StoryEditorOCM
4 kantunaSKROČE & LOVRINAC

Splićanin Malvasija osuđen jer je u Zatvoru u Zadru prijetio policajcu zadarskim grobljem: ‘Da su rekli Lovrinac to bi onda imalo nekakvu logiku‘

Piše Božana Sviličić
5. prosinca 2023. - 19:47

- Dovedite mi ga u sobu, da potpišem 20 godina robije odmah, on nije svjestan da sam već naručio pogrebno poduzeće ‘Skroče‘ i da je jednom nogom već u grobu – riječi su iz optužnice zadarskog tužiteljstva za koje je 36-godišnji Splićanin Jerko Malvasija Jere pravomoćno osuđen na godinu dana zatvora.

Malvasija je, prema optužnici, tim riječima prijetio pravosudnom policajcu 2020. godine u Zatvoru u Zadru gdje je smješten nakon što je uhićen kao jedan od sudionika zločinačke organizaciji na čelu s Deanom Majstorovićem (34), zvanim Điđi iz Splita.

Pravomoćna presuda za prijetnje zadarskom pravosudnom policajcu zatekla ga je u Zatvoru u Lepoglavi gdje sada služi šestogodišnju kaznu kao pripadnik Điđijeve organizacije. USKOK ih tereti za niz kaznenih djela od planiranja ubojstva, preko paljevine ugostiteljskih objekata do organiziranja šverca kokaina, heroina i marihuane iz Južne Amerike i zapadne Europe u Hrvatsku. Te godine kada je završio u Zatvoru u Zadru za Malvasiju se govorilo kako je trebao biti četvrta žrtva Filipa Zavadlava, no on je sve to porekao.

Malvasija se optužnicom zadarskog tužiteljstva teretio da je policajcu prijetio zadarskim pogrebnim poduzećem ‘Skroče ‘prilikom redovne kontrole zatvorskih soba, 22. kolovoza 2020.godije, oko 22,30 sati, u Zatvoru u Zadru, na Odjelu I gdje se nalazio kao istražni zatvorenik.

Taj je dan imao gadnu glavobolju i gnojni iscjedak iz uha, no odbio je otići s policajcima u zadarsku Opću bolnicu jer su, po njegovim riječima, dobili uputu da mu stave lisice i na noge. Kada je to čuo rekao je kako ipak neće u bolnicu jer ne želi da ga se kao kriminalca vodi na takav način. O tome je napravljena i službena zabilješka, ali je Malvasija o tome odbio dati izjavu.

U svojoj obrani na Općinskom sudu u Zadru rekao je kako su ga mučile jake glavobolje, te da je, kada je uzeo terapiju, išao spavati oko osamipo navečer, te da pravosudnom policajcu ni tada, a ni ni ikada prije i poslije nije prijetio.

image

Split, 220922.
Pocetak ponovljenog sudjenja Deanu Majstorovicu i skupini optuzenoj za organizirani kriminal.
Na fotografiji: Jerko Malvasija
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Naveo je kako su imali verbalni konflikt kada je bio u samici, međutim, nakon toga nikad više.

Što se tiče pogrebnob poduzeća imena ‘Skroče‘ rekao je kako nije ni znao da pogrebno poduzeće tog imena uopće postoji, dok nije vidio za što se tereti, jer nije iz Zadra, tako da mu nisu poznata ni pogrebna poduzeća u Zadru.

- Da su rekli pogrebno poduzeće Lovrinac, budući sam iz Splita, to  bi onda imalo nekakvu logiku - rekao je Malvasija.

Nekoliko dana nakon ovog događaja da je kod Malvasije u ćeliji pronađena je improvizirana metalna šipka koju je iščupao iz ormara i savio kako bi na njoj napravio rukohvat. Sam je potom izradio i žilet na način da je šipku u gornjem dijelu slomio i zagrijao oštrice. Imao je nekoliko incidenata sa drugim zatvorenicama, pa je nekoliko tjedana ranije kipućom vodom iz kuhala kroz rešetke polio drugog zatvorenika koji je zadobio opekline. Organizirao je i štrajk glađu.

Malvasija je priznao je da je u zatvoru imao incident s drugim zatvorenicima, pa i da je jednog od njih polio vodom, te štrajkao glađu, ali je naveo kak smatra da to nije predmet ovog postupka.

Što se tiče načina na koji je vođen kod doktora, dakle da su mu vezane lisicama i ruke i noge nije mu smetalo, već je samo htio da mu se pomogne. Pojasnio je kako mu ta večer ni po čemu posebnom nije ostala u sjećanju.

