StoryEditorOCM
4 kantunaMALO PROMJENA

S kim će HDZ u izbore: u petak potpisuju sporazum "s istim ljudima u drugim strankama" i vječnim "Reformistima". Evo što su partneri izborili...

Piše Predrag Opačić
13. travnja 2021. - 14:01

U petak će HDZ potpisati koalicijski ugovor i dogovoriti zajednički nastup na lokalnim izborima na gradskoj i županijskoj razini s najmanje tri stranke, ali je moguće da popis partnera bude i proširen jer neki razgovori još uvijek nisu okončani. Što se tiče koaliranja po gradovima i općinama Zadarske županije, te su odluke prepuštene lokalnim ograncima.

Pregovarački tim HDZ-a obavio je razgovore s nizom stranaka, a na kraju su Županijskom odboru stranke predloženi HSP, Stranka umirovljenika i „Reformisti”. Sporazumom s HSP-om i „umirovljenicima”, HDZ je promijenio stranke, ali ne i „provjerene ljude” s kojima je i dosada surađivao. Dosadašnji gradski vijećnik i nekadašnji prvi čovjek lokalnog NHR-a Mate Lukić, promijenio je stranku i preuzeo HSP, ali ostaje u koaliciji s HDZ-om. Slična je situacija i s Branimirom Jelenićem i Duškom Vukovićem koji također ostaju koalicijski partneri HDZ-a, ali ne više kroz Hrvatsku stranku umirovljenika nego kroz Stranku umirovljenika. Tu je potom i Vesna Sabolić, županijska vijećnica „Reformista”, ali ona nije mijenjala stranku.

Nitko, naravno, o tome ne želi preuranjeno govoriti, ali po neslužbenim informacijama Mate Lukić se izborio za po dva prolazna mjesta u Gradskom vijeću Zadra i Skupštini Zadarske županije, „umirovljenici” bi dobili po jedno prolazno mjesto u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, dok bi „Reformisti” ostali na onome što su i dosada imali – jednom mjestu županijskog vijećnika.

HDZ je pregovarao i s nekim drugim desnim strankama, na razgovorima su bili predstavnici Modesa, NHR-a, HRAST-a i suverenista, ali su u HDZ-u zasada procijenili da im „koalicijski potencijal” s uključivanjem tih stranaka u predizborni sporazum ne raste. Zbog toga nije isključena mogućnost da se na izborima pojavi još jedna koalicijska lista sastavljena, na primjer, od Modesa, „Suverenista” i možda još poneke stranke, ali i to bi trebalo biti definirano do kraja ovog tjedna, jer razgovori na tu temu još traju.

Josip Plazibat kandidira za načelnika Kolana

Josip Plazibat je na prošlim lokalnim izborima, zajedno s Anom Klarić Bubicom, postao član Skupštine Zadarske županije kao nositelj liste Živog zida. Na ovim lokalnim izborima, Plazibat če se pojaviti kao nositelj Nezavisne liste s kojom se namjerava kandidirati za načelnika Općine Kolan.

 

20. travanj 2024 16:17