StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO JE POGINUO?

U ‘Ledani‘ napali novinare: ‘Napišite da je umro od korone!‘ Vlasnik Markov se ne javlja, Korona pere ruke, Čistoća također, a Dukić piše priopćenje

Piše B.S./I.I./I.N.
7. srpnja 2022. - 13:37

Mladi Irac, koji se u srijedu navečer s društvom zabavljao u lounge klubu "Ledana" u Perivoju kraljice Jelene Madijevke na zadarskom Poluotoku, smrtno je stradao nakon što je pao sa desetak metara visokog bedema u podnožje skladišta koje koriste gradske tvrtke "Nasadi" i ”Čistoća”, a gdje je nedavno postavljena izložba dinosaura.

Zasad se pretpostavlja da je 20-godišnjak izgubio ravnotežu nakon što je sjeo na dio bedema pokraj kluba. Iz PU zadarske su izvjestili da je u četvrtak oko 4,45 sati policija zaprimila dojavu kako je u Zadru u Perivoju kraljice Jelene Madijevke pronađena nepoznata muška osoba, koja je na mjestu događaja preminula. Kada je policija došla na Trg pet bunara na mjestu događaja je već bila Hitna pomoć, no stradalom muškarcu nije se više moglo pomoći. Na mjestu nesreće u četvrtak ujutro djelatnici su čistili prostor kluba, dio razbijenog inventara, u kojem je očito večer prije bilo nereda. Djelatnici kluba nisu htjeli komentirati nesreću već su napali novinare ”što o tome pišu”.

- Ovo je privatni prostor, nemate što tu raditi. Ne smijete fotografirati. Za to trebate dozvolu vlasnika - rekao je jedan od konobara, nakon čega je na upit kako je mladić stradao uz osmijeh rekao ”pa napišite da je umro od korone”.

Zbog nereda kojeg smo zatekli u "Ledani" od policije smo tražili odgovore je li noćas u tom klubu bilo narušavanja javnog red i mira, odnosno je li pad mladića s bedema s tim povezan, no do zaključenja ovoga teksta odgovore nismo dobili.

image

Skladišni prostor u koji je pao mladi Irac koriste Nasadi i Čistoća, ali nije ograđen

Zadarski.hr/

Pokušali smo dobiti komentar od vlasnika ”Ledane” Branimira Markova, ali se na naše pozive nije javljao. Podsjetimo, koncesiju na korištenje parka Markov je dobio od "Nasada", a on je godinama koristio znatno veću javnu površinu za svoj lokal nego što je smio i nego što je plaćao.

Mladi Irac je prije nesreće bio smješten u apartmanu gradskog vijećnika SDP-a Danijela Radete koji se u četvrtak zapitao koliko se još tragedija treba dogoditi da netko reagira na ono što već godinama upozoravam?

- Nije ovo prvi slučaj, a vjerojatno ni zadnji ako se ovaj problem nastavi ignorirati. Javno sam za govornicom Gradskog vijeća upozoravao na problem nedostatka ograde u Perivoju kraljice Jelene. Prostor na kojem tisuće mladih traži zabavu potpuno je neprimjeren i nezaštićen. Svaki dan čitamo u medijima kako je tamo netko pretučen, bačen, ubijen... Inspektor mi je upravo potvrdio kako on zna barem za šest identičnih slučajeva pada s bedema. Danas se nažalost radi o mom gostu, momku od 20 godina koji se u Zadar došao zabaviti. Završilo je tragično.

Momak s gitarom, pun života stradao je zato što netko godinama zanemaruje ovaj problem. On je sada samo još jedna brojka u crnoj knjizi nečinjenja i zanemarivanja. U nacionalnim medijima smo već dobili reklamu o "ukletim zadarskim bedemima", a stvarnost je zapravo puno gora od ukletog i prokletog.

U Zadru postoji Vlast koja će se pozvat na UNESCO i nemogućnost postavljanja ograde, ali će isti na tom prostoru dozvoliti noćni klub, terase, montažne građevine, betoniranje zelenih površina, dinosaure... Ajmo sada, di je moral i di je odgovornost? Di su sad pusti konzervatori, di je gradonačelnik, di su pročelnici... Što sad imaju za reći? - zapitao se Radeta.

image

Gradski procelnik Tomislav Korona
 

Luka Gerlanc/Cropix

Mladić koji je noćas poginuo u padu s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke ukupno je deveti slučaj pada s bedema od 2014. godine. U tim padovima troje ih je poginulo, a ostali su bili teže ozlijeđeni.

Zadnji smrtni slučaj dogodio se 2018. godine kada je gotovo na istom mjestu poginuo 20-godišnji Nizozemac.

I tada, ali i prije toga, gradski su oci najavljivali da će postaviti zaštitnu mrežu kako bi se spriječile ovakve tragične situacije, ali od toga nije bilo ništa.

Ograda je stavljena na dijelu Muraja koji gleda prema Liburnskoj obali u sklopu pretvaranja bedema u šetnicu, no drugi opasni dijelovi gradskih utvrda, pogotovo dio perivoja gdje je noćni klub Ledana, ostao je bez zaštite.

Podsjetimo, prije pogibije mladog Nizozemca, 2014. je u padu sa gradskih bedema smrtno stradao državljanin Švicarske. Iste godine građani su u podnožju gradskih zidina pronašli 32-godišnjeg Irca s otvorenim prijelomom noge i brojnim hematomima po tijelu. Sa zidina je pao i 27-godišnji Osječanin, 33-godišnji francuski državljanin, 23-godišnji državljanin Srbije te 24-godišnji Norvežanin. Teško je ozlijeđen i 16-godišnji zadarski srednjoškolac koji je pao sa bedema dok je bio u društvu sa još petero vršnjaka.

image

Ivan John Krsticevic je direktor Čistoće.
 

Luka Gerlanc/

Tomislav Korona, pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra rekao je kako Grad nema jurisdikciju nad tim dijelom Perivoja kraljice Jelene, odnosno da je ta površina dana na upravljanje i koncesiju trgovačkom društvu 'Nasadi' koji su dali u zakup taj prostor 'Čistoći'.

- Zatečeni smo s ovim nesretnim događajem. Dosta puta se razgovaralo s upravom društva u pravcu zaštite tog dijela parka upravo zbog tragičnih događaja. Smatramo da taj dio treba zaštititi da tamo mladi ljudi ne sjede i da ne dolazi do ovakvih tragedija - rekao je Korona.

Iako su obje tvrtke u vlasništvu grada Korona smatra da Grad nije odgovoran ta taj dio parka. Direktor zadarske 'Čistoće' Ivan John Krstičević, međutim, navodi kako tim dijelom parka upravlja Grad Zadar.

- Taj prostor je u najmu i njime upravlja Grad Zadar. Nadamo se da ćemo ubrzo moći koristiti neko drugo mjesto - rekao je Krstićević. Glasnogovornica Grada Zadra Ivana Dadić je rekla kako će s obzirom da je gradonačelnik Branko Dukić odsutan tijekom dana (angažman u bolnici, op.a.) o nemilom događaju uputiti priopćenje za javnost. Objavit ćemo ga čim ga dobijemo.

10. svibanj 2024 10:50