StoryEditorOCM
4 kantunaALKOHOL U OB ZADAR

U Bolnici istražuju slučaj i najavljuju mjere, a liječnik Damir Biloglav upozorava: "Ako je ovo uobičajeno ponašanje, imamo ozbiljan problem!"

Piše P. O.
7. kolovoza 2023. - 21:30

Da medicinske sestre piju alkohol na radnom mjestu, moguće je razumjeti, ali nije moguće opravdati. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati novi „zadarski skandal” kojega je pokrenuo predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić.

On je objavio priopćenje za javnost garnirano fotografijama iz Opće bolnice Zadar što su ih na društvene mreže pustile sudionice događaja. Smatrajući ih odgovornima za ovakvo neprimjereno ponašanje medicinskih sestara, Zubčić je zatražio ostavke ravnatelja Željka Čuline i glavne sestre Darije Katuše. I fotografije i zahtjev za ostavkama u Zadru su privukli pažnju javnosti, pa se oglasilo i vodstvo Opće bolnice Zadar.

-Nastavno na medijske objave koje se odnose na navodnu konzumaciju alkohola od strane djelatnika Opće bolnice Zadar u prostorijama ustanove, ovim putem Vas želimo izvijestiti da smo i sami neugodno iznenađeni viđenim. Opća bolnica Zadar će u žurnom roku provesti propisan postupak u svrhu utvrđenja svih činjenica i okolnosti navedenog događaja. Po završetku postupka primijenit će se odgovarajuće mjere. Svakako treba istaknuti da su medicinske sestre stup zdravstvene njege i cjelokupnog sustava te ovakav, nepromišljeni potez neće umanjiti njihovu važnost i doprinos u radu Opće bolnice Zadar, kažu u dopisu iz Opće bolnice Zadar.

Zubčićev zahtjev za ostavkama nisu komentirali.

-Sestrinstvo je vrlo važan dio u funkcioniranju bolnice i sve da su neki i prekršili pravila to nije moglo poremetiti ukupni rad bolnice i liječenje pacijenata, izjavio je medijima ravnatelj Željko Čulina.

Inače, prema nekim informacijama, u subotu je nekom od zaposlenih bio rođendan pa je moguće da je bilo i neke proslave, a koliko je bilo eventualnog ‘alkoholiziranja‘ trebalo bi utvrditi Povjerenstvo u razgovorima sa zaposlenicima koji su taj dan dežurali, s obzirom na to da je bio praznik točnije obljetnica Oluje.

Liječnik obiteljske medicine i aktualni gradski vijećnik Damir Biloglav najprije skreće pažnju da bi cijeli događaj trebalo istražiti i vidjeti je li se sve dogodilo u radnom vremenu, je li bila riječ o nekom prigodnom trenutku i kratkotrajnom slavlju, ali potom prelazi i na puno ozbiljnije teme.

image


Dr. Damir Biloglav, liječnik obiteljske medicine

Cropix

-Ako se to zaista dogodilo u Općoj bolnici Zadar i ako je to uobičajeno ponašanje, onda imamo problem i temu za ozbiljno razmišljanje. Situacija u OB Zadar, znam to iz iskustva obiteljskog liječnika, uopće nije ohrabrujuća, jer naši pacijenti sve teže dolaze do usluga koje su im potrebne, a liste čekanja su sve duže. Na neke pretrage ljudi čekaju i po dvije godine, a problem je u tome što te iste pretrage ti isti liječnici mogu obaviti istog popodneva, ali u privatnim ordinacijama ili poliklinikama, kaže Biloglav i poentira:

-Ovo je znak da nam je zdravstveni sustav kompletno poremećen i da nam se zdravstvo pred očima urušava, a alkohol na radnom mjestu, ako je to uobičajeno ponašanje, signal je lošeg stanja u Općoj bolnici Zadar, zaključuje Biloglav.

Komentari s Facebooka: od razumijevanja do osude

Neopreznost mladih medicinskih sestara izazvala je i lavinu različitih komentara po društvenim mrežama koji se kreću od razumijevanja do osude.

„A ekipa u saboru ne pije za vrijeme radnog vrimena???”, „Imaju pravo, slavile su Oluju! Nikom ništa neće biti od pola čaše alkohola. A kad rade po 12 sati nitko ih ne vidi?? Podrška svom medicinskom osoblju”, „neka slave u slobodno vrijeme ili nek loču, ali šta se treba slikati i stavljati po društvenim mrežama”, „Ja bi radija tamo jedino ako bi smija piti”, „Bitno da nama naši političari ništa ne piju i daju primjer”, „Ovo treba strogo kazniti, totalno neprimjereno”, neki su od tih komentara.

Ima i prostora za šalu, jer u jednom se komentaru tvrdi da je ovo samo dokaz da je stanje u zdravstvu stvarno loše, jer se nekada sestrama i liječnicima – donosio bolji alkohol!


 

 

28. travanj 2024 22:57