StoryEditorOCM
4 kantunaFAŠIZAM ‘U LADICI‘

Sporo pravosuđe spasilo navijače Tornada, optužba za "Ubi Srbina" pala u - zastaru!

Piše Božana Sviličić
25. lipnja 2024. - 22:11
Zadar, 121123. Dvorana Kresimira Cosica. Kosarkaska utakmica 7. kola AdmiralBet ABA lige, KK Zadar - KK Crvena zvezda. Na fotografiji: Tornado, navijaci KK Zadra.Jure Miskovic/Cropix

Petorica navijača zadarske navijačke skupine Tornado, koji su za vrijeme košarkaške utakmice između KK Zadar i KK Crvena Zvezda iz Beograda pjevali pjesme i uzvikivali poruke: „Ubi Srbina, ubi Srbina, ubi, ubi, ubi Srbina“ oslobođeni su optužbe zbog nastupanja zastare.

Sutkinja Marija Stopfer Mišetić s Prekršajnog odjela Općinskog suda u Zadru odbila je optužbu jer je proteklo više od četiri godine od počinjenja prekršaja, što prema čl. 13. st. 1. Prekršajnog zakona znači da je nastupila zastara.

Policijska uprava zadarska podnijela je optužni prijedlog 29. ožujka 2019. godine, tereteći navijače za poticanje mržnje i nasilja na temelju nacionalne pripadnosti za incident koji se dogodio 9. ožujka 2019. godine oko 17.15 sati u košarkaškoj dvorani "Krešimir Ćosić“, na južnoj tribini koju koriste članovi navijačke skupine Tornado gdje su pjevanjem pjesama i dobacivanjem poruka iskazivali i poticali na mržnju i nasilje na temelju nacionalne pripadnosti.

Sud je, međutim, rješavajući predmet u redovnom postupku, a pazeći po službenoj dužnosti, našao da je od dana kada je prekršaj počinjen proteklo vrijeme od četiri godine, dakle vrijeme predviđeno u čl. 13. st. 1. Prekršajnog zakona koja propisuje da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine.

- U ovom predmetu ova je referada broj 120 primila u rad spis u svibnju 2023. godine. Prekršaj je počinjen 9. ožujka 2019. godine a zastara je nastupila 9. ožujka 2023.godine - navedeno je u obrazloženju presude.,

Navijači su se teretili za prekršaj iz čl. 39.a st. 1. toč. 1. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, za koji su predviđene novčane kazne ili kazna zatvora. Pjevali su pjesme i dobacivali natjecateljima ili drugim gledateljima poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče na mržnju na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti. Za taj je prekršaj predviđena novčana kazna od 660 do 3310 eura ili kazna zatvora od najmanje 30 do najdulje 60 dana zatvora. Kako je u ovom slučaju nastupila zastara troškovi postupka pali su na teret proračunskih sredstava Općinskog suda u Zadru.

26. lipanj 2024 08:59