StoryEditorOCM
4 kantunaSUĐENJE U ZADRU

Supružnici optuženi za 50 mili. kuna teške malverzacije dionicama tvrtke! Sudac Marković: ‘Govorite hrvatski, taj vaš šibenski ništa ne razumijem!‘

Piše Božana Sviličić
13. svibnja 2021. - 17:10

- Idem se malo smiriti. Ne mogu ovo više trpjeti - rekao je nagrađivani hotelijer, 65-godišnji Ivo Dean, nakon što je u četvrtak naglo izašao iz sudnice Županijskog suda u Zadru gdje se njemu i supruzi Luiđi (67) sudi za malverzacije s dionicama šibenske hotelijerske tvrtke Rivijera kojima su pribavili protupravnu imovinsku korist od 51,2 milijuna kuna.

Supružnici se terete za kazneno djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Prvookrivljena Luiđa optužena je da je kao odgovorna osoba od tvrtke Rivijera kupila 77.805 dionica po cijeni od 147,31 kuna za dionicu. Potom ih je darovala svojem suprugu, drugookrivljenom Ivi, koji ih je ponovno predavao toj tvrtki, ali po cijeni od 770,49 kuna za jednu dionicu. Na taj način iz hotelijerske je tvrtke izvučeno 43.836.122,88 kuna.

Drugi dio optužnice odnosi se na nezakonitu isplatu 7.413.253,86 kuna dividende Ivi Deanu, kao većinskom dioničaru tvrtke, tijekom 2009. i 2010. godine. Dean je izašao iz sudnice tijekom iskaza sudskog vještaka za financije Stjepana Kolovrata od kojeg je Marin Zekanović, odvjetnik Luiđe Dean, zatražio pojašnjenje na temelju kojih knjigovodstvenih isprava je izvršena isplata optužnicom terećene imovinske koristi.

- Gdje je on izašao?- zapitao se sudac Ivan Marković nakon njegovog napuštanja sudnice. Iako mu je Luiđa Dean odgovorila, sudac je nije razumio.

- Molim vas govorite hrvatski, ja taj vaš šibenski ništa ne razumijem – rekao je sudac nakon čega je Luiđa Dean pojasnila kako je samo htjela smiriti supruga.

- kažem, tila sam ga vratit unutra - rekla je. Iako je nekoliko trenutaka poslije sudac mislio odgoditi raspravu optuženik se ipak vratio sudnicu gdje se ispričao.

- Oprostite nisam moga izdržati. Smijem li se vratiti- pitao je suca koji je potvrdio navodeći da bi ga u suprotnom morali privesti.
Sudski vještak za financije pojasnio je između ostalog kako je svoj nalaz napravio na temelju naloga tužiteljstva.

- Pratio sam tijek novca u pogledu podmirenja potraživanja i obaveza. Cilj mi je kao vještaku prikazati da ovaj ugovor s financijskog stajališta nije izvršen, a nakon njega je zaključen novi - prodaja i prijenos 65 tisuća dionica za 35 milijuna eura - rekao je nakon što ga je odvjetnik Zekanović gotovo dva sata 'rešetao' pitanjima. U jednom trenutku reagirao je i zastupnik zadarskog ŽDO-a Emilio Kalabrić, inače također Šibenčanin, prigovoriši mu da ne mora baš biti - 'fiškal'

- Tri puta ga pitate isto pitanje. Nemojmo bit fiškali. Nemojte ga 'vatati za rič, ali eto pitajte i četvrti put.Možda to nesvjesno radite, ali vršite pritisak na vještaka - rekao je Kalabrić nakon što je odvjetnik tražio pojašnjenje rečenice vještaka "do stvarne kupnje nije niti došlo".

- Bez ulaganja se došlo od nule do 38 milijuna kuna – pojasnio je vještak koji će svoje izlaganje nastaviti u lipnju kada je zakazano drugo ročište. Zakazivanje idućeg ročišta dovelo je do nove reakcije elkovetnog odvjetnika nakon što je Kalabrić rekao da ne može biti na raspravi tri dana u svibnju jer je tada na Brijunima.

- Nego 'di ćeš biti? Ili tamo ili u Kući cvića - dobacio mu je Zekanović.

Ivo Dean je prije petnaest godina postao većinski vlasnik tvrtke "Rivijera" d.d., u sklopu koje su poslovali hotel "Imperial" s autokampom u Vodicama, hotel "Miran" u Pirovcu i hotel "Jadran" u Šibeniku. Iako je tvrtka jedno vrijeme uspješno poslovala, Dean se prije nekoliko godina našao na vrhu liste najvećih dužnika među poduzetnicima u Hrvatskoj. Njegova dugovanja prema bankama i državi na temelju neplaćenog poreza iznosila su tada čak 170 milijuna kuna.

Stečaj nad Rivijerom pokrenut je 2017. godine na zahtjev FINA-e zbog blokade računa od 446 dana. U povodu 50. godišnjice rada šibenskoj "Rivijeri" je 2013. uručena zlatna plaketa za izniman doprinos razvitku hrvatskoga gospodarstva.

19. travanj 2024 06:05