Tadašnji šef smjene u zatvoru u Zadru Marinko Bujas u sporno je vrijeme izveo Malvasiju iz ćelije jer se žalio na glavobolju, ali nije želio ići u bolnicu. Uzeo je njegov liječnički karton iz zatvorske ambulante, a hitna medicinska pomoć tražila je da ga odvezu u Opću bolnicu Zadar na hitni prijem.

image

Marinko Bujas
 

Paun Paunovic/Cropix

- Kako se radi o visokorizičnom zatvoreniku trebali su ga voditi u lisicama i na rukama i na nogama. Kada je on to čuo rekao je da ipak neće da ga se kao kriminalca vodi na takav način, o čemu smo napravili službenu zabilješku, ali bez izjave okrivljenika jer ju odbio dati - posvjedočio je Bujas.

Pravosudni policajac kojem je Malvasija prijetio rekao je kako su ga njegove riječi uznemirile i ustrašile jer je on poznat kao opasan zatvorenik po različitim ozbiljnim kaznenim djelima, te da je premješten iz Zatvora u Splitu u Zatvor u Zadru iz sigurnosnih razloga. Opisao je kako se svaki put kada izađe iz kuće osvrće i pregledava auto jer nije siguran je li okrivljenik u kontaktu s nekim izvan zatvora s obzirom na milje u kojem se kretao dok je bio na slobodi. Rekao je kako ne zna zbog čega mu je Malvasija prijetio,

Trojica zatvorenika s kojima je Malvasija bio u ćeliji posvjedočili su kako nisu čuli da bi Jerko prijetio bilo kojem pravosudnom policajcu, te da je u to vrijeme imao zdravstvenih tegoba, odnosno boli u vilici koja je nastala kao posljedica pada s motora te da znaju da je tražio da ga se pregleda u zadarskoj bolnici, u koju je, kako su se sjećaju, i bio odveden.

Jedan od njih se ipak prisjetio da je Jerko imao problem s jednim od pravosudnih policajaca jer je zbog njega završio u izolaciji. Prema njima je, dok su dijelili zatvorsku sobu, bio korektan.

Županijski sud u Slavonskom brodu povisio mu je kaznu sa šest mjeseci na godinu dana smatrajući kako nije bilo primjereno izreći mu minimalno propisanu kaznu zatvora za ovo kazneno djelo za koje je proglašen krivim.

- Naime, za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavak 3. u svezi stavka 2.KZ/11. propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Kako prvostupanjski sud na strani okrivljenika nije našao olakotnih okolnosti (a ne nalazi ih ni ovaj drugostupanjski sud) a našao je kao otegotnu okolnost njegovu višestruku osuđivanost nije bilo razloga da ga osudi na minimalno propisanu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci. Ovakav zaključak se pogotovo nameće kao jedino ispravan kada se ima u vidu da je okrivljenik osuđivan deset puta, od čega čak četiri puta za istovrsno kazneno djelo prijetnje. Za ova, kao i za druga kaznena djela za koja je osuđivan, okrivljeniku su izricane i bezuvjetne kazne zatvora što ga nije spriječilo da ponovo počini istovrsno kazneno djelo. Stoga je u pravu ODO u Zadru kada u žalbi tvrdi da se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci sigurno neće postići svrha specijalne prevencije - navodi se u obrazloženju presude suca Slavena Vidmara, koji je preinačio kaznu od šest mjeseci koju je na Općinskom sudu u Zadru Malvasiji izrekla sutkinja Mitra Meštrović.

Zanimljivo je da su se u rujnu ove godine zadarskom zatvoru u isto vrijeme našli Filip Zavadlav i Dean Majstorović Điđi.

Majstorović je krajem srpnja prebačen u zadarski zatvor iz Dubrovnika gdje su mu našli ‘iPhone‘ i punjač skrivene u televizoru, a sredinom kolovoza iz Zatvora u Gospiću u Zadar je doveden i Filip Zavadlav i to nakon što je splitski sud uvažio njegove molbe da bude bliže Splitu kako bi izbjegao rano ustajanje i višesatni put od Gospića do Splita. 

image

Split, 290923.
Zupanijski sud u Splitu.
Sudjenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u sijecnju 2020. godine.
Na fotografiji: Filip Zavadlav u sudnici.
Foto: Josko Supic/CROPIX

Josko Supic /Cropix

Između njih je 5. rujna došlo do sukoba. Sve je navodno počelo u jutarnjim satima kada su se i jedan i drugi našli u redu čekajući da pravosudni policajac otvori vratakantine kako bi zatvorenici mogli kupiti cigarete i druge potrepštine. sukob počeo nakon što je na 11 godina nepravomoćno osuđeni šef zločinačke skupine s leđa šakom u glavu udario Zavadlava.

image

Split, 220922.
Pocetak ponovljenog sudjenja Deanu Majstorovicu i skupini optuzenoj za organizirani kriminal.
Na fotografiji: Dean Majstorovic
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Nastavio ga je potom udarati šakama i gurati, a Zavadlav je uzvratio je udarcima braneći se. Sve je potrajalo desetak sekundi, nakon čega su intervenirali pravosudni policajci i koji su ih razdvojili primjenom zahvata ‘ključ na lakat‘.

30. travanj 2024 19:19