StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠI ŽUPAN TUŽIO BIVŠEG DOŽUPANA I PREZIMENJAKA

Stanko Zrilić: "Zbog ove pljačke Stipe Zrilić više nije župan odlukom premijera Andreja Plenkovića!"

26. svibnja 2017. - 23:30
zrilic

Osam godina od kada je austrijska tvrtka EVN kao jedini ponuđač dobila 30-godišnju koncesiju za plinofikaciju Zadra i Županije, zbog čega je župana Stipu Zrilića javno optužio za pogodovanje, bivši zadarski dožupan Stanko Zrilić u petak je sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru zbog klevete. Sada bivši zadarski župan pokrenuo je protiv prezimenjaka kazneni postupak nakon što ga je ovaj uz pogodovanje optužio i za milijunsku štetu koju će zbog namještanja posla austrijskoj tvrtki tijekom trideset godina trpjeti građani Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

- Riječ je o najvećoj pljački od postanka Zadarske županije u kojoj su svi građani oštećeni za minimalno 100 milijuna eura. Zbog ove pljačke Stipe Zrilić više nije župan odlukom premijera Andreja Plenkovića – ponovio je Zrilić u petak nakon što mu je pročitana županova optužba da ga je oklevetao svjesno i izravnom namjerom.

 Naime, cijela je priča počela još u rujnu 2008. godine kada je Županijska skupština poništila javni natječaj za davanje koncesije za izgradnju plinovoda i distribucije plina na području Zadarske županije na koji se javilo osam tvrtki. Župan Zrilić je tada obrazložio da svaka ponuda ima nedostatke, nakon čega je u drugom krugu 2009. natječaj dobio EVN kao jedini ponuđač. Iako je tada kao presudna činjenica navedena cijena priključka od nula kuna, industrijski korisnici sa zadarskog područja priključak su na koncu platili oko 21 tisuću kuna, obrti oko 14. a građani sedam tisuća kuna.

- Sve sam razumio i nemam se zbog čega miriti jer je u plinofikaciji pobijedila je tvrtka koja je od najpovoljnijeg ponuđača bila skuplja. To je bio zločin prema hrvatskom narodu – naglasio je Zrilić navodeći i kako je predsjednik povjerenstva za provedbu projekta plinofikacije Olivio Meštrović tada od njega tražio zaštitu jer mu je župan prijetio otkazom ako ne potpiše da posao ide EVN-u još na prvom natječaju.

- Zrilić mi je poslao izaslanike i nudio mito – posvjedočio je a slučaj je tada prijavio i DORH-u.

 Meštrović je na sudu je pak rekao da mu je do samog kraja ostalo nejasno zbog čega nije prihvaćena prva odluka povjerenstva.

- Predložili smo najpovoljniju ponudu, ali je Županijska skupština nije prihvatila. Svoj posao smo odradili na najbolji mogući način – rekao je naglasivši da mu župan nije prijetio otkazom niti da mu je mogao na taj način prijetiti.

- Takvo što nikada ne bi napravio ni pod kakvim prijetnjama. Mi smo kasnije proučili ponudu s pravog natječaja i ponudu EVN-a. Ispalo je da je prva ponuda bila povoljnija nego druga, upravo o vezi cijene priključka, rekao je Meštrović.

Pročelnik službe za reviziju Željko Ivković pojasnio je kako neke ponude nisu bile u skladu s natječajem, ali da ne zna zbog čega je poništen prvi natječaj. Rekao je da se ne sjeća da mu je župan, nakon što su naknadno u tajnom ugovoru sklopljene cijene priključka, te dogovor da će nakon koncesije županija trebati platiti sedam milijuna eura, rekao: "Pusti to tko živ tko mrtav za 30 godina. Treba uzeti pare".

- Iznenadilo me ovo pitanje. Nije mi to poznato - odgovorio je, na što je prigovorio odvjetnik okrivljenika Milan Petričić navodeći kako je iz njegovog ponašanja, te korištenja prigodne amnezije jasno da ne želi niti se usuđuje odgovoriti na konkretna pitanja na koja ga Zrilić podsjeća. 

 

Na sudu priznao - "šverc-komerc"!

Na početku suđenja sutkinja Ana Brkić unijela je zapisnik da je Stanko Zrilić danas nezaposleni pravnik koji se bavi švercom. Taj je podatak zabilježila nakon što joj je Zrilić više puta prilikom evidentiranja osobnih podataka rekao da je njegov trenutačni posao - "šverc komerc". Zrilić je na to dodao i da godišnje zarađuje oko 150 tisuća kuna, te da u posjedu nema nekretnine, već samo automobil star 12 godina.

Bivši župan u petak se nije pojavio na sudu, a tijekom dana nije odgovarao ni na naše višekratne pozive.

 

Tko mudruje?!

- Ne mudrujte ovdje - dobacio je i odvjetnici koja je na kraju suđenja upozorila sutkinju da je protiv njega zaključen drugi kazneni postupak, iako on na početku suđenja to nije rekao. Naglasila je kako je Stanko Zrilić za isto kazneno djelo i u slučaju istog tuženika  Stipe Zrilića na sudu nepravomoćno proglašen krivim. "Ne pravite se pametni i ne mudrujte, pa taj je predmet vodila ova sutkinja prisutna ovdje", kazao joj je Zrilić.

"Ne znam tko ovdje mudruje" odgovorila mu je odvjetnica Nataša Đaković.
Bivši župan u petak se nije pojavio na sudu, a tijekom dana nije odgovarao ni na naše višekratne pozive.

04. svibanj 2024 03:16