Bakrača da se u Ministarstvu tek nakon ilegalno uvezene tune iz Libije „sređuje“ dokumentacija, oštro je demantirana iz Ministarstva.

Osim Milana Mandića, u srijedu smo nazivali i Nenada Horvata, predsjednika uprave „Pelagosa“, no ni on se nije javljao na naše pozive. Neslužbeno, tek od nekolicine osoba koje se bave marikulturom nam je rečeno da Ante Gotovina u svom poslu pazi na svaki papir, da je to i razumljivo, te da nikome nije jasan istup Pupića Bakrača.

Istodobno, ni u Ministarstvu se nimalo blagonaklono ne gleda na javni istup njihovog ribarskog inspektora. Naime, iako je Pupić Bakrač u našem razgovoru istaknuo da istupa „kao javna osoba i županijski vijećnik, a ne kao zaposlenik Ministarstva“, on je iznio podatke, točne ili netočne, do kojih je mogao doći samo kao djelatnik Ministarstva poljoprivrede, odnosno njihov ribarski inspektor, a ne kao vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije.

Gotovinin „Pelagos“ je, inače, prešao u akvatorij Šibensko-kninske županije, gdje ima koncesiju, a od Zadarske županije koncesiju za uzgoj tune imaju tvrtke „Kali tuna“ i „Jadran tuna“.

image
Cropix

Te koncesije daje Zadarska županija, dok i država, odnosno nadležno Ministarstvo, može odobriti koncesiju.

Od Zadarske županije „Jadran tuna“ Milana Mandića ima koncesiju za uzgoj tune na dvije lokacije, obje na području Općine Pakoštane. Za lokaciju kod otoka Gira koncesija vrijedi do 2033. godine, za godišnju cijenu od 60 tisuća kuna (plus varijabilni dio). Druga koncesija „Jadran tuni“ na pomorskom dobru u Pakoštanima traje do 2026. godine, s godišnjom naknadom od 70.000 kuna.

„Kali tuna“ ima četiri koncesije, tri za uzgoj tune i sve tri na području Općine Sali. Dvije od njih su kod otoka Lavdara Vela, a četvrta koncesija „Kali tune“ u Zadarskoj županiji odnosi se na uzgoj plave ribe.

20. travanj 2024 06:17