StoryEditorOCM
4 kantuna"SKROMNA PRODUKCIJA"

Što to vijećnici zamjeraju ravnatelju Renatu Švoriniću i zašto se na Gradskom vijeću zazivala Drama plus: "Umrtvili ste kazalište!"

Piše Iva Ivanac
10. svibnja 2022. - 19:07

Na Gradskom vijeću našlo se i izvješće Hrvatskog narodnog kazališta Zadar gdje je ravnatelj Renato Švorinić kazao kako je HNK Zadar u 2021. godini realizirao 16 dramskih predstava u pretplati (tri premijere od čega su dvije u vlastitoj produkciji, a jedna u koprodukciji), 31 program izvan pretplate, 12 programa na 27. ZKLJ te pet gostovanja. Dodao je i kao je ukupno realizirano 59 programa i pet gostovanja te kako je na svim programima bilo ukupno 7779 posjetitelja.

- Biti ravnatelj neke institucije znači voditi je naprijed, vi ste je umrtvili. Sigurna sam u vaš sljedeći mandat, ali ne i u promijene koje trebaju zadarskom kazalištu, kazala je Danijela Vukoša (SDP) zamjerajući ravnatelju Švoriniću što je dobio nagradu Nasmiješeno sunce koju dodjeljuje Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra gdje je Švorinić član Turističkog vijeća.

Marjana Bakmaz (HDZ) branila je izvješće HNK Zadar govoreći kako HNK Zadar u posljednje vrijeme vrlo aktivno radi s mladima te kako je spremno osluškivati želje i starije i mlađe publike. Bakmaz je ravnatelja Švorinića pitala i što je s ljetnom pozornicom HNK Zadar i hoće li se ljetni program ove godine odvijati na Kapetanskom s obzirom na to da je najavljeno njegovo uređenje.

Vijećnik Akcije mladih, Roko Tadin istaknuo je kako je vlastita produkcija HNK Zadar skromna.

- Skromna vlastita produkcija, samo tri predstave. Vi kažete koprodukcija, ali tim ljudima date samo potpis i prostor, kazao je Tadin dok je njegova stranačka kolegica Marjana Botić izrazila želju za pripojenjem amaterske družine Drama plus s HNK Zadar.

- Željela bih da se bar na tri godine HNK Zadar spoji, na primjer, s udrugom Drama plus koja s puno manje sredstava, napravi puno puno više boljih stvari. Od grada ste dobili milijun kuna, pa netko bi s tim talentom i ljubavi prema kazalištu napravio čuda. Neki s 200 tisuća kuna naprave više predstava nego kazališna kuća koja se financira s puno više novaca, istaknula je Botić.

- Matematika vam nije jača strana. Mi imamo 850 tisuća kuna za program, a ne milijun kuna. Šest premijera, 12 gostujućih predstava i Zadarsko kazališno ljeto za 850 tisuća kuna, kazao ravnatelj Švorinić dodajući kako je zadarsko kazalište ono s najmanjim proračunom u Dalmaciji.  

- Naša produkcija predstave košta najmanje 100 tisuća kuna, a manje predstave smo radili zbog COVID-a. Treba napraviti distinkciju između amaterskih i profesionalnih predstava, onda možemo razgovarat koja su pravila i koliko što košta, kazao je ravnatelj Švorinić dodajući kako je zbog ljetne pozornice u velikim problemima.

- Ovo ljeto lapidarij narodnog muzeja Zadar nevjerojatnije nećemo moći koristiti i ne znamo gdje ćemo izvoditi ljetni program, jer u lapidariju to više nije moguće zbog uvjeta u kojim živimo. Prije 12 godina sam predložio Kapetanski park, ali su se u priču umiješali neki drugi ljudi..., zaključio je ravnatelj Švorinić.  

25. travanj 2024 06:13