StoryEditorOCM
4 kantunaĐIR PO MURAJU

Svi radovi su završeni! Pogledajte novo lice šetnice na Bedemima zadarskih pobuna u koje se čak i zahrđali čelik savršeno uklopio...

Piše AVŠ
19. studenog 2020. - 22:15
Zadar, 191120. Radovi na projektu uredjenja Muraja blize se kraju. Na fotografiji: autor projekta arhitekt Bogdan Marov i Marko Meštović iz gradskog odjela za graditeljstvoLuka Gerlanc/Cropix

Gotovo je! Točno godinu i dva mjeseca nakon što je zabranjen promet i nakon što su počeli prvi radovi, završena je obnova zadarskog Muraja. Zahvaljujući ovoj kompleksnoj i zahtjevnoj rekonstrukciji zaštićene povijesne baštine, Zadar je umjesto zapuštene prometnice duž koje su desetljećima bili parkirani automobili, dobio novu, čak 750 metara dugu, šetnicu iznad grada, s pogledom na more, luku i gradski most. Luksuz je to kojim se mogu pohvaliti tek rijetki mediteranski gradovi u svojim stiješnjenim povijesnim jezgrama.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Nova proširena šetnica odavno je betonirana i popločana, postavljene su klupe, rasvjeta i zaštitna ograda, završena je infrastruktura za kućice, a zadnjih dana intenzivno se radilo na hortikulturi, postavljeni su koševi za smeće, pitari za cvijeće te posebno dizajnirane klupe za sjedenje uz zgradu Arsenala. Ovih dana još se “šminkaju” zadnji detalji kako bi sve bilo spremno za tehnički pregled koji je zakazan za ponedjeljak, otkriva nam Marko Meštrović iz gradskog Odjela za graditeljstvo koji je radio na realizaciji ovog projekta od samog početka.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Trenutno se dorađuju još neke sitnice, ali posao je, zapravo, gotov i Bedemi će biti spremni za tehnički pregled. Najvažnije je da je sve završeno na vrijeme, u planiranim rokovima- kazao nam je Meštrović kojega smo na Muraju zatekli sa arhitektom Bogdanom Marovom, autorom ovog projekta obnove. Sada, kada je sve gotovo, pitamo ga je li zadovoljan.

- Generalno sam jako zadovoljan. Naravno da uvijek postoje neki detalji koji su mogli biti izvedeni na ovaj ili na onaj način, ali ukupan dojam je više nego dobar. Prethodnih sam večeri nekoliko puta bio ovdje i ugodno se iznenadio koliko ljudi dolazi vidjeti, prošetati. To je dobar znak da će Bedemi vrlo brzo zaživjeti kao prava gradska šetnica- kazao nam je u prolazu arhitekt Marov.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Obnovljeni Bedemi zadarskih pobuna službeno će biti otvoreni na Dan Grada Zadra, 24. studenog, međutim, brojni su građani već sada iskoristili priliku i napravili đir novom šetnicom koja se proteže od zgrade Muzeja antičkog stakla sve do Trga tri bunara. Upravo na te dvije lokacije postavljeni su stupići zbog kojih se automobilima više ne može prići Muraju, a spuštat će se samo u izvanrednim situacijama, za vozila s posebnom dozvolom poput hitne, vatrogasaca ili policije. Sve ostalo pripada samo pješacima i upravo je to najveća vrijednost ovog velikog projekta teškog preko 20 milijuna kuna, od čega je čak 85 posto bespovratnih sredstvima stiglo iz europskih fondova, iz projekta “Zadar baštini”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

A prvi komentari građana? I više nego pozitivni. Prostrana i mirna šetnica uspješan je spoj zaštićene povijesno-tematske cijeline s modernim elementima i materijalima koji su se u prostor uklopili nenametljivo, ne narušavajući pri tome ništa od njezinog izvornog izgleda. Čak se i korten ili zahrđali čelik, materijal oko čijeg je izbora u početku bilo dosta prijepora, pokazao kao odlično rješenje. Ne samo zbog činjenice da su projektanti imali poprilično sužen izbor materijala i zbog njegove izdržljivosti u svim vremenskim uvjetima, već naprosto zbog toga što se savršeno uklopio u novu vizuru Muraja...

19. travanj 2024 17:42